reklama

Chcete kvalitní zeleninu jako slavný kuchař Jamie Oliver? Máme pro vás tip!

Jste gurmeti a preferujete pestrost chutí? Chcete jíst zdravě, ale podezříváte velké obchodní řetězce, že se jejich zelenina pouze tváří jako bio? Není nic jednoduššího, než si ji vypěstovat sám, a protože nechceme, abyste na zahradě otročili, přinášíme vám jednoduchý postup na pěstování cherry rajčat a chutného chřestu přímo od mistra chutí a slavného kuchaře Jamieho Olivera. Chřestová sezóna sice v těchto dnech končí, ale abyste si mohli příští rok užít plodů své práce, měli byste začít už dnes.

i (Zdroj: shutterstock.com)
Chcete kvalitní zeleninu jako slavný kuchař Jamie Oliver? Máme pro vás tip!

​Cherry rajčata

Rajčata jsou výborným zdrojem vitamínu A, C,beta-karotenu a lycopenu. Málokdo nad tím ale přemýšlí, když si vychutnává nějaký dobrý salát. Také zbožňujete, když se do rajčátka zakousnete a ono tak pěkně křupne?

O rajčatech už toho bylo napsáno opravdu mnoho. Co se týče vzniku, občas se informace rozcházejí, ale nejčastěji se uvádí 5.století a Jižní Amerika. Rostliny tam byly samozřejmě dříve, ale byly považovány za jedovaté. V roce 1973 si s nimi trochu pohráli v laboratořích a sklenících v Izraeli a od té doby máme cherry rajčátka. Na trhu je mnoho druhů a z barev nejčastěji červená a žlutá.

Chcete kvalitní zeleninu jako slavný kuchař Jamie Oliver? Máme pro vás tip!
Chcete kvalitní zeleninu jako slavný kuchař Jamie Oliver? Máme pro vás tip! (Zdroj: archiv redakce)
Chcete kvalitní zeleninu jako slavný kuchař Jamie Oliver? Máme pro vás tip!
Chcete kvalitní zeleninu jako slavný kuchař Jamie Oliver? Máme pro vás tip! (Zdroj: archiv redakce)
Chcete kvalitní zeleninu jako slavný kuchař Jamie Oliver? Máme pro vás tip!
Chcete kvalitní zeleninu jako slavný kuchař Jamie Oliver? Máme pro vás tip! (Zdroj: archiv redakce)
Chcete kvalitní zeleninu jako slavný kuchař Jamie Oliver? Máme pro vás tip!
Chcete kvalitní zeleninu jako slavný kuchař Jamie Oliver? Máme pro vás tip! (Zdroj: archiv redakce)

​Pěstovat se dají, jak na balkonech tak i na zahradě, ale vždy vybírejte slunné místo.
Pokud si je nechcete předpěstovávat ze semínek, nakupte si již vypěstované malé rostlinky, které potom vsaďte do dobře prolité zeminy. Po zasazení vlhkou zeminu přikryjte vrstvou sušší, aby se zabránilo vypařování. Kořeny, které jsou ve vlhku se lépe ujmou.

Rajčata jsou samosprašná, takže pokud je umístíte do průvanu, pyl se sám dostane k blizně.
V průběhu růstu odlamujte boční výhonky, které mívají asi 5 cm. Můžete také použít podpěru, pokud se vám zdá, že se rostlina naklání. Pak už se jen těšíte z toho, jak se vám rajčátka krásně zbarvují.

Tip: Před přípravou salátu nechte hodinku rajčata v pokojové teplotě. Budou chutnější a sladší.

​Chřest

Této rostlince se také říká přírodní viagra, takže by na zahrádce neměla chybět. Slavný britský kuchař Jamie Oliver chřest miluje a je také schopen ho připravit na stovky způsobů. Protože byl ale zklamán tím, že v obchodech mají převážně chřest dřevnatý (jako i u nás), začal si ho pěstovat sám. My vám teď jeho postup přinášíme.

​Půda

Chřest potřebuje bohatou, lehkou, hlinitopísčitou půdu na chráněném, slunném místě zahrady.
Rostlina nemá ráda změny, takže pokud se jí na určitém místě daří, nepřemísťujte ji.

Sadba

Chřest  se dá pěstovat ze semínek, ale trvá až tři roky než se může sklízet. Nejlepší je koupit si v zahradnictví rok až dva staré rostlinky. Stačí jich přibližně 10. Pokud je kupujete na podzim, zasaďte je do truhlíku do prohnojené půdy a následující jaro je vysaďte do země. Sázejí se do hloubky 10 – 15 cm s mezerou okolo 30 – 45 cm. Pěkně rozložte kořeny, které trochu připomínají chobotničky tak, aby měly kolem sebe dost místa. Řádně sazeničky zalijte. Později chřest mnoho vody nepotřebuje.

Sklizeň

Chřest se sklízí třetí rok po zasazení. S naší zkratkou tedy rok. Sklízejte první měsíc sezóny (první polovina dubna – 24 června) tím, že odlomíte nebo odříznete výhonky 12 až 20 cm nad zemí. V polovině sezóny chřest dřevnatí a slábne, protože si vytváří další kořeny.
Chřest se velmi rychle kazí, a proto jej trhejte před konzumací nebo lehce povařte před zamrazením.

Chřest je nejvýživnější zelenina, jakou můžete sníst. Obsahuje veliké množství nejrůznějších vitamínů, například kyselinu listovou, kterou bychom měli konzumovat denně. Velmi blahodárná je pro těhotné, protože zamezuje výskytu rozštěpu obratle a páteře u miminek.
Chřest je také diuretikum a pročišťuje játra.

Pokud jste na něj dostali chuť, sezóna právě vrcholí.

Tip: semínka si můžete opatřit na  SEMO.CZ, hlízky chřestu najdete na ZAHRADNICTVÍKRULICHOVI.CZ

Sabrina Harisová

Publikováno: 22. 6. 2010, Autor: