reklama

To nejdůležitější o řezu dřevin

Kdo pěstuje ovocné či okrasné dřeviny, musí pravidelně provádět jejich prořez. Pojďme si připomenout nejdůležitější zásady prořezu různých druhů stromů a keřů.

i (Zdroj: Hornbach)
To nejdůležitější o řezu dřevin

Letní a zimní řez

K řezu ovocných dřevin přistupujeme ve dvou etapách – v létě a v zimě. Každý z nich má jiný důvod. Zimní řez se provádí na podporu růstu nových výhonků. Letní naopak růst výhonků zpomaluje, ale zvyšuje rodivost stromu.

Jádroviny, což jsou jabloně a hrušně, je potřeba řezat na sklonku zimy, kdy nehrozí pokles teploty pod –10 °C. Optimální teplota pro tyto úpravy je 2 až 5 °C. Důležité je zvládnout to ještě před prvním pupenem.

Peckoviny (třešně, broskve, višně, meruňky) s výjimkou slivoní řežeme hned po sběru úrody nebo pak v dubnu.

Menší ovocné keříky jako maliny, ostružiny, rybíz, borůvky či vinnou révu ořežte až po skončení zimních mrazů.

Okrasné rostliny a dřeviny si na rozdíl od ovocných stromů žádají častější údržbu, kterou provádíme dle druhu.

Před nástupem špatného počasí je dobré menší keříky, keříkové růže nebo mladé rostliny zastřihnout, aby se pod vlivem nepříznivého počasí nezlomily.

Technika řezu

Nejdůležitější je osvojit si správnou techniku řezu, což znamená, že úhel řezu je mírně šikmý. Pokaždé jej dělejte nad pupenem v dostatečné vzdálenosti. Pokud by byl příliš blízko pupenu, naruší se proces hojení. Když budete řezat příliš daleko od výhonku, část větve může uschnout, což představuje vstupní bránu pro škůdce. Abyste strom ochránili před infekcí, použijte na ořezaná místa štěpařský vosk.

Vždy řežte větve, které rostou směrem dovnitř stromu, dolů nebo křížem. Mezi větvemi ponechte ideálně rozestup 15–30 cm. Hlavní větve by se měly táhnout do vodorovné polohy, díky čemu porostou pomaleji.

To nejdůležitější o řezu dřevin
i (Zdroj: Hornbach)
To nejdůležitější o řezu dřevin

Čím řezat

Pevné větve a husté dřeviny nejlépe zastřihnete kovadlinkovými nůžkami. Na menší porosty zvolte raději nůžky se systémem Bypass. Nejtlustší větve nebo kmeny odpilujte prořezávací nebo motorovou pilou.

„Kovadlinkové nůžky poskytují během stříhání sílu, zatímco bypass systém zajistí přesnost. Na stříhání živých plotů jsou vhodné nůžky s teleskopickými tyčemi. Pokud chcete ušetřit čas i námahu, pořiďte si akumulátorové přístroje,“ radí Petr Benda z Hornbachu.

To nejdůležitější o řezu dřevin
i (Zdroj: Hornbach)
To nejdůležitější o řezu dřevin

Jak na nově vysazené dřeviny

Abychom pomohli nově vysazenému stromu dobře zakořenit, provádíme tzv. povýsadbový řez. Čerstvě přesazené dřeviny by měly být prořezané, aby mohla rostlina v první sezoně věnovat svou energii zapuštění kořenů.

Nové ovocné či okrasné keře by měly být prořezané ideálně na tři větve. V prvních letech keříky prořezávejte zejména na podzim po opadání listů. Nově vysazené stromy by měly být ořezané na 3 až 4 pupeny. Před prvním řezem je ale vhodné poradit se s odborníkem, který vám pomůže s postupem u každé konkrétní rostliny.

To nejdůležitější o řezu dřevin
i (Zdroj: Hornbach)
To nejdůležitější o řezu dřevin

Odstranění starých stromů a keřů

Zimní vegetační období (od října do března) je ideálním časem pro odstranění starých a nemocných stromů. Před výsekem se nejdříve ujistěte, zda nepotřebujete povolení od obecního nebo městského úřadu. Odstranění stromu mimo vegetační období se považuje za porušení zákona a může vás stát až několik tisíc korun.

Publikováno: 20. 9. 2021, Autor: | autor: z dostupných zdrojů zpracovala redakce