reklama

Zdravá zelenina, bez které jste v kuchyni ztraceni - nejlépe zachutná z vlastních zdrojů

Při kuchařském kouzlení se bez cibule prakticky neobejdeme. Nejlépe pochopitelně chutná ta, kterou koupíme u farmářů... anebo ještě lépe ta, kterou si vypěstujeme sami. Pokud chcete užívat plodů svého zahradničení už v jarních měsících, máte nejvyšší čas začít s výsadbou ozimých druhů cibule. Není to nic složitého.

S výsadbou ozimé cibule už dlouho neotálejte (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

První týdny babího léta jsou ideálním časem pro zahrádkáře a pěstitele. Krásné počasí přímo vybízí k mnoha pěstitelským aktivitám, včetně již zmiňované výsadby ozimých cibulí. K tomuto účelu se nejlépe hodí odrůdy Augusta a Hiberna. Aby bylo jejich přezimování úspěšné, měli byste jejich výsev stihnout do období kolem poloviny září.

Raz dva hotovo

Samotný výsev je velmi jednoduchý. Na připraveném záhonu si s pomocí kolíku a provázku „nalinkujeme“ řádek a kolíkem vyznačíme jeho hloubku. Ta optimální je asi 1 cm. Do připraveného řádku vysejeme připravené osivo, které sypeme řídce, aby porost nebyl příliš hustý. Poté už jen zahrneme zeminou, trochu přimáčkneme a máme hotovo. Pak už nezbývá než se jen těšit na první jarní úrodu vlastní chutné a šťavnaté cibule.

Sázení
Pomocí provázku a kolíku si velmi jednoduše „nalajnujete“ řádek na výsadbu cibule (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Ozimé odrůdy se představují:

Augusta

Pokud jste správně zaseli a budou panovat dobré klimatické podmínky, můžete Augustu sklízet už v květnu až v červnu. Chutná je i její čerstvá zelená nať. Tato odrůda má bílou aromatickou dužinu jemné chuti.

Dítě
Bez dobré cibule se v kuchyni neobejdeme. Ta vlastní chutná nejlépe (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Hiberna

Tento druh cibule mívá vysoké výnosy, její dužnina je bílá, pevná, s jemnou a velmi typickou cibulovou chutí. Využít můžete i zelenou nať, samotné cibule se sklízejí v červnu. Stejně jako Augusta není Hiberna určena k předpěstování na tzv. sazečku.

Jak využít záhony po sklizni? Inspirujte se:

Publikováno: 16. 9. 2021, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová