Našed krásné jiřinky a mečíky už mají po odkvětu a na zahradě už moc parády nenadělají. Je potřeba je vyrýt a uskladnit na zimu na vhodné místo. Víte, co by se stalo, kdybychom je nechali na záhonech přes zimu?
![](https://img.primadoma.cz/w_10/8d/0a/column/8d0a9fbd3c16ed431072d10b28811cf6_fe1442354b792f3690ef05962d49d76d.jpg)
Zazimování jiřin a mečíků
Jiřinky neboli jiřiny patří do rodu hvězdnicovitých, protože jsou původem z Kolumbie až po Mexiko, nejsou mrazuvzdorné. A stejné je to s mečíky nebo jinak též gladiolami.
![Jiřinky](https://img.primadoma.cz/w_10/2a/69/column/2a694cab340341adde6752150780751d_37f429ff8e73de1e4a2b06aa82800e34.jpg)
Tyto rostliny musí na zimu ze země. Pokud je zapomeneme za záhonu, máme jen malou naději, že na jaře znovu vyraší z hlízy nové výhony. Většinou vymrznou a nám nezbyde než si koupit nové sazenice. Proto v průběhu podzimu, jakmile mečíky a jiřiny odkvetou, dbáme na jejich vyrytí a uskladnění.
![Vyrytí](https://img.primadoma.cz/w_10/e6/cb/column/e6cbc0e04564d21571d4ab4b36d38bb6_307d80c06fe0b42706183993d4e9f342.jpg)
Nejšetrnější způsob je odkvetlé rostliny ostříhat, vyrýt a hlízy zbavit zeminy. Nejprve je nahrubo oklepeme a potom je omyjeme proudem vody, abychom z trsů hlíz odstranili nejen zeminu, ale i případné škůdce, kteří by zde mohli přezimovat. Hlízy osušíme a uložíme do pevné nádoby. Následně je prosypeme pilinami, které budou vytahovat vlhkost a zabrání plesnivění či hnití hlíz.
![Omytí](https://img.primadoma.cz/w_10/34/41/column/3441d8ed133493a39f7f837b304be459_97b5af6c85a9dadb52b7e8ab441cc48c.jpg)
Takto ošetřené hlízy uskladníme do vhodné místnosti, která není vytápěná, ale ani nepromrzá. Vhodný je sklep, garáž (pokud zde ovšem neuskladňujeme např. barvy nebo chemické přípravky) nebo komora.
![Piliny](https://img.primadoma.cz/w_10/42/ce/column/42ce275dbef93e5bc691ad4f069c411a_effadbcedcaca4180c7b62b7f67f0a79.jpg)
Na jaře, jakmile země povolí a teplota se ustálí minimálně na 15 °C, můžeme jiřiny a mečíky opět vrátit na zahradu.
Publikováno: 5. 11. 2020, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová