reklama

Jak použít listy a květy rebarbory?

Jak použít rebarboru v kuchyni je poměrně známé, stejně jako to, kdy tuto zajímavou zeleninu sklízet. Už ale méně se ví, že rebarborové listy (mimochodem značně jedovaté) mohou posloužit jako účinný postřik proti mšicím nebo jako zahradní hnojivo.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Rebarbora, rebarborové listy a květy

Reveň vlnitá (Rheum rhabarbarum) připomíná svými listy lopuch. Je známější mezi pěstiteli i konzumenty spíše jako rebarbora. Ačkoliv se řadí mezi zeleninu, její použití v kuchyni je ovocného rázu. Je to rostlina z čeledi rdesnovitých. Její zajímavostí je, že zatímco rebarborové řapíky jsou v určitou dobu vhodné ke konzumaci, rebarborové listy nikoliv, a patří dokonce mezi jedovaté části rostliny.

Rebarbora je ceněná hlavně díky vysokému obsahu vitamínů a minerálů. Je to zdroj vitamínů B (například niacin nebo kyselina pantotenová), a celé řady kyselin - kyselina listová, jablečná a citronová. Z minerálů je zde zastoupen vápník, mangan, fosfor, železo, hořčík nebo draslík.

Na rebarboře mohou růst až dvoumetrová květenství, která se objevují od května do června, přízemní rebarborové listy bývají vysoké zhruba 50 až 60 centimetrů. Předtím, než rebarbora začne kvést, je vhodné vylámat řapíky, které se dají zpracovat v kuchyni - jsou ideální na přípravu zavařenin (vyzkoušejte kombinaci s jahodami nebo mátou), rosolů nebo letních osvěžujících nápojů. Pro dlouhodobé uskladnění je nejlepší rebarborové řapíky oloupat, nakrájet a zamrazit. Takto připravené se používají zejména do koláčů a moučníků.

Reveň čili rebarbora nechybí téměř na žádné zahradě
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Reveň čili rebarbora nechybí téměř na žádné zahradě

Řapíky neřežte ani nestřihejte, ale vytrhávejte, a to co nejvíce u země, aby zbytky u rostliny nezahnívaly. To samé je potřeba udělat s lodyhou, na které vykvete okvětí typicky šestičetné, žlutobílé. Na podzim, někdy i koncem léta, kdy jde rostlina do květu, se zvyšuje podíl kyseliny šťavelové i v řapíku rostliny a rebarbora se stává jedovatou a ke konzumaci se nedoporučuje. Květy ale není nutné vyhazovat, lze je zpracovat v kuchyni podobně jako brokolici.

Rebarborové květy se dají zpracovat podobně jako brokolice
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Rebarborové květy se dají zpracovat podobně jako brokolice

Rebarborové listy je potřeba odříznout, v kuchyni je jejich použití nežádoucí. Rebarborové listy totiž obsahují jedovaté látky včetně kyseliny šťavelové, která je nefrotoxická (obsahuje jed, který poškozuje ledviny) a korozivní.

Stvoly s květy vylamujte, rostlina snáze zesílí
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Stvoly s květy vylamujte, rostlina snáze zesílí
Použití rebarbory v kuchyni není jen o řapících, které se používají v moučnících nebo džemů
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Použití rebarbory v kuchyni není jen o řapících, které se používají v moučnících nebo džemů

Rebarborové listy jako insekticid i hnojivo

Rebarborové listy natrhejte nebo nakrájejte na kousky, v hrnci přelijte vodou a nechte dva dny vylouhovat. Poté rebarborové listy 10 minut převařte, nechte vychladnout a před použitím zřeďte vodou 1:10. Vůni tohoto vývaru nesnáší dřepčíci, takže kromě hnojení s ním můžete zalévat i záhony, kde hrozí napadení. Stejně odpudivě působí na mšice. Nalijte proto tento odvar do rozprašovače a postříkejte s ním okrasné rostliny napadené mšicemi, případně prolijte půdu preventivně před výsadbou plodin.

Zdroj informací: Zahradník po ruce, abecedazahrady.dama.cz, bylinkyprovsechny.cz

Publikováno: před týdnem, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová