reklama

Červená řepa alias rubínový zázrak: Připravte si s ní chutné pokrmy!

S podzimem se kolem nás objevují tipy, jak správně uskladnit a zpracovat naši úrodu. Asi nejčastěji na nás vyskakují lahodné recepty na zpracování dýně. Věříme tedy, že těmito radami jste již zásobeni dostatečně. Máte ale dostatek tipů, jak připravit delikátní pokrmy z červené řepy?

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Červená řepa alias rubínový zázrak: Připravte si s ní chutné pokrmy! (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Červená řepa

Tato kořenová zelenina svou chutí sice nesedí každému, ale jakmile si k ní naleznete cestu skrz ten správný recept, už se na pokrmy s ní budete těšit. A to nejen na podzim! Do jídelníčku byste ji měli zařazovat pravidelně. Červená řepa totiž patří k zázračným potravinám, které udržují naše tělo fit. Podporuje zdravé trávení, tvorbu červených krvinek a ženy jí ocení zejména v případech, kdy mají problémy s přirozeným cyklem. A protože má příznivý vliv také na naši imunitu, je ideální ji mít po ruce zejména v chladnějších měsících.

Syrová červená řepa obsahuje velké množství minerálů a vitaminů
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Syrová červená řepa obsahuje velké množství minerálů a vitaminů

Recepty s červenou řepou

Samotná jemně nasládlá chuť červené řepy ozvláštní každý salát, a to i v nevařené podobě, ve které si udržuje nejvíce vitaminů. U vaření se doporučuje nechávat ji vcelku, aby zbytečně nepřicházela o zdravou šťávu. Nakrájet a oloupat ji můžete po vychladnutí. Obecně lze říci, že pokud chcete získat chutný pokrm z červené řepy, neměli byste šetřit s kořením. Skvěle si rozumí s česnekem, křenem, vlašskými ořechy či čerstvě strouhaným pepřem. A protože se hodí jak do teplých, tak do studených pokrmů, tak přinášíme od každého něco.

Tak vyražte na zahrádku a pár těchto rubínových pokladů přineste do kuchyně. Pokud zrovna není její sezona, pak si prolistujte Billa leták, kde ji můžete sehnat za akční ceny.

Červená řepa bývá někdy řazena k tzv. superpotravinám
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Červená řepa bývá někdy řazena k tzv. superpotravinám

Salát s červenou řepou a kozím sýrem

Do tohoto salátu se hodí spíše řepa vařená, pokud ale nemáte času nazbyt, vystačíte si i s čerstvou.

Do salátu budete potřebovat:

  • 4 menší červené řepy
  • 100 g měkkého kozího sýra
  • hrst nahrubo nakrájených vlašských ořechů nebo slunečnicových semínek
  • vaničku rukoly
  • olivový olej
  • špetku soli
  • čerstvě mletý černý pepř

Červenou řepu omyjte a vložte do dostatečně velkého hrnce tak, aby byla celá potopená ve vodě. Přiveďte vodu k varu a vařte řepu 30-45 minut. Pokud možno, pracujte se stejně velkými kousky, aby byly všechny rovnoměrně uvařené. Vodu z hrnce slijte a nechte řepy vychladnout. Poté se ostrým nožem pusťte do loupání. Je to poměrně jednoduchá práce, dávejte však pozor na textil, červená řepa ráda barví. Poté ji nakrájejte na drobné kousky. Kozí sýr nadrobte a spolu s rukolou a oříšky (či semínky) smíchejte v míse. Zalijte trochou olivového oleje a dochuťte solí a pepřem. Solí raději šetřete, kozí sýr salát dostatečně ochutí.

Syrová řepa se dobře uplatní v salátech. Chutná s česnekem, křenem, zelím, jablky, pomeranči a ořechy nebo se sýrem
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Syrová řepa se dobře uplatní v salátech. Chutná s česnekem, křenem, zelím, jablky, pomeranči a ořechy nebo se sýrem

Vegetariánský boršč

Někteří pravděpodobně namítnou, že pravý boršč se bez masa neobejde, ale i vegetariáni se chtějí dobře najíst. Proto existuje tato bezmasá varianta.

K přípravě budete potřebovat:

  • 3 menší červené řepy
  • 400 g bílého zelí (menší hlávka)
  • 2 brambory
  • 2 mrkve
  • 1 větší cibuli
  • zeleninový vývar nebo kostku bujonu
  • 4 stroužky česneku
  • olivový olej
  • vinný ocet
  • sůl
  • pepř
  • bobkový list
  • 3 kuličky nového koření
  • zakysanou smetanu na dochucení

Nejdříve vložte do hrnce nadrobno nakrájenou cibuli, mrkev, brambory a nastrouhané zelí. Zalijte asi třemi lžícemi olivového oleje a smažte na mírném plamenu. Během smažení si očistěte a nastrouhejte červenou řepu. Jakmile zelenina v hrnci provoní kuchyň, přidejte do hrnce většinu červené řepy a nakrájený česnek. Asi hrst nechejte zatím bokem. Vše zalijte zeleninovým vývarem či vodou s kostkou bujonu a přidejte veškeré koření. Přiveďte k varu a vařte asi 20 minut. Poté dodejte zbytek řepy, jemně povařte a dochuťte vinným octem, solí a pepřem. Při podávání ozdobte lžící kysané smetany.

Někteří pravděpodobně namítnou, že pravý boršč se bez masa neobejde, ale i vegetariáni se chtějí dobře najíst
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Někteří pravděpodobně namítnou, že pravý boršč se bez masa neobejde, ale i vegetariáni se chtějí dobře najíst

Přejeme mnoho úspěchů při vaření a dobrou chuť!

Publikováno: 3. 10. 2021, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce