reklama

Proč hned sahat pro chemické postřiky, připravte si je doma

V posledních letech se přechází na ekologické zahradničení. Řada mladých maminek odmítá chemické postřiky a snaží se zbavovat škůdců metodami šetrnými, které nestresují rostliny, neškodí životnímu prostředí a především dětem i dospělým. Skvělým způsobem, jak ochránit rostliny před škůdci šetrným způsobem, je připravit si domácí postřik z čerstvých nebo sušených bylin.

i (Zdroj: Depositphotos.com)
Postřik proti chorobám a škůdcům je možné připravit z bylin (Zdroj: Depositphotos.com)

Co jsou jíchy a výluhy

V přírodní zahradě se nejčastěji používá jako přírodní tekuté hnojivo a postřik zákvas neboli jícha. Na 10 litrů vody potřebujeme zhruba 1 kg čerstvých (či 200 g sušených) bylin, nejčastěji se používají kopřivy. Nasekáme je kousky, dáme do nekovové nádoby a zalijeme dešťovkou. Necháme několik dní kvasit – kvašení poznáme podle uvolňujících se bublinek a ne zrovna libého zápachu, proto jíchu vyrábíme někde v koutku zahrady. Proces kvašení urychlíme promícháváním. Jícha je hotová, když už se bublinky neuvolňují, tekutina je tmavá a zapáchá. Když je teplo, kvasí tak dva týdny, v chladných dnech asi měsíc. Vylouhované byliny můžeme zkompostovat.

Jak udělat výluh a macerát z bylin

Výluh a macerát se využívají spíše jako ochrana rostlin. Výluh je při přípravě rychlejší a voňavější, protože se na rozdíl od jíchy nenechává kvasit. Byliny (zhruba 250 g) zalijeme vroucí vodou (asi 1 l) a zakryjme pokličkou. Necháme 30 až 90 minut vyluhovat, pak scedíme. Používá se zředěný, většinou v poměru 1 : 5. Na macerát vybrané byliny zalijeme studenou pramenitou nebo dešťovou vodou, zakryjeme a necháme stát 12 až 24 hodin. Macerát hlídáme, aby nezačal kvasit, to už bychom dělali jíchu. Scedíme.

Jak domácí hnojivo z bylin používáme

Zákvas je hodně koncentrovaný, proto se musí před použitím zředit. Optimální poměr pro hnojení jednou měsíčně je 1 díl zákvasu a 10 dílů vody. Rostlinám prospěje i pravidelné týdenní přihnojování v poměru 1 : 40 až 50. Hnojení jíchou se nedoporučuje za teplého slunečného dne a těsně před deštěm, zato při dešti nebo po je ten správný čas. Za suchého počasí používáme domácí přírodní přípravky brzy ráno nebo před setměním a vždycky důkladně zalijeme odstátou vodou.

Kopřiva posiluje zeleninu, ovoce i květiny

Kopřiva dvoudomá (Urtica dioica) svědčí veškeré zelenině, ovocným stromům a keřům i okrasným rostlinám. Kopřivová jícha je přírodní hnojivo bohaté na dusík, železo, vápník a křemík, proto se využívá zejména v období intenzivního růstu zeleniny, kterou chrání před chorobami a posiluje. Jíchu, ředěnou v poměru 1 : 10, dáváme vždy přímo ke kořenům. Neředěný macerát jako postřik ničí mšice.

Kopřiva dvoudomá
i (Zdroj: Ludmila Dušková)
Kopřiva je ideální na výrobu bylinné jíchy

Heřmánek jako prevence proti plísním

Květy heřmánku pravého (Matricaria chamomilla) preventivně chrání pěstované rostliny před houbovými chorobami a plísněmi a podporují jejich zdravý růst. Heřmánkový macerát aplikovaný ke kořenům v poměru 1 : 5 má skvělé protizánětlivé a antibakteriální účinky.

Heřmánek pravý
i (Zdroj: Ludmila Dušková)
Květy heřmánku pravého preventivně chrání rostliny před houbovými chorobami a plísněmi

Kostival prospívá nejen rajčatům

Listy a květy kostivalu lékařského (Symphytum officinalis) obsahují kromě dusíku také draslík, proto je zákvas vynikajícím tekutým hnojivo zejména pro rajčata, košťáloviny i kořenovou zeleninu, ale můžeme ho použít na všechnu pěstovanou zeleninu. Kostivalovou jíchu v poměru 1 : 25 můžeme používat i na listy.

Kostival
i (Zdroj: Ludmila Dušková)
Zákvas z kostivalu je výborným hnojivem

Pampeliška stimuluje růst zeleniny

Listy i květy pampelišky lékařské (Taraxacum officinale) prospívají ovoci a plodové zelenině. Nezředěnou jíchou zaléváme ovocné stromy a keře ke kořenům, abychom podpořili kvalitu plodů. Ředěná jích v poměru 1 : 15 stimuluje růst a zlepšuje kvalitu zeleniny. Výluh je vhodný jako hnojivo na plodovou zeleninu, můžeme ho smíchat s kopřivovým v poměru 1 : 1.

Smetanka lékařská
i (Zdroj: Ludmila Dušková)
Pampeliška stimuluje růst zeleniny

Přeslička chrání před padlím

Přeslička rolní (Equisetum arvense) se díky vysokému obsahu křemíku používá hlavně jako postřik, který posiluje růst nadzemních částí rostlin, hlavně listů. Na ochranu rostlin před padlím, rzí a strupovitostí zkusíme aplikovat výluh ředěný vodou v poměru 1 : 5;  při akutním ohrožení tři dny po sobě, jinak jednou za týden.

Přeslička rolní
i (Zdroj: Ludmila Dušková)
Přeslička chrání před padlím

Vratič odpuzuje škůdce

Celá rostlina i samotné květy vratiče obecného (Tanacetum vulgare) obsahují pyrethrum, látku, která se využívá jako účinný odpuzovač hmyzu. Výluh nebo macerát zředěný vodou v poměru 1 : 3 působí proti roztočům, molicím, mšicím, mandelince bramborové i padlí a rzím.

Vratič obecný
i (Zdroj: Ludmila Dušková)
Vratič se hodí na výrobu jíchy

Jak připravit zákvas z kopřiv

Sběr čerstvých kopřiv
1. Pro přípravu zákvasu potřebujeme čerstvé, případně sušené kopřivy (Zdroj: Ludmila Dušková)
Natrhané kopřivy zalité vodou
2. Kopřivy přelijeme dešťovou vodou. Na 1 kg kopřiv potřebujeme 10 l vody (Zdroj: Ludmila Dušková)
Kvašení kopřiv v kýblu
3. Kopřivy necháme kvasit po dobu asi 4 dnů, denně mícháme (Zdroj: Ludmila Dušková)
Kopřivy pro výluh v sítěném pytli
4. Abychom nemuseli kopřivy cedit, je vhodné jejich umístění do sítěného pytle (Zdroj: Ludmila Dušková)
Zákvas z kopřiv
5. Hotový zákvas po vyjmutí rozložených kopřiv (Zdroj: Ludmila Dušková)
Mletý vápenec v pytli
6. Pro eliminaci zápachu je vhodné přidat mletý vápenec (Zdroj: Ludmila Dušková)
Připravený postřik v postřikovači
i (Zdroj: Ludmila Dušková)
7. Hotový postřik použijeme proti savému a žravému hmyzu

Publikováno: 28. 7. 2019, Autor: Ludmila Dušková, Profil autora: Ludmila Dušková