reklama

Vyznejte se v dýních

Na celém světě je popsáno několik desítek druhů tykví a ne všechny jsou jedlé, ale nejčastěji se pěstuje pouhých pět. Zasadili jste si na zahradě jednu nebo hned několik sazenic a teď ani nevíte, co sklízíte, natož abyste tušili, jak plody uskladnit a zpracovat? Poradíme, jak se zorientovat v těch nejoblíbenějších.

i (Zdroj: shutterstock.com)
Vyznejte se v dýních

Cucurbita pepo – Tykev obecná

Rostliny tohoto druhu tvoří keříčky s velkou listovou růžicí. Ze středů vyrůstají listy. Ty jsou dlanitě dělené a dlouze řapíkaté. Květy tykve obecné řadíme k jednodomým, to znamená, že samčí i samičí květy jsou na jedné rostlině. Plodem jsou dýně (správné označení zní bobule) různé velikosti a odlišného zbarvení. Stopky plodů, jejichž kus by měl vždy zůstat na dýni, jsou hranaté a velmi tvrdé. Ze známějších typů zahrnuje v sobě druh tykve obecné i cukety a patisony. Patří sem i tykev špagetová, tykev olejná a celá skupina dýní okrasných.

tykev-obecn-.jpg

Zdroj: archiv redakce

Cucurbita maxima – Tykev velkoplodá

Jedná se spíše o poléhavý typ tykví. Rostlina během růstu vytváří mohutné plazivé výhony, jejichž délka může dosáhnout až několika metrů. Plody se z rostliny odstraňují včetně kousku oválné a měkké stopky.

Druh Cucurbita maxima má značnou variabilitu plodů. K známějším patří plody velkých rozměrů o hmotnosti 20 až 50 kg. V zahradách se často pěstuje odrůda „Goliáš“, která má výrazně oranžové plody. K tykvím velkoplodým řadíme také v současnosti velmi oblíbené tykve Hokkaido. Jejich plody jsou o mnoho menší a mají výraznou aromatickou chuť a také mírně nasládlou dužinu.

shutterstock-155131223.jpg

Zdroj: archiv redakce

Cucurbita ficifolia – Tykev fíkolistá

I tento druh má popínavý růst. Tato tykev získala označení fíkolistá kvůli dlanitému tvaru listů připomínajícímu list fíku. Plody jsou mramorované, zelenobílé s bílou dužinou. V našich podmínkách tuto tykev využíváme jako podnož pro skleníkové okurky. Díky této podnoži jsou okurky odolnější vůči půdním houbovým chorobám a jsou také odolnější vůči chladu a suchu. Tyto tykve se běžně pěstují v jižních oblastech, kde jsou plody využívány k vaření a konzervaci.

tykev-f-kolist-.jpg

Zdroj: archiv redakce

Cucurbita mixta – Tykev pomíchaná

Tento druh tykví zahrnuje nejrůznější formy. Ty vznikaly vzájemným křížením. Nejčastěji se pěstují pravděpodobně drobnoplodé formy, které narůstají do oválného tvaru. Zbarvení plodů je velmi pestré. Tykev pomíchaná je velice oblíbená pro svá jedlá a chutná semena a celé tykve jsou často využívány k dekoracím.

cucurbita-mixta-tykev-pom-chan-.jpg

Zdroj: archiv redakce

Cucurbita moschata – Tykev muškátová

Popínavý růst je základním znakem rovněž u tykví muškátových. Mají nezduřený stonek i stopku, která je zároveň hranatá. Plody nevýrazné barvy jsou uprostřed zúžené. Dužina je krémové barvy a má vysoký obsah betakarotenu a cukru. Nejznámější odrůdou je „Máslový oříšek“ čili „Butternut“.  Po uvaření dužina tohoto druhu získává máslovou konzistenci.

cucurbita-moschasta-tykev-mu-k-tov-.jpg

Zdroj: archiv redakce

Text: Zuzana Bohdalová
Foto: Shutterstock.com

Publikováno: 16. 8. 2021, Autor: | autor: Zuzana Bohdalová