reklama

Brambory rostou rychle a všude. Už jste ochutnali modré brambory?

Brambory rostou rychle a téměř všude. A že brambory ze zahrady chutnají jednoznačně lépe než kupované, není snad ani nutné připomínat. Nejlépe se jim daří na místě, kde se alespoň tři roky nesázely, protože jsou pak méně ohroženy nemocemi a škůdci. K výsadbě používejte ideálně certifikovanou sadbu kvalitní odrůdy. A už jste někdy ochutnali modré brambory? Ne? Tak to letos můžete napravit.

Brambory patří mezi naše základní potraviny a neumíme si bez nich snad ani představit jídelníček. Odborníci tvrdí, že brambor je nejlepším potravinovým koncentrátem na světě! Je bohatý na minerály, vitaminy a téměř bez tuku.

Jak brambory pěstovat

Na kvalitu, zdravotní stav i chuťové vlastnosti má velký vliv kromě odrůdy také hnojení. Ve starých zahrádkářských příručkách se důrazně varuje před hnojením brambor močůvkou (ta obsahuje mnoho dusíku) a podobnými látkami, které zcela zkazí chuť brambor. Dnes tato zásada platí pro nadměrné hnojení dusíkem. Hlízy jsou pak sice velké, ale bez chuti. Zato dáte-li při sázení brambor ke každé hlíze lopatku dobře vyzrálého kompostu, dočkáte se zdravé a chutné úrody.

Brambory se sází do řádků nejméně 70 cm od sebe
Brambory se sází do řádků nejméně 70 cm od sebe (Zdroj: istock.com)

Samotná výsadba brambor probíhá většinou podle počasí, nejčastěji koncem dubna. Brambory se sázejí do řádků, které by měly být od sebe vzdáleny nejméně 70 centimetrů, a rostlinky v jednom řádku by se neměly přiblížit na více než 20 až 30 centimetrů. Je to tak proto, aby měly rostliny dostatek vzduchu, i světla a nebraly si navzájem živiny. Poté, co všechny brambory poklademe do řádku, je zahrneme hlínou, a necháme je růst.

Brambory jsou okopaniny, což znamená, že je potřeba je okopávat
Brambory jsou okopaniny, což znamená, že je potřeba je okopávat (Zdroj: pixabay.com)

Samozřejmě, že v průběhu růstu vyžadují péči. Brambory jsou okopaniny, což znamená, že je potřeba je okopávat. Je dobré je také nakopčit, aby měly dostatek místa na růst. Dbáme na to, aby byla půda propustná, okopáváním zamezujeme vytvoření škraloupu. Pravidelně je zbavujeme plevele, případně je ošetřujeme proti parazitům nebo mandelinkám. Důležitá je také přirozená závlaha. Postačí k tomu vydatný déšť, ale pokud je sucho, je potřeba rostlinám vodu dodávat ručně. 

Čeho si všímat při koupi sadbových brambor

Kvalita sadby rozhodujícím způsobem ovlivňuje úspěšnost pěstování brambor. Nadměrná šetrnost při nákupu sadby se vesměs nevyplácí, a proto je nutné k výsadbě používat nejlépe certifikovanou sadbu, která zaručuje odpovídající zdravotní stav deklarované odrůdy a při dodržení základních pěstitelských opatření i výnos kvalitních hlíz. Před nákupem sadby je užitečné zvážit požadovanou délku vegetační doby zvolené odrůdy a případně využít zkušeností či informace o konkrétních odrůdách pro jejich výběr. Vždy nakupujeme u osvědčených dodavatelů.

Vybrané odrůdy brambor

Varný typ A, AB (BA)

Brambory: poloraná odrůda KEŘKOVSKÉ ROHLÍČKY
Brambory: poloraná odrůda KEŘKOVSKÉ ROHLÍČKY (Zdroj: Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod)

Keřkovské rohlíčky (BA) je poloraná konzumní odrůda vyšlechtěná v roce 1940 na Šlechtitelské stanici Keřkov. Jedna z nejoblíbenějších odrůd u nás. Díky lojovité konzistenci se výborně hodí k výrobě bramborových salátů a v Česku je tato odrůda symbolem Vánoc.

Brambory: raná až poloraná odrůda VYSOČINA
Brambory: raná až poloraná odrůda VYSOČINA (Zdroj: Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod)

Vysočina (AB) je raná až poloraná odrůda s vyšším výnosem velmi vzhledných oválných hlíz s mělkými očky, hladkou žlutou slupkou a žlutou dužinou. Odolná k rakovině brambor i háďátku bramborovému.

Brambory: raná salátová odrůda KARIN
Brambory: raná salátová odrůda KARIN (Zdroj: Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod)

Karin (BA) je raná konzumní salátová odrůda. Hlízy jsou oválné, vyrovnané tvarem i velikosti, slupka žlutá, dužina sytě žlutá. Odolná k rakovině brambor.

Varný typ B

Brambory: raná odrůda ALICE
Brambory: raná odrůda ALICE (Zdroj: Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod)

Alice (B) je raná odrůda, vyniká velmi vysokým výnosem krátce oválných, velkých, vzhledných hlíz se žlutou slupkou a žlutou dužinou. Velmi vysoká odolnost vůči virovým chorobám, proti rakovině brambor i háďátku bramborovému.

Brambory: raná až poloraná odrůda JASMÍNA
Brambory: raná až poloraná odrůda JASMÍNA

Jasmína (B) je raná až poloraná odrůda s velmi vysokým výnosem vzhledných krátce oválných hlíz. Hlízy se vyznačují stabilitou barvy za syrova i po uvaření. Odolnost virovým chorobám a skládkovým chorobám je na vysoké úrovni, odolná proti rakovině brambor i háďátku bramborovému.

Brambory: velmi raná odrůda MAGDA
Brambory: velmi raná odrůda MAGDA (Zdroj: Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod)

Magda ((B) je velmi raná odrůda pro první termíny sklizně v bramborářských oblastech. Hlízy jsou krátce oválné, vzhledné, se žlutou slupkou a středně žlutou dužinou. Je odolná proti rakovině brambor a aktinobakteriální obecné strupovitosti.

Prima tip: ochutnejte modré brambory  

Brambory: speciální raná odrůda VAL BLUE
Brambory: speciální raná odrůda VAL BLUE (Zdroj: Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod)

Val blue (B) je speciální raná odrůda pro přímý konzum s modrou slupkou a dužinou. Hlízy jsou dlouhé až rohlíčkovité, středně velké, výnos hlíz velmi nízký. Je středně odolná proti mechanickému poškození a aktinobakteriální obecné strupovitosti brambor. Je odolná proti napadením plísní bramboru na nati.

Brambory: speciální poloraná až polopozdní odrůda VALFI
Brambory: speciální poloraná až polopozdní odrůda VALFI (Zdroj: Výzkumný ústav bramborářský Havlíčkův Brod)

Valfi (BC) je speciální poloraná až polopozdní konzumní odrůda s modrofialovou slupkou a modrofialovou mramorovanou dužinou. Hlízy jsou oválné, středně velké. Je středně až méně odolná aktinobakteriální obecné strupovitosti. Z hlediska obsahu zdraví prospěšných látek je na tom odrůda Valfi lépe než brambory žlutomasé, protože obsahuje anthokyanová přírodní barviva, která se vyznačují antioxidační aktivitou.

Publikováno: 24. 4. 2018, Autor: Marta Pawlicová , Profil autora: Marta Pawlicová