Na zahradách dozrává letošní úroda, a pokud jste se dobře starali, určitě ji nestíháte zpracovat. Nechybí vám mezi ní patizon, pastinák či tuřín? Tyto tři skvělé zeleniny, v našich krajích neprávem opomíjené, nezapomeňte příští rok vysadit. Vyzkoušejte si je v našich receptech.
Abychom nezakrněli, neustále se učíme a poznáváme nové věci. Tím bychom se měli řídit i v zahradničení a nesázet stále dokola jen ty samé prověřené druhy ovoce a zeleniny. Zkuste si dát třeba závazek, že každý rok zasadíte alespoň jeden nový druh. My v reakci to tak děláme a díky tomu jsme objevili mnoho zajímavého. Ty nejlepší novinky se už zabydlely na našich záhonech navždy.
Samozřejmě je pěstujeme v biokvalitě, hnojíme pouze zeleným hnojením jíchami a vyzrálým kompostem. Výsledná chuť je vždy o něco lepší. Při objevování nových druhů ovoce a zeleniny můžete navštívit některou z českých biofarem. Září je totiž Měsícem biopotravin, proto si nenechte ujít nadcházející akce, kde se farmáři pochlubí svou bioprodukcí. Na vybraných farmách také proběhnou v rámci akce Poznej svého farmáře prohlídky pro návštěvníky a chybět nebude ani ochutnávka biopotravin.
Dnes vám představíme tři úžasné zeleniny, které na našich zahradách stále chybí. A při tom nejde o žádné exotické novinky. Naopak, jsou to druhy, které pěstovaly už naše babičky.
Vypadá jako petržel, ale je to pastinák
Pastinák je hodně podobný petrželi, ale rozeznáme je od sebe podle natě. Petržel má nať téměř přes celý vršek kořene, a pokud ji seřízneme, po obvodu je vidět jemně nafialovělý kroužek. Nať pastináku vyrůstá přímo z lehce prohloubeného středu kořenu, a když ji seřízneme, je kořen světlý.
Co se týká chuti, je pastinák mnohem sladší a připomíná spíš mrkev, oproti té má však až třikrát více cukru. Dále obsahuje vitaminy C, E a B 12, draslík a vlákninu. V kuchyni z něj můžeme vykouzlit lahodné a voňavé pyré, nejlépe s bramborami. Nakrájený a dušený je oblíbeným doplňkem masa a zvěřiny, lze jej také použít do polévky. Nastrouhaný syrový jej můžeme přidávat do salátů, kdy zůstanou zachovány všechny vitaminy a minerály.
Ufo na vaší zahradě
Málokterá zelenina u nás se může pyšnit přezdívkou „ufo“. Nejedná se však o produkt jiných galaxií, ale o odrůdu tykve obecné. V průměru mívá 10 cm, ale čím je plod mladší, tím lepší má chuť. A proč jej zařadit do podzimního jídelníčku?
Třeba proto, že plody obsahují spoustu minerálních látek, jako jsou draslík, vápník, sodík, železo, fosfor, měď, chlor, vitamin C a betakaroten. Chutná báječně a v kuchyni se dá upravit na mnoho způsobů. Můžete ho péct, vařit i smažit. Vynikající jsou také patizonové řízky v trojobalu anebo polévka.
Zdravý jako tuřín
Tuřín bývá populární spíše na západ od našich hranic. U nás je zatím stále trochu nedoceněný, ačkoli se jedná o výtečnou kořenovou zeleninu. Snadno se pěstuje a výborně chutná.
Obsahuje také řadu tělu prospěšných látek, jako je vápník, mangan, draslík, fosfor, hořčík, vápník, železo a zinek. Tuřín je také bohatý na vitaminy A, B, C, E, K a kyselinu listovou.
V kuchyni je jeho využití variabilní. Menší bulvy můžeme nastrouhat a přidat do salátu nebo jen tak sníst. Dá se použít všude tam, kde jiná kořenová zelenina, především mrkev a červená řepa. Můžeme ho nakládat nakyselo, použít do receptů namísto brambor, vařit, zapékat, upravovat jako zelí nebo kombinovat s masem, houbami i zeleninou. Skvělý je také pečený v troubě.
Pečený tuřín s pastinákem a mrkví
- 6 středních tuřínů
- 2 pastináky
- 4 střední mrkve
- 1 ks červené cibule
- ¼ šálku olivového oleje
- sůl a pepř
Předehřejte troubu na 180 stupňů a poté si připravte zeleninu. Cibuli, tuřín a mrkev nakrájejte, aby měly přibližně stejnou velikost a tvar. Pokud máte mladou mrkev a tuřín, nemusíte je loupat, stačí dobře omýt. Pastinák oloupejte a nakrájejte ke zbylé zelenině. Tu pak ve velké misce promíchejte s olivovým olejem a dochuťte solí a pepřem. Zeleninu rovnoměrně rozložte na pekáč a odkrytou ji pečte za občasného promíchání zhruba 20 až 45 minut, dokud není měkká. Takto upravenou ji můžete podávat jako přílohu k masu nebo ji servírovat jako vegetariánský hlavní chod v kombinaci například se sýrem nebo polentou. Navrch posypte čerstvými bylinkami ze zahrady a můžete podávat.
Zapečený patizon se sýrem
- 1 střední patizon
- 100 g ricotty
- 100 g čerstvého kozího sýra
- 1 ks menší cibule
- 1 stroužek česneku
- zakysaná smetana
- bazalka
- sůl a pepř
Předehřejte troubu na 180 stupňů. Opatrně odkrojte vršek patizonu a dejte jej stranou. Vydlabejte semínka a trochu dužniny. Poté v misce smíchejte ricottu s vydlabanou dužninou, rozmačkaným kozím sýrem, jemně nakrájenou cibulí a česnekem, solí a nasekanou bazalkou. Vše dobře promíchejte, směs dejte do patizonu, přiklopte vrškem a pečte asi 40 minut. Poté dejte ihned na talíř a podávejte se zakysanou smetanou.
Publikováno: 19. 8. 2021, Autor: | autor: z dostupných zdrojů zpracovala redakce