reklama

Plevel není vždy nepřítel

Neúprosně bojujete proti každému kousku plevele, ať už v trávníku nebo na záhonech? A víte, že mezi těmito „obtížnými“ rostlinami se nacházejí úžasné léčivky nebo květiny, které využijete při přípravě pokrmů či kosmetiky? Rozmyslete se, než zničíte opravdové skvosty!

i (Zdroj: shutterstock.com)
Plevel není vždy nepřítel

Plevel vnímají jednotliví zahrádkáři odlišně a stejně jinak ho můžeme chápat v okrasné nebo přírodní zahradě. Právě u různých zahradních stylů se názorově rozcházíme, stejně tak jsou někteří zahrádkáři více či méně vůči těmto přirozeně se vyskytujícím rostlinám shovívaví. Jedno je ovšem jasné, ve skupině plevelů je celá řada užitečných druhů, které poskytují pastvu pro opylovače a jelikož některé z nich obsahují léčivé látky a jsou jedlé, jsou využitelné i kuchyni.

Zbytečný boj?

Pokud na některých plochách chcete výskytu plevele zamezit, máte hned několik možností, jak se do toho pustit. V okrasných zahradách velice často plevelům vyhlašujeme chemickou válku, kterou zastupují především herbicidy. Při péči o okrasný trávník nejčastěji saháme po selektivních herbicidech, které likvidují pouze dvouděložné rostliny (poznámka autorky: druhy trav jsou jednoděložné).

Ve výsadbách se dá výskytu plevelů poměrně dobře předcházet mulčovacími materiály, které zamezují vzcházení mladých rostlinek plevelů. Zde musíte ale počítat s tím, že v čerstvě založené výsadbě stejně nějaké ty plevele vyrostou, protože půda je vždy zdrojem osiva různých rostlin, které velice ochotně vzcházejí, zvláště pokud nově založenou výsadbu začnete pečlivě zalévat.

Plevel není vždy nepřítel
Plevel není vždy nepřítel (Zdroj: archiv redakce)
Plevel není vždy nepřítel
Plevel není vždy nepřítel (Zdroj: archiv redakce)
Plevel není vždy nepřítel
Plevel není vždy nepřítel (Zdroj: archiv redakce)
Plevel není vždy nepřítel
Plevel není vždy nepřítel (Zdroj: archiv redakce)
Plevel není vždy nepřítel
Plevel není vždy nepřítel (Zdroj: archiv redakce)

Zaleží na přístupu

V přírodních a permakulturních zahradách slovo plevel prakticky neznáme nebo jsme k němu více shovívaví. Byliny v trávníku jsou naprostou samozřejmostí, protože spolu s trávami vytváří zajímavé stabilní společenstvo nazývané jedlý trávník či květnatá louka. Tato společenstva vyžadují minimum péče a navíc představují bohatou hostinu pro hmyzí opylovače.

Pokud v zeleninových záhonech vyroste nějaký ten nezvaný host, je možné ho vytrhnout a nechat zaschnout jeho kořenový systém na slunci. Takto ze země vytažené plevele postupně vytvoří přirozenou mulčovací vrstvu, která brání klíčení dalších mladých rostlin. Plevelné rostliny můžete navíc použít také na výrobu bylinných jích, které využijete jako šikovné hnojivo nebo po výraznějším zředění jako postřik proti různým chorobám a škůdcům.

n-kter-rostliny-ozna-ovan-jako-plevel-poslou-jako-chutn-zelenina-v-sal-tech-.JPG

Zdroj: archiv redakce

Vyzkoušejte jedlý plevel

Možná vás překvapí, že je většina našich úporných plevelů opravdu jedlá. Tyto rostliny ve svých orgánech obsahují mnohdy více vitamínů a minerálních látek než běžně pěstovaná zelenina. Mnohé z nich jsou navíc opravdu chutné, takže si jimi můžete zpestřit svůj jídelníček.

Z květů smetanky lékařské si můžete vyrobit květový med nebo skvělý sorbet, z mladých listů pak výborný salát. Květy sedmikrásek ozdobíte pokrmy, doplníte jimi jarní salát nebo je nasušte a připravte si z nich bylinkový nálev. Mezi další jedlé plevele patří například zběhovec plazivý, kontryhel obecný, komonice lékařská, podběl lékařský, jetel plazivý, kozlíček polní, ptačinec prostřední, kokoška pastuší tobolka, nezničitelná bršlice kozí noha, česnáček lékařský nebo běžný plevel okrasných trávníků, popenec obecný.

Foto: Lucie Peukertová

Publikováno: 10. 2. 2021, Autor: | autor: Lucie Peukertová