reklama

Přinášíme vám tipy na to, jak správně sklízet a ukládat zeleninu

Září je měsícem sklizně rajčat, okurek, tykví, fazolek a paprik. Víte, jak které plodiny sklízet a ukládat? Připravili jsme pro vás článek, ve kterém se dozvíte co a jak.

i (Zdroj: Agro CS / Pavla a Andrea)
Sklízíme a ukládáme zeleninu tak, aby vydržela co nejdéle (Zdroj: Agro CS / Pavla a Andrea)

Rajčata

Sklízíme postupně tak, jak červenají, obvykle v několikadenních intervalech. Odtrháváme je i se stopkou, zachovávají si své aroma. Plody ukládáme na lísky a dáváme na slunné místo, kde dozrají během několika málo dnů. Dozrávání lze urychlit etylenem. Není to nic nesnadného, pouze mezi rajčata umístíme několik letních jablek, která etylen uvolňují. Ke konci vegetačního období hlavní výhon sřízneme (zaštípneme), abychom podpořili zrání rajčat, která jsou nasazená. Před prvními mrazíky pak otrháme i zelená a plně vyvinutá rajčata, která necháme dozrát při teplotě 18-26 °C

Rajčata dozrávají postupně
Rajčata dozrávají postupně (Zdroj: Agro CS / Pavla a Andrea)
Sklizené nedozrálé plody necháme dojít na slunci nebo si pomůžeme trikem s jablkem
Sklizené nedozrálé plody necháme dojít na slunci nebo si pomůžeme trikem s jablkem (Zdroj: Agro CS / Pavla a Andrea)

Salátové okurky

Sklízíme 1× až 2× týdně, jakmile dorostou potřebné velikosti a zaoblí se jim žebrování. Plody ulamujeme opatrně, abychom nezlámali rostlinu. Za sucha vydatně zavlažujeme především ke kořenům.

Tykve

Sklízíme postupně od nejmladších plodů po odpadnutí okvětí od plodu, až do plodů plného vývoje s měkkou slupkou. Plody sklízíme vždy se slupkou, aby se nekazily. Mladé tykve se nenechají dlouho skladovat, vydrží v chladničce jen 2 až 3 týdny. Dorostlé tykve vydrží déle

Tykve sklízíme po opadnutí květů
Tykve sklízíme po opadnutí květů (Zdroj: Agro CS / Pavla a Andrea)
Plně dozrálé tykve vydrží mnohem déle než ty mladé
Plně dozrálé tykve vydrží mnohem déle než ty mladé (Zdroj: Agro CS / Pavla a Andrea)

Fazole

Vyžadují včasnou a pravidelnou sklizeň lusků. Keříčkové i tyčkové fazole sklízíme, dokud jsou lusky ještě hladké a semena málo vyvinutá. Úplně dozrát můžeme nechat jen některé lusky a využít je příští rok pro výsev.

Paprika

Papriku sklízíme pro konzumaci nedozrálou, dokud jsou ještě lusky zelené, případně světle žluté a při mírném zmáčknutí praskají. Červené kapie mají různé druhy sklizňových zralostí od zelené po červenou

Česnek

Nepaličáky, vysazované na podzim, sklízíme od poloviny července. Vytahujeme je ze země, jakmile stonky v krčku změknou a rostliny začnou poléhat a nať žloutnout. Jarní nepaličáky sklízíme až v srpnu. Paličáky je nejvhodnější sklízet, když se stočený konec stvolu napřímí. Česnek sklízíme pouze za suchého počasí. Rostliny podryjeme rýčem, vytáhneme ze země a zbavíme je opatrně zeminy. Pozor, rostliny neoklepáváme o sebe! Cibule napadené chorobami či jinak poškozené vytřídíme.

Česnek svážeme do svazků a zavěsíme na vzdušném místě, aby proschl. Asi po 3 týdnech odstřihneme nať (cca 3-4 cm nad krčkem), kořeny zkrátíme na 0,5 cm, česnek narovnáme na lískách a uložíme do suché místnosti, kde nehrozí namrznutí. Nejlepší cibule si ponechejme pro podzimní nebo jarní výsadbu.

Česnek lze po sklizni vázat do copů a v této dekorativní formě jej usušit a uskladnit. Na uvolněné záhony můžeme ještě vysít pozdní zeleninu (některé odrůdy ředkviček, kedlubny a saláty), kterou budeme sklízet ještě před zimou.

Česnek nikdy neočišťujeme od hlíny oklepáváním o sebe
i (Zdroj: Agro CS / Pavla a Andrea)
Česnek nikdy neočišťujeme od hlíny oklepáváním o sebe

Cibule

Sklízíme v době, kdy alespoň u poloviny rostlin na záhonu nať sama polehne. Cibuli za suchého počasí vytaháme za nať ze země a rozložíme i s natí na záhoně, kde ji ponecháme 1 až 2 týdny proschnout. Nelze-li nechat cibuli volně na záhoně kvůli deštivému počasí, sušíme ji rozloženou na lískách. Po usušení natě cibuli svážeme po 10 až 20 kusech do svazků a zavěsíme ideálně někde pod střechou, aby v proudu vzduchu doschla. Po 2 až 3 týdnech opatrně odřízneme suchou nať (2–3 cm nad krčkem cibulí) a odstraníme i zaschlé kořeny. Takto upravenou cibuli skladujeme v suchu, ne ve sklepě!

Zdroj informací: Agro CS

Publikováno: 8. 9. 2022, Autor: Agro CS (text a foto, Pavla a Andrea (foto), Profil autora: Redakce