reklama

Meduňka – zdravá bylinka

Ve stinné zahradě si člověk obvykle zřídka všimne světlých kvítků kuchyňských bylinek. Je ale možné, čarovat tu klidně i s neobvyklými odrůdami známých kuchyňských bylinek. Není nad to si vlastnoručně takové bylinky vypěstovat. Jejich užívání je velmi zdravé, pěstování nenáročné a navíc jejich žluté listy odráží světlo a opticky tak prosvětlují stinné kouty zahrad.

i (Zdroj: shutterstock.com)
Meduňka – zdravá bylinka

Meduňka lékařská patří k těm nejotužilejším bylinám našich zahrad. Je to medonosná, bujná trvalka, téměř nezničitelná. Roste často i planě u plotů a zdí, na okrajích lesů a na rumištích. Od června do srpna sbíráme její listy k sušení. Nať s listy sklízíme dopoledne za suchého počasí, těsně před rozkvětem.

Tuto košatou bylinku hojně pěstovali již i ve středověku. Nejdříve v klášterních zahradách. Patří do čeledi hluchavkovitých. Má příjemnou vůni citronu, proto nic nezkazíte, když ji přidáte všude tam, kde se přidává citronová šťáva anebo citronová kůra. Čerstvá meduňka se přidává do omelet, k salátům i rybám. Dodá jim čerstvé citronové aroma. Její lístečky můžete přidávat do kompotů, ovocných salátů anebo použít ke zdobení dezertů a osvěžujících letních nápojů. Čaj připravený z meduňky zklidňuje zažívání, blahodárně působí na nervy, takže přispívá k psychické pohodě a usnadňuje usínání. Dále zbavuje nadýmání a pomáhá při chřipce a nachlazení. Odpradávna je vysoce ceněná jako sedativum a dále jako prostředek, který zvyšuje vylučování žaludečních šťáv.

Zářivě žlutozelená je meduňka lékařská (Melissa Officinalis „aurea“) a žlutě strakatá odrůda Aureavariegata. Tyto druhy tvoří bohaté trsy. Polední slunce by na ně však vůbec nemělo dopadat, jinak jejich krásně zelenožluté listy budou posety hnědými skvrnami spálenými od slunce.

Zaléváme až, když na rostliny nesvítí slunce. Meduňce se bude velmi dobře dařit v humózní propustné půdě a zároveň může mít plné slunce ráno nebo na večer. Její sazenice si můžeme předpěstovat ze semen. Přímo na záhon ji vysévejte až v květnu, časně zjara si ji můžete předpěstovat doma v teple. Větší rostliny již dnes běžně zakoupíte i v zahradnictvích. Stejně tak ji můžeme množit i dělením starších trsů. Dorůstá výšky do 60 cm.

Bylinky se nejlépe uchovávají čerstvě nasekané anebo na jemno nakrájené a zmražené, protože sušením ztrácejí svou příjemnou vůni. Na jaře si však nejlépe pochutnáte na čerstvých bylinkách. A nezapomeňte: i ve stínu se mohou skrývat různá kulinářská překvapení.

Na večer může přijít vhod meduňkový čaj na zklidnění. Můžeme jej připravovat ze suchých i čerstvých listů. Jednu až dvě lžičky suché drogy přelijeme horkou vodou, nikoli vařící vodou a necháme stát asi sedm minut. Aby z čaje nevyprchaly těkavé éterické látky, čaj necháme stát pod pokličkou. Jeden šálek vypijeme po večeři a druhý před spaním.

Upozornění: Bylinky v květináči nehnojíme, mohlo by dojít k nežádoucí koncentraci látek z umělých hnojiv. A ty rozhodně nechceme mít v nápoji ani dezertu.

Takže nezapomeňte: meduňkový čaj by neměl chybět v žádné domácí lékárničce.

Pokud vás zajímají léčivé bylinky, naleznete další podrobnosti v našich článcích: Bylinky z vašeho květináče, Koriandr – koření i ozdobná hrnkovka, Šalvěj – aromatická kráska vaší zahrady.

Text: Zuzana Bohdalová

Publikováno: 29. 8. 2012, Autor: