reklama

Vypěstujte si na své zahradě WASABI

Wasabia japonica (Eutrema wasabi ) – japonský křen, dobře známý svou pronikavě ostrou chutí, můžete mít i na své okrasné zahradě. Patříte-li tedy mezi příznivce asijské kuchyně, pak si budete moci, hned jak se oteplí, uspořádat zahradní party v asijském stylu a k populárnímu Sushi a Sashimi budete moci suverénně podávat vlastní Wasabi.

i (Zdroj: shutterstock.com)
Vypěstujte si na své zahradě WASABI

V Japonsku se zhruba již od 10. století pěstuje hlavně na poloostrově Izu a v oblastech Nagano a Yamanashi. Mimo Japonsko se Wasabia objevuje v několika málo lokalitách Číny, Taiwanu, Nového Zélandu, v Kanadě – Britské Kolumbii a USA – Severní Karolíně. Vzácná bylina Wasabia je rostlinka, dosahující výšky kolem 20 – 30 cm. Má větší srdčité listy vyrůstající ze silného oddenku a bílé, droboulinké květy. V přírodě roste v podrostu stromůkeřů či podél břehů potokůříček. Najdete ji tedy zejména v chladnějších podhorských oblastech a zkrátka tam, kde bude její kořeny omývat studená voda (12-15°C) a teplota vzduchu nepřesáhne rozmezí 8 – 18 °C. Wasabia není příliš mrazuvzdorná rostlina. Vydrží jen minimální teploty v rozmezí 6 – 12°C.
Na zahradě
Pakliže se rozhodnete pro pěstování byliny Wasabia ve vaší okrasné zahradě, pamatujte vždy na to, že při přezimování bude potřebovat vydatnou „přikrývku“. Nicméně pěstovat v našich podmínkách se dá – dokonce bychom ji mohli přiřadit k trvalkám. Bylině se bude dařit  poblíž rybníčků, jezírek a ve vlhké zemině.

I v květináči

Umístíme-li Wasabii do květináče, coby přenosnou rostlinku, máte větší šanci na pěstitelské úspěchy. Od jara do podzimu můžete postavit květináčWasabií na zahradu, v lodžii a podobná místa. Důležité však je, aby bylo stanoviště stinné, případně osvětlené pouze ranním nebo večerním sluncem. Přímé polední slunce rostlině neprospívá. Zemina vyhovuje bylině Wasabia spíše humózní, výživná a stále vlhká, květináč může stát i v misce s vodou nebo jej lze umístit na okraj zahradního jezírka. V létě, kdy se u nás teploty pohybují nad 20°C, roste Wasabia  pomaleji a  její listy jsou menší. Na podzim je potřeba přenést květináč do bytu, zimní zahrady apod. Ideální teplota se pohybuje v rozmezí od 8°C do 18°C. U drtivé většiny přenosných rostlin v této době nastává tzv. období vegetačního klidu, ale u Wasabie je tomu právě naopak. Díky nízkým teplotám a menší intenzitě světla, blížící se hodnotami optimu v její domovině, začne růst velmi bujně, tvoří pěkné, velké listy a přirůstají oddenky.
Zeminu udržujeme stále vlhkou, vhodné je také přihnojování. Jelikož se jedná o bylinku, kterou budeme konzumovat, doporučuje se používat pouze přírodní, organická hnojiva.

Léčivé účinky

Wasabia byla samozřejmě podrobena pečlivým zkoumáním také z hlediska obsažených látek a jejich léčivých účinků. Bylo zjištěno, že žvýkáním byliny dochází v lidských ústech k přeměně z glukosinolátů, obsažených v rostlině, a to na isothiokyanáty, které jsou účinné při prevenci různých druhů rakoviny a zpomalují nebo zastavují toxické účinky při klasické léčbě rakoviny ozařováním chemoterapií. Dále posilují imunitní systém a působí jako antioxidant. Zanedbatelné není ani použití Wasabie jako přírodního antibiotika, které potlačuje růst některých bakterií, kvasinek a plísní.

TIP: Použití Wasabi v kuchyni

Oddenek Wasabia se odřízne i s listovou částí. Listy i s řapíky lze také konzumovat, např. je přidat do zeleninových salátů nebo jako koření k masu, lze je naložit do slaného nálevu nebo sojové omáčky. Odlistěný oddenek se omyje ve vodě a můžeme začít strouhat. Připravíme si vždy pouze takové množství, které ihned zkonzumujeme. Je známo, že se z nastrouhaného oddenku rychle uvolňují aromatické látky a po 10 – 15 minutách ztrácí část své chuti. Pokud tedy nepoužijeme oddenek celý, lze zbytek, podobně jako křen, uchovat např. zabalený ve fólii a uložený v chladničce, nebo spodní část ponořit do nádobky s vodou. Vznikne nám krémová hmota, světle zelené barvy, velmi ostré chuti, která ovšem v ústech nezůstává déle, jako je tomu u feferonek. Wasabi je samozřejmě vhodné k sushi, sashimi, soba nudlím atd., výborné také v kombinaci ze sojovou omáčkou. Kromě čerstvého, se používá také jako nakládané, sušené, do omáček a dresinků. Pro milovníky pikantního míchaného nápoje \“ Bloody Mary\“, může být zpestřením přidání wasabi místo pepře.

Text: Jakub Krulich
Připraveno ve spolupráci se zahradnictvím Krulichovi, kde si sazeničky můžete i koupit.

Publikováno: 2. 2. 2011, Autor: