reklama

Vyzkoušeli jste už jedlý ibišek?

Mnozí z vás jistě s velkou oblibou pěstují buďto pokojové, nebo venkovní ibišky. Ovšem málokoho napadlo pochutnat si na nezvyklých plodech jedlého ibišku (Hibiscus esculetus). V podstatě se jedná o jednoletou starou kulturní rostlinu, která se dříve pěstovala pro svou chuť, jako zelenina. Kromě potravy poskytuje ibiškovec také vlákna velmi podobná vláknům juty.

i (Zdroj: shutterstock.com)
Vyzkoušeli jste už jedlý ibišek?

Ibiškovec jedlý z čeledi slézovitých

Vlastně se v tomto případě jedná o rostlinu z čeledi slézovitých, jejíž správný název je Abelomoschus esculentus, tedy ibiškovec jedlý. Někdy je také nazýván jako okra nebo proskurník jedlý. S největší pravděpodobností je rostlina původem z Indie. Využívána jako zelenina je známá v mnoha zemích, hlavně v Africe a v Asii.

Jak pěstovat jedlý ibišek v našich podmínkách

U nás lze pěstovat jedlý ibišek jen tam, kde jsou trvale lepší teplotní podmínky anebo ve sklenících. Jedná se o značně teplomilnou rostlinu, takže výsev provádíme do skleníku nebo do kelímků a předpěstujeme si rostlinky doma.

K jejich pěstování můžeme přistupovat stejným způsobem jako k pěstování paprik, ovšem s tím rozdílem, že jedlý ibišek doroste do mnohem impozantnějších rozměrů. Vzrostlé ibišky jedlé vysazujeme ven až v druhé polovině května. Jen je třeba brát ohled na to, že rostliny příliš nemilují přesazování. Rostliny začínají kvést koncem července. Po odkvětu se na místech květů objevují dužnaté plody ve tvaru tobolek.

Vyzkoušeli jste už jedlý ibišek?
i (Zdroj: shutterstock.com)
Vyzkoušeli jste už jedlý ibišek?

Jak zalévat a hnojit

Se zálivkou to rozhodně nesmíme přehánět. Ibišky jedlé mají rády pravidelnou, ale ne příliš vydatnou zálivku. Při nadměrné zálivce totiž začnou květy i plody rostlin zahnívat. Pro jejich pěstování je tedy nejvhodnější dobře propustná zemina a přihnojování v průběhu vegetace. Jakmile plody dorostou do velikosti 5 cm na délku, začneme je sklízet. Tehdy jsou plody dostatečně šťavnaté a semena jsou ještě měkká.

Vyzkoušeli jste už jedlý ibišek?
i (Zdroj: shutterstock.com)
Vyzkoušeli jste už jedlý ibišek?

Jakým způsobem lze využít plody

Věděli jste, že dozrálá semena jedlého ibišku se dají pražit a následně využít jako náhražka kávy? Nedozrálá semena se vaří a konzumují jako hrách. Čaj z kalichů se využívá ke zmírnění kašle anebo jako obklad na rány. Plody se mohou i sušit a v této formě posléze v zimním období využívat jako prostředek ke snížení horečky.

Dužnaté plody se běžně konzumují buďto čerstvé, nebo dušené v různých pokrmech. Dají se jimi ochutit bylinné čaje, limonády, džemy a omáčky. Plody se dají také zavařovat podobně jako oblíbené sladkokyselé okurky. Hodí se také do masových směsí, jako dušená zelenina nebo je využijeme jako zelené fazolky se slaninou a česnekem.

Vyzkoušeli jste už jedlý ibišek?
i (Zdroj: shutterstock.com)
Vyzkoušeli jste už jedlý ibišek?

Publikováno: 18. 4. 2019, Autor: | autor: Zuzana Bohdalová