reklama

Yzop, modrá ozdoba kuchyně

Bylinka se zvláštním jménem pochází sice ze Středomoří, na našich zahrádkách se už ale pěstuje po řadu generací. Když si ji na zimu dáte do pěkného truhlíku, vyzdobí vám kuchyňské okno neúnavně se rozvíjejícími modrými kvítky a příjemnou vůní.

i (Zdroj: shutterstock.com)
Yzop, modrá ozdoba kuchyně

U nás se v přírodě s yzopem lékařským (Hissopus officinalis) nesetkáme, nezplaněl, protože obtížně přečkává naši mrazivou a mokrou zimu. Dříve jste ho ale našli na každé zahrádce, obvykle pod kuchyňským oknem těsně u domu, kde je i v zimě natolik teplo, že tato trvalka přežije. Obliba yzopu se dnes vrací s oblibou středomořské kuchyně, jejíž je nedílnou součástí.

V kuchyni zdobí a voní

Semínka yzopu jsou k dispozici po celý rok, můžete ho tedy vysévat i víckrát za zimu, pokud ho chcete nasušit a sklidit, když čerstvě vykvete. Po sklizni totiž bude obrážet dost dlouho a v interiéru by vám takový truhlík moc parády nenadělal. Na jaře tedy raději přesaďte ostříhaný yzop do zahrádky a nechte ho volně růst dál, na okno si vysejte nový. Truhlík nebo květináč musí být dostatečně hluboký, protože yzop má dlouhý kořen. Na dno nádoby dejte vrstvičku hrubého písku a na ni hlinitopísčitou zeminu, aby voda dobře odtékala, yzop nemá rád přemokření. Půdu má raději mírně zásaditou, pokud tedy přihnojujete, tak vápenitým hnojivem. Nenechávejte vodu v misce, raději zalévejte jen shora, méně, zato pravidelně třikrát týdně. Bylinka se vám odmění rychlým růstem, brzy budete mít v truhlíku pěkné keříčky. Původní yzop má klasy modrých květů, dnes ale můžete pořídit semínka směsi s květy modrými, bílými i růžovými. Truhlík osetý barevnou směsí vypadá nádherně. Vůně je ostřejší, zemitá, do kuchyně se výborně hodí. Čerstvé se používají drobné tuhé lístky a špičky květů, na sušení je nejlepší plně kvetoucí klas.

Venku potřebuje teplo a slunce

Teplomilná bylinka u nás jako trvalka poroste jen v teplých oblastech. Můžete ho ale vysévat každý rok, na sušší, osluněné místo do lehké půdy. Vykvete vám na vrcholu léta bohatými klasy. Yzop je v květu velice pěkný, nemusíte ho tedy rozhodně skrývat v koutku užitkové zahrady, klidně ho vysejte mezi letničky. Zvlášť hustý porost směsi barev vytvoří krásný letní záhon.

V kuchyni i v lékárničce

Jako koření se specifickou nahořklou chutí a silnou vůní se používají lístky do omáček, salátů, nádivek, na dochucení luštěnin, ale také k dušenému hovězímu a do grilovacích marinád. Z yzopu se připravuje také aromatický hořký likér. Na sušení do zimní lékárničky se trhá rozkvetlá nať. Koktejl látek obsažený v silici, hořčiny, organické kyseliny, minerály a třísloviny se ve formě odvaru využívá při léčbě průdušek, působí desinfekčně a antibakteriálně. Příznivě působí i na trávicí trakt. Yzop naložený ve víně má údajně afrodiziakální účinky. Zcela jistě ale studený čaj potlačuje pocení a návaly, což pomáhá hlavně ženám v klimakteriu. Éterický olej z yzopu stahuje a tonizuje pokožku, při akné zabraňuje vzniku jizev. V aromaterapii se hodí při rýmě, ale také při únavě a pocitu vyčerpanosti.

TIP

Láká včely, odpuzuje bělásky

Yzop je významnou medonosnou rostlinou, včely se na jeho květech rády pasou. Zato neúnavní kladeči vajíček, z nichž se líhnout stovky žravých housenek, které jsou metlou záhonů s kapustou a zelím. Bělásci ale nesnášejí aroma yzopu, takže přirozenou ochranou vaší košťálové zeleniny může být vysazení této bylinky okolo zeleninového záhonku nebo mezi sazenice zelí a kapusty. Navíc je takto upravený záhon i velmi dekorativní a poskytuje potravu včelám.

Text: Gabriela Koulová

Publikováno: 21. 2. 2012, Autor:

Mohlo by vás dále zajímat

16. díl: Petr Skácel - loutkař - TV verze

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Petr je loutkář světového formátu, který kromě svých dvou krámků v Nerudově ulici pomáhal založit také loutkovou univerzitu. Jeho výtvory používá ve svých filmech třeba i společnost Disney.