reklama

Špenát nejen pro Pepka námořníka

Zahrada je velmi přínosná i ve své užitkové části, kde je možné pěstovat plodiny ke konzumaci. Někteří zahrádkáři pěstují zeleninu běžně, jiní výjimečně. Je však téměř jisté, že se špenátem se setkal v životě již každý z nás. Možná ale přece jen nevíte o špenátu ještě všechno. Některé důležité, i když méně známé záležitosti se špenátem související si v dnešním článku připomeneme.

i (Zdroj: shutterstock.com)
Špenát nejen pro Pepka námořníka

Špenát je dobrým zeleným hnojivem, také skvělou čistící rostlinou, která není s většinou ostatních plodin příbuzná a navíc obohacuje půdu. Pěstováním špenátu vznikají v půdě vláknité, saponinům podobné látky, které zlepšují její strukturu, takže je to rostlina prospěšná pro mnoho plodin.

Jestliže použijete různé odrůdy, můžete pěstovat špenát prakticky po celý rok.  Je známo, že pěstování špenátu v létě je obtížné, protože rostliny špenátu v dlouhých teplých dnech rychle vybíhají do květu. Teplota půdy je zároveň v tomto období tak vysoká, že rychle vysychá.  Proto je lépe zvolit v létě raději jiné listové druhy.

Tip: Rostliny vždy dostatečně zalévejte, postarejte se však také o to, aby nezůstávaly mokré, zalévejte je nejraději dopoledne. Špenát neumisťujte tam, kde jste v předchozím roce pěstovali brambory. K pěstování si vybírejte odrůdy odolné vůči chorobám a odrůdy, které se hodí právě pro to období, ve kterém chcete špenát pěstovat.

Ačkoli největších úspěchů při pěstování špenátu lze dosáhnout při pěstování na jaře, mohou se na jaře i v létě objevit u rostlin různé choroby. Špenátu se daří dobře s jahodami, v sousedství však nemá rád květákředkvičky.

Špenát vyžaduje umístění na slunném místě. Jestliže jej pěstujete i přes léto. Chraňte jej před horkým poledním sluncem. Půda by měla být dostatečně lehká, humózní, která není příliš písčitá a zároveň ani příliš jílovitá. Nutné je hnojení kompostem.

Chutnou variantou šťavnatého mladého listového špenátu je velkolistá odrůda, která připomíná mangold.

Pro milovníky špenátových pokrmů máme nabídku jedné méně obvyklé speciality: špenátové krokety. Potřebujeme: 1 cibuli, 1 lžíci oleje, 200 špenátu, sůl, pepř, 1 stroužek česneku, 200 g husté bramborové kaše, 1 vejce a strouhanku, tuk na smažení.

V předehřátém oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli, přidáme rozmražený špenát, osolíme, okořeníme mletým pepřem, ochutíme rozetřeným česnekem, dusíme do měkka. Potom přidáme hustou bramborovou kaši a rozšleháme vejce, promícháme a podle potřeby zahustíme strouhankou. Z připravené směsi tvarujeme krokety, které obalíme ve strouhance a smažíme v rozehřátém tuku do červena.

Text: Zuzana Bohdalová

Publikováno: 5. 9. 2012, Autor: