Venkovní vaření má mnoho podob. Od grilování, kdy používáme osvědčené dřevěné uhlí, až po krb s integrovanou mřížkou, na které je možné připravovat nejrůznější pokrmy. Zde sáhneme po jiném druhu topiva, nejčastěji po březovém dřevě s vyšší výhřevností. Jaké jsou vlastně výhody jednotlivých druhů topiv pro venkovní vaření?
Dřevo jako topivo pro venkovní kuchyň
Při výběru a přípravě dřeva pro venkovní vaření posuzujeme topný materiál podle několika různých úhlů pohledu. Především čím déle dřevo schne, tím lépe hoří, dává více tepla a méně zanáší komín krbu sazemi. Druhým kritériem je cena, která je v dnešní době kůrovcových kalamit více než příznivá. Pro dřevo si však vytvoříme několik různých skladovacích prostor, a to nejlépe na slunečném a otevřeném místě, kde vane vítr a díky tomu materiál lépe a rychleji proschne. Některé dřevo, například smrk, prosychá velmi rychle, můžeme jej po vytěžení použít již za jeden rok. Naopak ořech je velmi drahý a prosychá až čtyřikrát delší dobu.
Díky nutnosti pravidelné přípravy většího množství dřeva pro venkovní kuchyň je dobré vlastnit řetězovou pilu a štípač, ty nám práci výrazným způsobem usnadní. V tom případě, že se zpracováním nechceme zabývat, objednáme si dřevo již naštípané.

Měkká dřeva pro venkovní krby a kuchyně
- Borovice - s velkým výskytem suků a značným množstvím pryskyřic nejde o vhodné topivo. Saze, vznikající při hoření mízy, zanáší komín krbu. Kromě toho je i špatně dělitelné.
- Lípa - rychle prosychá, ale také rychle hoří a málo hřeje. Je vhodná jako materiál pro roztápění.
- Modřín - je podobně jako borovice velmi sukovitý, ale při hoření generuje podstatně méně mastných sazí.
- Smrk - je nejpoužívanější, snadno dělitelné dřevo a dostupné ve velkém množství. Malou nevýhodu představuje jeho praskání, které může vyústit až v odlet žhavých částic ven z krbu.
- Topol - jeho vlastnosti jsou velmi podobné bříze.
Zásadní výhodou všech měkkých dřev je jejich krátká doba prosychání. Od vytěžení jim stačí jeden rok uložení na vhodném místě. To však platí i pro břízu, která se řadí do dřev tvrdých. Obecně nejlépe prosychá dřevo, které naštípeme na menší kusy a uložíme tak, že mezi polínky jsou drobné mezery, kudy může proudit vzduch.

Tvrdá dřeva pro venkovní krby a kuchyně
- Bříza - je rozhodně nejlepší ze všech typů dřev. Rychle prosychá a má vynikající výhřevnost.
- Buk - prosychá minimálně dva roky. Pomalu hoří a krásně hřeje.
- Dub - má stejné vlastnosti jako předchozí buk. Doba prosychání může být ještě delší.
- Habr - s vysokou cenou nad ním moc lidí neuvažuje, ačkoliv má vynikající výhřevnost.
Ostatní topiva
Pro grily používáme nejčastěji dřevěné uhlí nebo grilovací brikety. Jde o karbonizované dřevo, které se vyrábí bez přístupu vzduchu. Svým rozehřátím poskytuje plynulý a silný zdroj tepla. S ním ugrilujeme nejen maso, ale i zeleninu, jako papriky nebo cuketu. Při grilování na dřevěném uhlí je nutné hlídat celý proces, neboť odkapávající tuk z masa může způsobit vznik nežádoucího ohně, poškozujícího připravované pokrmy.

Moderní způsob přípravy pokrmů prezentují grily plynové. Pro jejich provoz využíváme větších zásobních lahví s propanbutanem, nemusíme se tolik obávat, že by nám plyn v lahvi rychle došel. Navzdory modernímu způsobu je ale provoz na PB lahve dražší při porovnání s dřevěným uhlím.
Grily elektrické pro svoji činnost vyžadují blízkost přípojky elektrické energie a případně prodlužovací kabel. Avšak grilování na tomto principu patří určitě k nejzdravějším.

Publikováno: 11. 7. 2019, Autor: Radoslav Ptáček (text), Depositphotos (foto), Profil autora: Redakce