reklama

Rychle rostoucí zelenina pro opakovanou sklizeň

Na jaře náš organismus trpí nedostatkem vitaminů a minerálů, proto je vhodné tyto látky do těla postupně doplnit, aby se naše kondice dostala zpět na vynikající úroveň. Jednou z cest je pěstování rychle rostoucí zeleniny, která je nejen chutná, zároveň i prostá různých chemických ošetření a plná důležitých látek. Jak si jednoduše zajistit stálý přísun zdraví ze zahrádky?

i (Zdroj: Depositphotos)
Výsadba salátu (Zdroj: Depositphotos)

Pro pravidelnou a opakovanou sklizeň je důležité začít včas s výsevy a hlavně vysévat zeleninu postupně, zhruba v týdenních až dvoutýdenních intervalech. Aby výnos sklizně byl vysoký, zeleninu obecně vysévejte či sázejte do hlinitých, záhřevných půd s dostatkem živin, což je nejčastěji dosaženo vhodnou kombinací každoročního rytí na podzim s přídavkem velkého množství organického materiálu. Nadrobno posekaná tráva s listím, kravský hnůj nebo rostlinné zbytky z kuchyně.

Na jaře vždy půdu znovu zkypřete do hloubky, tím dojde k dokonalému promíchání ornice, rozmíchání živin a aktivaci drobných organismů, které začnou zahřívat půdu. Tam, kde jste při podzimním rytí nestihli zapravit hnůj, využijte lisované granule sušeného kravského hnoje. Materiál, který přidáte do půdy, brání jejímu vysychání, zároveň postupným rozkladem dochází k uvolnění živin, což napomůže zelenině nejen ve startovací fázi růstu.

Salát na poli
i (Zdroj: Depositphotos)
Kombinace listových a hlávkových salátů na jednom místě

Z rychle rostoucích zelenin si od dubna vysejte ledový salát. Předpěstování sazenic je vhodné provádět ve skleníku, protože zde nedochází k prudšímu střídání teplot během dne. Pokles teploty vzduchu v noci při výsevu rovnou na záhon stojí za zbytečným zpomalením růstu. Zhruba za tři týdny od výsevu již přesazujte ven. Poté, co salát vytvoří dostatečně velkou růžici, začněte sklízet. Po vysazení mladých salátů ven si ponechejte na záhonech místo. Ve skleníku, pařeništi nebo doma v truhlíku v té době rovnou připravujte další výsev.

Po sklizení všech hlávek nahraďte salát jiným druhem zeleniny, abyste zabránili jednostranné únavě půdy, což znamená především nízkou úrodnost. Pokud vám nestačí jen klasický salát, ale chcete něco navíc, pak si sežeňte saláty listové, které mají mimořádně chutné a křupavé listy, zároveň ale působí na záhoně velmi dekorativně.

Sklizeň ředkviček
i (Zdroj: Depositphotos)
Ředkvička je jednou z prvních zelenin a je pěstovatelná po celý rok

Dalším druhem rychle rostoucí zeleniny je ředkvička. Podobně jako salát i ta vyžaduje dobře zpracovanou a vyživenou půdu. Kromě možnosti přímého pěstování ve skleníku vysejte ředkvičky rovnou na záhon. Kromě velkého množství vitaminu C ředkvičky také svojí výraznou chutí napomáhají ke správné činnosti trávení. Důležitá je pravidelná zálivka, při protrhávání již vzrostlých kusů dosáhnete postupné a velké úrody. Můžete vybírat z kultivarů s kulatým, špičatým nebo válcovým kořenem, který je bílé nebo různě sytě červené barvy.

U nás nabízená směs barev obsahuje osivo ředkviček s kořenem bílé, žluté, červené a fialové barvy. Aby byla zajištěna postupná sklizeň, podobně jako u salátu si zasejte několik řádků v dvoutýdenních intervalech. Některé odrůdy můžete pěstovat ve vytápěném skleníku nebo za oknem v hlubokém truhlíku již od února. Do volné půdy na záhonech vysévejte od poloviny dubna.

Mangold
i (Zdroj: Depositphotos)
Mangold pěstujte s dalšími druhy zeleniny třeba ve smíšené kultuře

Mezi oblíbené patří také cibule sazečka, jejímž jarním vysazením a následným protrháním získáte vynikající jarní cibulku. Protrhání ve vegetační době, kdy je již zelená část vyvinutá, získáte významný zdroj vitamínů a minerálů. Postupným sklízením máte k dispozici jarní cibulku po několik týdnů. Nezapomeňte ani na mangold, špenát, rukolu a kozlíček polníček, kde lze postupně po několik týdnů sklízet listy.

K vlastní zelenině vlastní šunka

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Publikováno: 1. 6. 2021, Autor: Radoslav Ptáček, Profil autora: Radoslav Ptáček