Kompostér na zahradě je skutečný poklad. Pokud je kompost správně založený a má dostatek vzduchu i vlhka, vzniká humus, který slouží jako přírodní hnojivo do zahrádky nebo květináčů. Díky kompostovacím nádobám se navíc můžete zbavit spousty bioodpadu, který v kuchyni vzniká, a který by bez užitku končil ve směsném odpadu.
Kompostér na zahradě a jeho použití
Kompost, jak všichni víme, je biologický rozložitelný odpad, který vzniká ze zbytků rostlinného materiálu. Patří do něj větve, listí a další rostlinné zbytky zahradního odpadu, tráva a odkvetlé květiny, odřezky a zbytky ovoce a zeleniny, vaječné skořápky nebo čajové sáčky a kávová sedlina.
Kompost se používá jako organický prostředek pro zlepšení půdy. Organická hmota se mění na kyprou zeminu. Kompostér na zahradě je užitečné zařízení, které vaši zahradu zbaví organického materiálu a rozloží jej na dokonale vyvážený humus. Kompost nebo i tekutina (tzv. žížalí čaj), kterou lze z kompostéru stáčet, slouží jako hnojivo pro kytky a záhonky.
Zahradní kompostéry
Jsou větší a pojmou nejen zbytky potravin, ale i trávu, dřeviny a listí.
Domácí kompostéry
Představují spíše nádoby na skladování bioodpadu s filtry proti zápachu. Výjimkou jsou elektrické kompostéry, které vyrobí humus za pár hodin.
Dřevěné kompostéry dokonale zapadnou do každé zahrady díky svému přírodnímu vzhledu. Kovové kompostéry jsou jednoduché na údržbu i montáž a hodí se do malých i velkých zahrad. A plastové kompostéry jsou lehké, pevné a oceníte u nich snadné čištění.
Kompost má být oddělený od zbytku zahrady, protože může zapáchat, a navíc kompost není místem podle poslední módy. Ideální je i mírné zastínění pomocí keřů nebo zástěnou, aby se kompost příliš nevysušoval.
Jak velký kompostér na zahradě potřebujete?
Základní tzv. kompostová hromada by měla být asi 1,5 m široká a navrstvená do výšky maximálně 1 m. Nejspodnější vrstva je z hrubého materiálu - větve nebo kousky dřeva. Měla by být oddělená od země, ideálně pevným dnem, aby se zabránilo vniknutí nežádoucích organismů nebo škůdců do kompostu. Každý kompostér na zahradě by měl mít také pevné stěny a může být (ale nemusí) opatřen víkem. Pokud chcete urychlit rozkládání odpadu, pořiďte si kompostér na zahradu s propustným dnem, aby dovnitř mohl vnikat vzduch a tím se urychlilo tlení.
Velikost se odvíjí do toho, kolik bioodpadu jste schopni vyprodukovat a jak velká je vaše zahrada. Základním měřítkem by vám mohlo být pravidlo, že velikost zahrady v m²= velikost kompostéru v litrech. U domácích kompostérů pak zvažte, zda není na místě pořízení protipachových filtrů.
Pokud hledáte kompostér na zahradu z odolného plastu, vyberte takový, který má tloušťku stěn alespoň 5 mm. U něho se nemusíte bát popraskání z důvodu vysokých teplot nebo naopak mrazů. Plasty by podle výrobce měly odolávat UV záření. Pokud nejste příznivci doby plastové, pořiďte si kompostér na zahradu dřevěný nebo kovový.
Kromě klasického stacionárního si můžete pořídit i třeba rotační kompostér na zahradu, který díky otočné konstrukci umožňuje efektivní promíchávání kompostu. Je jedním z nejvýkonnějších, ale také nejdražších kompostérů, protože rotační kompostér na zahradu je elektrický. Dokáže zredukovat hmotu dokonce až o 80 % a hodí se také pro domácí kompostování.
Další možností je vermikompostér, kde odpad rozkládají známé kalifornské žížaly, a zároveň které spoluvytváří opravdový kompost. Vzniká i velmi uznávaný žížalí čaj, který si stočíte do nádoby a hnojíte jím květiny. O vermikompostér je ovšem třeba řádně se starat a žížaly krmit. Samy si potravu nenajdou.
Novinkou v kompostování je tzv. Bokashi kompostér na zahradu, v němž v rozkladu potravin napomáhají bakterie bokashi, které je třeba do nádoby přidávat. Stejně jako u žížalího kompostu i zde můžete stáčet hnojicí tekutinu. Mikroorganismy jsou výkonnější než žížaly, a navíc zabraňují hnilobným procesům, tudíž se nemusíte bát zápachu.
Kompostér na zahradě je dokonalý nápad, jak z kuchyňského odpadu vytvořit dokonale vyvážený kompost, který vaše rostliny na zahradě a pokojové květiny rozhodně ocení.
Zdroj informací: Zahradník po ruce, arecenze.cz
Publikováno: 23. 8. 2024, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová