reklama

Šrucha zelná jako netradiční zelenina na našem talíři

Rádi zkoušíte nové pokrmy? Máte zároveň k dispozici alespoň malou zahrádku, kde si můžete sami něco vypěstovat? Pěstujete rádi nenáročné plodiny? Pak by vás mohla oslovit šrucha zelná, kterou můžeme zařadit mezi špenátovou zeleninu. Má jemnou chuť a v kuchyni hned několik možností využití.

i (Zdroj: shutterstock.com)
Šrucha zelná jako netradiční zelenina na našem talíři

Chutná i zdravá špenátová zelenina

Sledujete-li ve své stravě minerální látky a obsah vitamínů, pak byste měli vědět, že šrucha zelná, setá (Portulace oleracea, sativa) se cení pro vysoký obsah vitamínu C, rostlinných bílkovin a minerálních látek. Chuťově někomu připomíná špenát, jinému salát.

Je to rostlina jen mírně aromatická, která v době sucha může být i lehce natrpklá. Jsou známy její účinky při pravidelném užívání. Dokáže pomoci při potížích s ledvinami, uleví od nadýmání a při neklidném spánku.

Šrucha zelná jako netradiční zelenina na našem talíři
i (Zdroj: shutterstock.com)
Šrucha zelná jako netradiční zelenina na našem talíři

Jak se šrucha zelná pěstuje

Šruchu zelnou si sami snadno vypěstujete buď na zahradě v záhonu, na balkoně v truhlíku nebo v květináči za oknem. Na stanovišti v zahradě se snadno vysemeňuje, a tak může na jednom místě vytrvat až několik let. V záhonu se vysévá do řádků i na široko.

Abychom měli po celou sezónu zásobu stále čerstvých listů a mladé natě, vyséváme šruchu postupně vždy po 4–6 týdnech.

Jakmile šrucha začne kvést anebo odkvete, její listy tvrdnou a mění se jejich chuť na ostrou, proto ji sbíráme než vykvete. Nejchutnější je šrucha z časného nebo pozdního výsevu.

Šrucha zelná jako netradiční zelenina na našem talíři
i (Zdroj: shutterstock.com)
Šrucha zelná jako netradiční zelenina na našem talíři

Způsoby využití šruchy při přípravě pokrmů

Jarní šrucha nejlépe chutná samostatně, připravovaná jako salát se zálivkou. Můžeme ji využít i při přípravě polévek nebo omáček místo petrželové nati nebo místo pažitky.

Jestliže se nám podaří vypěstovat šruchu ve velkém množství, využijeme ji pro přípravu pokrmu jako je vařený špenát. Skvěle se hodí k luštěninovým polévkám nebo k posypání chleba se sádlem nebo s pomazánkou. Jemnými lístky lze zdobit obložené mísy, přizdobit s nimi rýži, nebo těstoviny. Hodí se i jako přídavek do pomazánek.

Šrucha zelná jako netradiční zelenina na našem talíři
i (Zdroj: shutterstock.com)
Šrucha zelná jako netradiční zelenina na našem talíři

Jak poznáme šruchu zelnou

Plazivý plevel byl objeven jako chutná a zdravá zelenina, který je lépe na zahradě vysévat než likvidovat. Když začne šrucha zelná kvést, objeví se na ní drobné a nenápadné květy nejčastěji žluté, ale třeba i bílé, nebo červené barvy.

Jedná se o vystoupavou částečně vzpřímenou rostlinu s dužnatými oválnými listy. Podle doby výsevu rostlina vykvétá v době od června do září. Z odkvetlých rostlin můžeme sbírat kulatá černá semínka.

Šruchu řadíme mezi nejstarší kulturní zeleninu. K nám do Evropy se dostala z Egypta. Původem je však ze severní Afriky a z Asie. U nás sice není tradiční zeleninou, ale naši sousedé v Německu si ji velmi oblíbili a „portulák“ je u nich snadno k sehnání i v běžných obchodech.

Publikováno: 3. 5. 2019, Autor: | autor: Zuzana Bohdalová