reklama

Vše o cuketách

Cukety jsou u nás relativně novou rostlinou. Na české zahrádky se začaly rozšiřovat až před pětadvaceti lety, v době, kdy porosty okurek nakládaček začala devastovat plíseň okurková. Rozšíření cuket pomohla souhra faktorů, které z nich dělají téměř ideální zeleninu – jednoduché pěstování, keříčkový typ růstu, odolnost k chorobám a škůdcům a v neposlední řadě široké uplatnění v kuchyni.

Vše o cuketách

Cukety se díky svému keříčkovitému růstu vejdou i na menší zahrádku, neplazí se jako klasické tykve. Jsou to výkonní nájemníci zahrady, pro potřebu běžné rodiny bohatě stačí 3–5 rostlin. Jejich výhodou je remontantní (opakované) plození. Pokud pravidelně sklízíme mladé plody, rostlina stále kvete a tvoří plody nové. Mladé plody do velikosti 20 cm jsou navíc nejchutnější – křehké a šťavnaté, bez semen a vyvinutého jádřince.

Vše o cuketách
Vše o cuketách

Pěstování cuket je tak jednoduché, že uspěje i začátečník. Můžeme předpěstovat sadbu, v našich podmínkách ale cukety bez problémů vyrostou z přímého výsevu na záhon. S výsevem nespěchejme, počkejme, až se půda dostatečně vyhřeje. Minimální teplota půdy pro klíčení je 10 °C, ještě při teplotě 13 °C je ale klíčení nerovnoměrné a část semen v půdě zahnívá. Květen je pro výsev cuket optimální, dostatečnou úrodu získáme ale i z červnových výsevů. Vyséváme do hnízd po 2 až 3 semenech, 40–50 cm od sebe. Rostliny cuket jsou mohutné, dopřejme jim dát dostatečný prostor.

Vše o cuketách
Vše o cuketách

Cukety tvoří hodně organické hmoty, nezapomeňme proto na plnohodnotné hnojení, chlévský hnůj před začátkem vegetace je výhodou. Cukety jsou typické tykve s bohatě vyvinutou kořenovou soustavou. Dobře snáší i delší období sucha a je možné pěstovat je i bez doplňkové závlahy. Většinou si vodu najdou v nižším půdním horizontu.

Vše o cuketách
Vše o cuketách

Nejzávažnějším onemocněním cuket jsou virózy. Projevují se deformacemi plodu i listu a žlutými mapami na nich. Odstraňte napadené rostliny hned při objevení prvních příznaku choroby a spalte je.

Tento článek byl připraven ve spolupráci s měsíčníkem Udělej si sám.

Publikováno: 8. 5. 2012, Autor: Peter Gajdoštin (text a foto), Profil autora: Redakce