reklama

Jak si vypěstovat avokádo

Avokádo je poměrně známé, ale velmi málo v českých domácnostech používané ovoce. Jeho oříšková chuť a zelená barva pocházejí z Jižní Ameriky a plod je bohatým zdrojem draslíku, hořčíku, vitamínu E a B6. Napomáhá snižování cholesterolu a také váhy. Málokdo ale ví, jak si takové avokádo doma vypěstovat.

Avokádo je jedním z hlavních prvků mexické kuchyně, kde se stalo součástí salátů nebo hlavní přísadou do pasty Guacamole.  Mnoho z nás už toto zelené ovoce (i když ve světě je i v jiných barevných variantách) v českých obchodech upoutalo. Téměř  však nepotkáte zdatného prodavače, který vám poskytne informace o tom, jak dlouho potřebuje avokádo, aby mělo tu správnou chuť a měkkost. Nejlépe bude, když se ho pokusíte vypěstovat doma a pak sami poznáte, kdy je ta nejvhodnější doba.
Pěstování avokáda – co potřebujeme

1 pecku z avokáda
4 párátka
1 sklenku nebo malou skleněnou vázičku

Jedním ze způsobů, jak si avokádo vypěstovat je z pecky. Uvnitř každého plodu se totiž skrývá kulatá tvrdá pecka. Pomozte si nožem, jemně nařízněte, otočte a pecku vyndejte. Očistěte ji od zbytků dužiny a omyjte studenou vodou. Prohlédněte si tvar pecky a postavte ji špičatější částí nahoru. Tudy porostou lístky. Dolní částí se zase prorostou kořeny.

Celý článek Jak si vypěstovat avokádo si můžete přečíst na Magazínu Zahrada

Publikováno: 5. 2. 2011, Autor: