reklama

Vypěstujte si doma stále oblíbenější wasabi

Při stoupající oblibě asijských pokrmů stoupá i obliba japonského křenu wasabi. Málokdo ale ví, že tato rostlina se dá poměrně jednoduše pěstovat i v našich podmínkách. Přesvědčte se, že to není nemožné.

Vypěstujte si domácí wasabi (Zdroj: Prima DOMA

Vypěstujte si japonské wasabi

Japonský křen zvaný wasabi je asijská rostlina Eutrema japonica, jejíž oddenek se používá v gastronomii, zejména v tradičních pokrmech jako sushi, sashimi nebo smažené nudle. Kromě oddenků jsou jedlé i listy. Na evropský trh se kromě oddenků wasabi dostává ve formě pasty nebo prášku. 

Wasabi obsahuje vitamín C, vlákninu, draslík, vápník a hořčík. Ostrá chuť je způsobena látkou izothiokyanát, který se uvolňuje z sinigrinu (glukosinolát obsažený v pletivu některých rostlin). Tyto látky mají příznivý účinek na organismus, působí na trávení, je to silný antioxidant a působí preventivně proti některým typům rakoviny. 

Wasabi
Wasabi se podává buď ve formě pasty nebo sušené v práškové podobě (Zdroj: Depositphotos)

Pěstování

Tradičním způsobem pěstování na asijském kontinentu je na terasovitých polích, kde je zemina smíchána s drobným štěrkem a záhony jsou zaplavovány vodou. Toto pěstování je mimo specifické oblasti východní Asie poměrně náročné, avšak jistou náhradu tvoří hydroponické pěstování. V Evropě se o pěstování wasabi s úspěchem pokusili ve Velké Británii, kde je možné zakoupit čerstvé oddenky. Jinak mimo tyto oblasti nelze čerstvé wasabi sehnat, protože na volném vzduchu tyto oddenky poměrně rychle ztrácí svou pověstnou čpavost.

Pole wasabi
Rostliny wasabi se pěstují na terasovitých záhonech (Zdroj: Depositphotos)

Nejsnazší způsob pěstování wasabi je domácí způsob. Wasabi je poměrně odolná rostlina, která má ráda chladnější podnebí a snese i teploty pod bodem mrazu (- 6 °C až - 12 °C). V našich podmínkách má ideální možnost pěstování v mírném pásmu a v zimě při dostatku sněhu. Taktéž je možné pěstování v květináči. Rostliny vyžadují stín a vydatné hnojivo. Kromě velmi ceněných oddenků je možné konzumovat i listy.

Pole wasabi
Rostliny wasabi se pěstují na terasovitých záhonech (Zdroj: Depositphotos)
Listy wasabi
Listy wasabi jsou také jedlé (Zdroj: Depositphotos)
Wasabi křen
Wasabi se tře na speciálním prkénku (Zdroj: Depositphotos)
Sushi
Čerstvé wasabi je nedílnou součástí tradičních japonských pokrmů sushi (Zdroj: Depositphotos)
Sušené wasabi
Prášková forma wasabi se před podáváním smísí s vodou (Zdroj: Depositphotos)

Publikováno: 9. 6. 2020, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová