reklama

Jak správně skladovat ořechy, aby zůstaly co nejdéle čerstvé?

Ořechy jsou velice zdravou potravinou s unikátním složením. V našem jídelníčku by se proto měly trvale objevovat. V případě špatného skladování ale mohou ořechy rychle podlehnout zkáze. Jak je tedy doma uchovávat bezpečně?

i (Zdroj: Diana.cz)
Víte, jak správně skladovat ořechy, aby zůstaly co nejdéle čerstvé? (Zdroj: Diana.cz)

Ořechy sklizené z vlastního stromu

Pokud se můžete pochlubit vlastní sklizní ořechů, máte být na co hrdí. Na druhou stranu pravděpodobně máte každý podzim ořechů velký nadbytek. Je tedy nezbytné celou úrodu správně zpracovat, aby vám plody vydržely doma bez závad dlouhé měsíce.

V první řadě musíte ořechy zbavit přebytečné vlhkosti, kvůli které jinak hrozí, že začnou plesnivět. Ořechy tedy zbavíme dužiny a vyloupeme je ze skořápky. Pokud nějaké ořechy jsou již na pohled špatné (v případě vlašských ořechů mohou být tvrdé, začernalé apod.), nebo byla třeba dužina porušena a je pokryta plísní, takový plod oddělíme a vyhodíme. Měla by jich ale být menšina.

Vyloupané a vytříděné ořechy rozložíme v místnosti se stálou pokojovou teplotou a možností cirkulace vzduchu. Můžete je například rozložit na podlaze na pečicím papíru. Je lepší, pokud na ořechy nebude dopadat přímé sluneční světlo.

Takto rozložené ořechy necháme několik dní až týdnů vyschnout. Chybu neuděláte ani tím, že je minimálně jednou otočíte, aby proschly opravdu dokonale. Je zcela nezbytné, aby v ořeších žádná přebytečná vlhkost nebyla.

Ořechy můžete průběžně ochutnávat a kontrolovat, zda nemění barvu a mají správnou chuť a vše jde tedy podle plánu.

Nepřítelem ořechů je světlo, vzduch a vlhkost
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Nepřítelem ořechů je světlo, vzduch a vlhkost

Jak ořechy skladovat?

Nepřítelem ořechů je světlo, vzduch a vlhkost. Pro dlouhodobé skladování se tedy musíte zbavit především těchto vlivů.

Pokud jste si někdy kupovali ořechy v obchodě, pak jste si pravděpodobně všimli, že jsou neprodyšně uzavřeny. Často jsou dokonce baleny vakuově. Máte-li domácí vakuovačku na potraviny, půjde tedy o nejlepší volbu. Dobře ale poslouží i kovová, skleněná nebo plastová nádoba, do které ořechy umístíte a uzavřete. Ořechy skladujte ve tmě. Při pokojové teplotě vydrží asi tři měsíce. Držte je ale stranou od zeleniny a ovoce. Lépe jim bude například v poličce s čaji a kávou nebo jinými suchými potravinami.

Ořechy můžete stejně zabalené skladovat i v ledničce, čímž prodloužíte jejich trvanlivost asi na půl roku. Pro uchování na déle než jeden rok pak můžete část sklizně zamrazit.

Starší ořechy vždy před konzumací ochutnejte, abyste se ujistili, že nejsou žluklé. Mdlou chuť můžete obnovit krátkým opražením na pánvi nebo v troubě.

Zdroj informací: Diana.cz; mall.cz

Publikováno: 3. 4. 2022, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce