Cuketa je moderní a zdravá zelenina. A není divu, vždyť obsahuje spoustu vlákniny i vitaminů a pouhých 20 kcal na 100 gramů, což z ní dělá ideální nízkokalorickou potravinu. A to už je pádný argument, proč se pustit do jejího pěstování. Klasikou jsou cukety s podlouhlými tmavě zelenými plody, k nim přibyly nasládlé žluté, světlezelené kulaté nebo lahůdkové baby cuketky. A nebojte, letos je ještě vypěstovat stihnete!
Proč je cuketa moderní zelenina
Cuketa (tykev obecná Cucurbita pepo) obsahuje až 90% vody, vlákninu, mnoho vitaminů a stopových prvků a svým nízkokalorickým složením je to ideální moderní potravinou. Je vhodná k detoxikaci a pročištění těla. Draslík, který obsahuje, pomáhá vyloučit toxiny a přebytečnou vodu z organizmu. Proto jsou pokrmy z cukety tak vhodné pro lidi, trpící dnou, revmatismem, cukrovkou, obezitou a bolestmi kloubů. Plody cukety pomáhají čistit trávicí trakt (pomáhají při zácpě), příznivě ovlivňují činnost ledvin.

Pěstování cuket z přímého výsevu
Do konce května cukety vyséváme přímo na venkovní záhony - 2-3 semínka do hnízd do hloubky okolo 6 cm. Po vzejití necháme v hnízdě dvě rostlinky. Cukety můžeme různě kombinovat – třeba zelenou a žlutou nebo třeba jedno hnízdo cukety a jedno hnízdo patizonu (pěstuje se stejně). Doporučuji kombinovat zelenoplodý raný hybrid Startgreen F1 s vegetační dobou do první sklizně 55 – 60 dní a k tomu hybridní cuketu se zlatožlutě zbarvenými plody Goldline F1 nebo žlutě žíhanou Sunstripe F1. Z patizonů se hodí například bílý Delikates nebo žlutý Sunseance F1. V případě sucha, jako je letos, cukety dostatečně zaléváme a jednou za 10 dní přihnojíme ledkem vápenatým nebo startovacím hnojivem. Mladé plody pravidelně sklízíme, pokud je totiž necháváme přerůstat, snižujeme tím nasazování a růst nových plodů.

Žluté cukety
Cukety žluté mají oproti klasickým tmavě zeleným jemnější, křehčí plody. Barva není to jediné, čím vynikají. Válcovité plody odrůdy Goldline F1 mají vyšší obsah betakarotenu a jsou i chutnější. Sklízí se mladé plody velikosti 15 – 20 cm. Další žlutou cuketou je odrůda Sunstripe F1. Tato hybridní cuketa má středně vzrůstnou keříčkovitou rostlinu. Atraktivní zářivě žluté plody se zlatým žíháním si udržují štíhlý tvar i při přerůstání, mají vynikající nasládlou chuť. Sklízí se mladé plody na grilování a pečení, odrostlejší plody můžeme zpracovávat jako běžné cukety.

Kulaté cukety
Hybridní cuketa Trend je moderní partenokarpická cuketa, která nepotřebuje k vývoji plodů oplodnění. Velmi lahodné, prakticky bezsemenné plod jsou kulaté, světle bělozelené, s pevnější dužninou, která při přezrávání pomaleji měkne. Nejchutnější jsou mladé plody o průměru 8 až 10 cm. Vegetační doba do první sklizně 55 – 65 dní. Tahle odrůda má rozkladitější a vzrůstnější keříčky než klasické cukety, a nejlépe prospívá ve sponu 120 x 80 cm.

Baby cuketky
Hybridní cuketa s velmi kompaktním keříčkem Bush Baby F1 je určená především pro sklizeň mladých atraktivních tzv. baby plodů. Plody jsou světle zelené s krémově zelenými pruhy. Při sklizni na baby plody má tato odrůda velmi jemnou dužinu delikátní chuti. Je ideální především pro pečení a grilování napůl rozkrojených plodů; pokud přerostou, mohou se zpracovávat jako běžné cukety. Při pravidelném sběru mladých plodů rostlina tvoří stále nové a nové plody a budete pak překvapeni nejen kvalitou, ale i bohatostí sklizně.

Prima tip: cuketové květy jsou delikatesa
Především ve Středomoří se podávají jako příloha či hlavní jídlo květy cuket plněné nádivkou nebo masovou směsí a smažené s humří, šunkovou, křenovou, sýrovou a podobnou náplní. Před podáváním je vždy nutné odstranit u samčích květů hořký zelený květní kalich! S květem musíte zacházet velmi opatrně, je neobyčejně křehký, abychom zachovali jejich jakost, pracujeme s nimi při teplotě 1-4 °C, zvlhčujeme je, případně uchováváme přímo ve studené vodě. Před podáváním čerstvé květy opláchneme a ponoříme do mírně osolené vody s ledem. Jako ozdobu či do zeleninových salátů se zálivkou květy přidáváme až těsně před servírováním.
Publikováno: 23. 5. 2018, Autor: Jan Prášil , Profil autora: Jan Prášil