Jak zeleninová semínka spolehlivě probudit a přimět je k rychlejšímu klíčení? Máčením ve vodě nebo bylinkové lázni. Příroda se totiž chytře pojistila proti omylu, aby semínka nevyklíčila hned při prvním deštíku a pak nezaschla - to hlídají inhibitory klíčení, které se odplaví až s větším trvalejším přísunem vody. Semínka jsou základ budoucí úrody, takže péče o ně se rozhodně vyplatí.
Co budete na urychlení klíčení semínek potřebovat
- zeleninová nebo květinová semínka
- vodu nebo bylinkový nálev
- misku
Jak budete při urychlení klíčení semínek postupovat
1. krok: semínka zalije vodou a máčejte
Zdravá semínka dejte do misky a zalijte vodou, aby byla všechna ponořená. Při delším máčení je třeba vodu dvakrát až třikrát denně vyměnit. Aby se voda okysličila, občas promíchejte. Saláty stačí máčet zhruba 4 hodiny, košťáloviny 12-24 hodin, rajčata a papriky až dva dny, cibule, celer, mrkev a petržel až tři dny.

2. krok: místo vody zkuste bylinkovou lázeň
Vodu můžete nahradit bylinkovou lázní. Heřmánkový nálev ochrání především fazole a hrách proti houbovým chorobám i plísním. Nálev z přesličky rolní díky obsahu křemíku vydatně posiluje klíčící rostliny a před výsevem se hodí se na všechna semena zeleniny i letniček. Kopřivová, pampelišková nebo kozlíková lázeň prospívá hlavně semenům rajčat a paprik, protože účinně změkčuje povrch semen a usnadňuje tak klíčení. Navíc podporují obranyschopnost a zdravý růst rostlin.

Nejlepší a nejúčinnější jsou směsi bylin, které dokážou semenům poskytnout komplexnější ochranu - například smíchejte 1 díl přeličky rolní a 2 díly kopřivy nebo po jednom dílu heřmánku, přesličky a kozlíku. Na bylinkovou lázeň zalijte 2- 3 lžíce vybrané sušené nebo čerstvé byliny zhruba 250 ml vroucí vody, nechte vyluhovat 6 - 8 hodin a pak sceďte. Vždy připravte nálev čerstvý.
3. krok: máčená semínka vysejte
Před výsevem na záhon semínka jen mírně osušte, aby se s nimi lépe pracovalo, ale nikdy je nenechejte zcela zaschnout. To byla všechna předchozí práce zbytečná.

Publikováno: 14. 2. 2018, Autor: Redakce , Profil autora: Redakce