reklama

Jak plodiny uskladnit co nejefektivněji, aby vám co nejdéle vydržely?

Uskladnit ovoce, zeleninu a další zemědělské plodiny je někdy sázka do loterie. Chce to vychytat ty správné skladovací prostory, správnou teplotu a připravit celkově vašim výpěstkům a nákupům od farmářů ty nejlepší podmínky. Několik tipů pro vás mají právě sami farmáři.

Úrodu ze zahrady i nákup od farmářů je potřeba správně uskladnit, aby dlouho vydržela (Zdroj: Farma Hanč Vraňany)

Sezónní ovoce a zelenina

Podzim bude pestrý. Pěstitelé se mohou i nadále těšit na čerstvé sezónní ovoce a zeleninu – od jablek, hrušek, přes dýně, až po kořenovou zeleninu, které jsou vhodné i pro uskladňování. Díky tomu je možné si je vychutnávat i během zimních měsíců. Uskladnění má ale svá pravidla. Jak je uskladnit co nejefektivněji, aby vám ovoce a zelenina co nejdéle vydržely? Několik tipů pro vás mají sami farmáři.

Dýně před uskladněním nechte dva dny proschnout na slunci
Dýně před uskladněním nechte dva dny proschnout na slunci (Zdroj: Farma Hanč Vraňany)

Začněte s důkladným úklidem skladovacích prostor a přípravou nádob

Pokud máte garáž, sklep nebo jiné tmavé místo s nízkou teplotou a mírnou vlhkostí, máte téměř vyhráno, ale uskladnění můžete zvládnout i v bytě, i když to není zcela optimální. Je ale důležité nepodcenit přípravu, aby vám plodiny nenapadl hmyz nebo plíseň, proto věnujte pozornost důkladnému úklidu a dezinfekci nejen plastových přepravek s dírami na větrání, do kterých budete ovoce a zeleninu ukládat, ale i samotnému skladovacímu prostoru.

Postačí vám i obyčejný ocet. Také si dejte pozor, abyste ve stejné místnosti neskladovali barvy, ředidla a další chemikálie, protože například jablka do sebe pohlcují pachy a celá úroda by se znehodnotila a mohla by být škodlivá pro vaše zdraví.

Zavěste svazky cibule na vzdušné místo, kde mohou zůstat i dlouhodobě
Zavěste svazky cibule na vzdušné místo, kde mohou zůstat i dlouhodobě (Zdroj: Farma Hanč Vraňany)

Vyberte, co můžete uskladnit

Skladovat můžete pozdní brambory, kořenovou zeleninu, kukuřici, dýně, cukety, řepu, zimní odrůdy jablek a hrušek.

Ovoce a zeleninu dejte zvlášť

I tento bod souvisí s pohlcováním pachů ovoce, které mohou změnit jejich chuť. Ideální je skladovat ovoce a zeleninu v oddělených prostorách, ale pokud nemáte tu možnost, zkuste je alespoň rozmístit na opačné strany místnosti.

Úrodu pečlivě proberte

Prohlédněte každý kus, jestli nejeví známky mechanického poškození nebo nezačíná plesnivět a uskladňujte jen naprosto zdravé plody.

Přizpůsobte podmínky jednotlivým plodinám

Každá plodina k uskladnění potřebuje něco trošku jiného, aby vydržela co nejdéle:

  • Pro brambory je ideální konstantní teplota mezi 4 a 6 °C a vysoká vzdušná vlhkost. Po sklizni je nechte rozprostřené oschnout přibližně dva týdny. Skladujte je v přepravkách v maximální vrstvě 60 cm, aby mohly dýchat.
  • Mrkev a kořenovou zeleninu je nejlepší umístit do bedýnky s pískem, aby se v nich udržela vlhkost a nescvrkávaly se. Vlhkost ve sklepě by se měla pohybovat mezi 70 až 80 % a teplota by neměla klesnout pod 4 °C.
  • Česnek a cibule se snadno kazí a základem je správné sušení. Zavěste svazky na vzdušné místo, kde mohou zůstat i dlouhodobě nebo je po pěti dnech následně přesuňte do přepravek ve sklepě či na balkóně. 
Je ale důležité nepodcenit přípravu, aby vám plodiny nenapadl hmyz nebo plíseň
Je ale důležité nepodcenit přípravu, aby vám plodiny nenapadl hmyz nebo plíseň (Zdroj: Farma Hanč Vraňany)
  • Cukety jsou citlivé na vlhkost a je dobré je skladovat v suchu a chladu.
  • Dýně před uskladněním nechte dva dny proschnout na slunci a odstraňte z nich zeminu. Skladujte je v přepravkách vystlaných slámou v teplotě kolem 10 °C a vlhkosti mezi 50 a 80 %.
  • Jablka a hrušky skladujte v přepravkách tak, aby se jednotlivé kusy navzájem nedotýkaly. Přepravky můžete vystlat slámou, abyste zabránili otlučení a šíření plísní. Potřebují chlad a hrušky ideálně i vysokou vlhkost.
Brambory skladujte v přepravkách v maximální vrstvě 60 cm, aby mohly dýchat
Brambory skladujte v přepravkách v maximální vrstvě 60 cm, aby mohly dýchat (Zdroj: Farma Hanč Vraňany)

Nezapomínejte na pravidelnou kontrolu a větrání

Čas od času vše prohlédněte a odstraňujte nahnilé kusy, aby se infekce nerozšířila na celou úrodu.

Zdroj informací: Farma Hanč Vraňany

Publikováno: 6. 10. 2022, Autor: Redakce, Profil autora: Redakce