reklama

Tři skvělé, ale opomíjené zeleniny a recepty k nim

Na zahradách dozrává letošní úroda, a pokud jste se dobře starali, určitě ji nestíháte zpracovat. Nechybí vám mezi ní patizon, pastinák či tuřín? Tyto tři skvělé zeleniny, v našich krajích neprávem opomíjené, nezapomeňte příští rok vysadit. Vyzkoušejte si je v našich receptech.

i (Zdroj: shutterstock.com)
Tři skvělé, ale opomíjené zeleniny a recepty k nim

Abychom nezakrněli, neustále se učíme a poznáváme nové věci. Tím bychom se měli řídit i v zahradničení a nesázet stále dokola jen ty samé prověřené druhy ovoce a zeleniny. Zkuste si dát třeba závazek, že každý rok zasadíte alespoň jeden nový druh. My v reakci to tak děláme a díky tomu jsme objevili mnoho zajímavého. Ty nejlepší novinky se už zabydlely na našich záhonech navždy.

Samozřejmě je pěstujeme v biokvalitě, hnojíme pouze zeleným hnojením jíchami a vyzrálým kompostem. Výsledná chuť je vždy o něco lepší. Při objevování nových druhů ovoce a zeleniny můžete navštívit některou z českých biofarem. Září je totiž Měsícem biopotravin, proto si nenechte ujít nadcházející akce, kde se farmáři pochlubí svou bioprodukcí. Na vybraných farmách také proběhnou v rámci akce Poznej svého farmáře prohlídky pro návštěvníky a chybět nebude ani ochutnávka biopotravin.

Dnes vám představíme tři úžasné zeleniny, které na našich zahradách stále chybí. A při tom nejde o žádné exotické novinky. Naopak, jsou to druhy, které pěstovaly už naše babičky.

Vypadá jako petržel, ale je to pastinák

Tři skvělé, ale opomíjené zeleniny a recepty k nim
i (Zdroj: shutterstock.com)
Tři skvělé, ale opomíjené zeleniny a recepty k nim

Pastinák je hodně podobný petrželi, ale rozeznáme je od sebe podle natě. Petržel má nať téměř přes celý vršek kořene, a pokud ji seřízneme, po obvodu je vidět jemně nafialovělý kroužek. Nať pastináku vyrůstá přímo z lehce prohloubeného středu kořenu, a když ji seřízneme, je kořen světlý.

Co se týká chuti, je pastinák mnohem sladší a připomíná spíš mrkev, oproti té má však až třikrát více cukru. Dále obsahuje vitaminy C, E a B 12, draslík a vlákninu. V kuchyni z něj můžeme vykouzlit lahodné a voňavé pyré, nejlépe s bramborami. Nakrájený a dušený je oblíbeným doplňkem masa a zvěřiny, lze jej také použít do polévky. Nastrouhaný syrový jej můžeme přidávat do salátů, kdy zůstanou zachovány všechny vitaminy a minerály.

Ufo na vaší zahradě

Tři skvělé, ale opomíjené zeleniny a recepty k nim
i (Zdroj: shutterstock.com)
Tři skvělé, ale opomíjené zeleniny a recepty k nim

Málokterá zelenina u nás se může pyšnit přezdívkou „ufo“. Nejedná se však o produkt jiných galaxií, ale o odrůdu tykve obecné. V průměru mívá 10 cm, ale čím je plod mladší, tím lepší má chuť. A proč jej zařadit do podzimního jídelníčku?

Třeba proto, že plody obsahují spoustu minerálních látek, jako jsou draslík, vápník, sodík, železo, fosfor, měď, chlor, vitamin C a betakaroten. Chutná báječně a v kuchyni se dá upravit na mnoho způsobů. Můžete ho péct, vařit i smažit. Vynikající jsou také patizonové řízky v trojobalu anebo polévka.

Zdravý jako tuřín

Tři skvělé, ale opomíjené zeleniny a recepty k nim
i (Zdroj: shutterstock.com)
Tři skvělé, ale opomíjené zeleniny a recepty k nim

Tuřín bývá populární spíše na západ od našich hranic. U nás je zatím stále trochu nedoceněný, ačkoli se jedná o výtečnou kořenovou zeleninu. Snadno se pěstuje a výborně chutná.

Obsahuje také řadu tělu prospěšných látek, jako je vápník, mangan, draslík, fosfor, hořčík, vápník, železo a zinek. Tuřín je také bohatý na vitaminy A, B, C, E, K a kyselinu listovou.

V kuchyni je jeho využití variabilní. Menší bulvy můžeme nastrouhat a přidat do salátu nebo jen tak sníst. Dá se použít všude tam, kde jiná kořenová zelenina, především mrkev a červená řepa. Můžeme ho nakládat nakyselo, použít do receptů namísto brambor, vařit, zapékat, upravovat jako zelí nebo kombinovat s masem, houbami i zeleninou. Skvělý je také pečený v troubě.

Pečený tuřín s pastinákem a mrkví

Tři skvělé, ale opomíjené zeleniny a recepty k nim
i (Zdroj: shutterstock.com)
Tři skvělé, ale opomíjené zeleniny a recepty k nim
  • 6 středních tuřínů
  • 2 pastináky
  • 4 střední mrkve
  • 1 ks červené cibule
  • ¼ šálku olivového oleje
  • sůl a pepř

Předehřejte troubu na 180 stupňů a poté si připravte zeleninu. Cibuli, tuřín a mrkev nakrájejte, aby měly přibližně stejnou velikost a tvar. Pokud máte mladou mrkev a tuřín, nemusíte je loupat, stačí dobře omýt. Pastinák oloupejte a nakrájejte ke zbylé zelenině. Tu pak ve velké misce promíchejte s olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem. Zeleninu rovnoměrně rozložte na pekáč a odkrytou ji pečte za občasného promíchání zhruba 20 až 45 minut, dokud není měkká. Takto upravenou ji můžete podávat jako přílohu k masu nebo ji servírovat jako vegetariánský hlavní chod v kombinaci například se sýrem nebo polentou. Navrch posypte čerstvými bylinkami ze zahrady a můžete podávat.

Zapečený patizon se sýrem

Tři skvělé, ale opomíjené zeleniny a recepty k nim
i (Zdroj: shutterstock.com)
Tři skvělé, ale opomíjené zeleniny a recepty k nim
  • 1 střední patizon
  • 100 g ricotty
  • 100 g čerstvého kozího sýra
  • 1 ks menší cibule
  • 1 stroužek česneku
  • zakysaná smetana
  • bazalka
  • sůl a pepř

Předehřejte troubu na 180 stupňů. Opatrně odkrojte vršek patizonu a dejte jej stranou. Vydlabejte semínka a trochu dužniny. Poté v misce smíchejte ricottu s vydlabanou dužninou, rozmačkaným kozím sýrem, jemně nakrájenou cibulí a česnekem, solí a nasekanou bazalkou. Vše dobře promíchejte, směs dejte do patizonu, přiklopte vrškem a pečte asi 40 minut. Poté dejte ihned na talíř a podávejte se zakysanou smetanou.

Publikováno: 19. 8. 2021, Autor: | autor: z dostupných zdrojů zpracovala redakce