Nadchází doba sklizně brambor. Brambory jsou nejvíce pěstovanou plodinou na zeleninových zahradách v Česku. Pěstují se ale prakticky po celé Evropě, protože řada zahrádkářů i odborníků uznává, že není nad domácí plodiny. A jak se poprat s vybíráním brambor, tříděním a uskladněním, když je již jejich čas ?
Letošní sklizeň brambor je tu. Většina pěstovaných odrůd brambor se sklízí první až druhý týden v září, tedy kromě raných odrůd, jejichž sklizeň je možná o něco dříve.
Pro přípravu plochy na sklízení je nejprve nutné zabojovat s plevelem. Mnoho pěstitelů volí cestu posekání natě i s plevelem, což však není úplně vhodné řešení, a to zvláště tehdy, pokud nať byla napadena plísní a plevele je spousta. V letošním vlhkém létě se plevelům dařilo opravdu hodně, proto se často stává, že když rýhy mezi řádky brambor zbavíte těchto nevítaných návštěvníků, za dva až tři týdny se objeví zase a s čištěním políčka nebo záhonu můžete začít znova. Nikdy nesahejte po totálních herbicidech, ale plevel zlikvidujte mechanickou cestou. Nejspolehlivější metodou je vyrytí nebo opatrné vytržení i s kořeny.

Pro sklizeň sáhněte po rycích vidlích, opatrně je zapíchněte hluboko pod řádek a otočte celý řádek jakoby vzhůru nohama. Je to spolehlivá cesta, jak jednoduše a bez velké námahy hlízy dobývat a přitom je nepoškodit. Poškození způsobují mandelinky během vegetační doby hlavně na zelených natích. Hlízy je nutné po jejich vybrání ze země nejprve potřeba nechat důkladně vyschnout a vytřídit.

Odstraňují se malé hlízy a ty poškozené pak slouží k urychlenému zpracování v kuchyni. Nejčastější poškození způsobují slimáci, kteří v nich vytvářejí hluboké rýhy. Pokud takové brambory zůstávají v zemi delší dobu, začnou uhnívat. Časté je i mechanické poškození, a to především při strojním vyorávání špičkou pluhu. Problém bývá i s plísní bramborovou, která škodí nejen na natích, ale i hlízách.

Brambory k uskladnění vložte do zelinářských přepravek a umístěte do sklepa. Během celého skladovacího období je nutné se jim věnovat, především pak provádět pravidelnou kontrolu. Pokud přijdete na to, že některá z hlíz začíná uhnívat, plesnivět nebo vykazuje jiné poškození, ihned ji vyřaďte pryč.
Jak na správné uskladnění potravin:
Publikováno: 8. 9. 2021, Autor: Radoslav Ptáček, Profil autora: Radoslav Ptáček