reklama

Výroba kořenících směsí z vlastních zásob

Pěstování bylinek se věnuje čím dál tím více majitelů zahrad. Není se rozhodně čemu divit, vždyť právě vlastní bylinky chutnají vždy nejlépe a jejich pěstování vás bude opravdu bavit. Výhodou většiny léčivých aromatických rostlin jsou jejich minimální nároky na pěstování, což ocení hlavně ti, co nemají času nazbyt.

i (Zdroj: shutterstock.com)
Výroba kořenících směsí z vlastních zásob

Na co myslet dopředu…

Z bylinek lze vyrobit všechny možné výrobky, které můžete využít ve své kuchyni, na výrobu domácí kosmetiky či mýdel, ale stejně tak dobře se hodí pro tvorbu dárků pro vaše blízké.

Sortiment je ale nutné si trošku dopředu rozmyslet. Ujasněte si, co všechno z bylin chcete vyrábět, pokud se zaměříte přímo na výrobu koření, sestavte si dopředu receptury nebo si je najděte na internetu nebo v odborných knihách.

Kořenící směsi se mnohdy skládají i z většího množství druhů, které si budete muset sehnat nebo vypěstovat jejich sadbu, což bude chvilku trvat. Po výsadbě se bylinky rychle ujímají, takže pokud na jaře rostliny vysadíte, můžete už v létě sklízet.

Výroba kořenících směsí z vlastních zásob
i (Zdroj: shutterstock.com)
Výroba kořenících směsí z vlastních zásob

Jak sestavit směs koření

Většina začátečníků se nejdříve nechá inspirovat některými běžnými kořenícími směsmi, ve kterých si postupně upravuje poměr jednotlivých bylin. V tomto případě je nutné si uvědomit, k čemu má směs sloužit. Trošku jiné složení bude mít směs určená na okořenění například grilované zeleniny a zcela jiné zastoupení bylin bude mít směs na kuřecí maso nebo divočinu.

Jsou ale i takové směsi, které jsou poměrně univerzální a využijete je na přípravu lehkých tvarohových pomazánek, na grilovaná masa i na zeleninové saláty a dresinky.

Za zmínku určitě stojí italská směs a provensálské koření. Poměry bylinek si upravte dle svých potřeb. Obě směsi se skládají z druhů, které v původní lokalitě rostou po většinou volně v přírodě, ale i ve své domovině během let vzniklo mnoho receptur, které se liší v malých detailech. Proto se můžete setkat s provensálským kořením, které sestává jen z několika málo bylin, my vám ovšem přinášíme trošku komplexnější recept na jeho výrobu.

Pokud se do jeho výroby pustíte, buďte opatrní s poměrem levandule, která je silně aromatická a ve větším poměru se příliš nehodí na okořenění některých druhů mas. Zvláště v případě levandule totiž platí, že méně je mnohdy více, ale záleží na vašich chutích.

V kuchyni byste určitě měli mít připravená i jednodruhová koření. Určitě užijete dobromysl známou pod lidovým označení oregano, tymián, yzop, bazalku nebo majoránku.

Výroba kořenících směsí z vlastních zásob
Výroba kořenících směsí z vlastních zásob (Zdroj: shutterstock.com)
Výroba kořenících směsí z vlastních zásob
Výroba kořenících směsí z vlastních zásob (Zdroj: shutterstock.com)
Výroba kořenících směsí z vlastních zásob
Výroba kořenících směsí z vlastních zásob (Zdroj: shutterstock.com)
Výroba kořenících směsí z vlastních zásob
Výroba kořenících směsí z vlastních zásob (Zdroj: shutterstock.com)
Výroba kořenících směsí z vlastních zásob
Výroba kořenících směsí z vlastních zásob (Zdroj: shutterstock.com)
Výroba kořenících směsí z vlastních zásob
Výroba kořenících směsí z vlastních zásob (Zdroj: shutterstock.com)

Italská směs

–     majoránka
–    dobromysl
–    rozmarýn
–    bazalka
–    mateřídouška
–    šalvěj
–    saturejka

Provensálská směs s vůní levandule

–    majoránka
–    dobromysl
–    rozmarýn
–    mateřídouška
–    saturejka
–    levandule
–    estragon

Výroba kořenících směsí z vlastních zásob
i (Zdroj: shutterstock.com)
Výroba kořenících směsí z vlastních zásob

Zpracování bylinek

Bylinky určené pro výrobu koření musí být vždy pečlivě usušené, ať používáte techniku sušení vzduchem nebo teplem, vždy by se měly snadno nechat rozdrtit i pouhými dlaněmi. Pokud jsou houževnaté a nedrobí se, je nutné je ještě dosušit.

Jednotlivé druhy bylinek si vysypejte na tác nebo do mísy a pečlivě je promíchejte. Pokud je nechcete drtit ručně, práci za vás odvede například hmoždíř. V tomto případě je mnohem vhodnější využít kamenný nebo keramický typ. Zatímco někomu vyhovuje koření rozdrobené až na jemný prach, jiným kulinářům bude spíše vyhovovat poněkud hrubší frakce, vše je nutné si předem vyzkoušet, proto svou první směs nevyrábějte ve velkém množství, ale vyzkoušejte vyrobit zatím jen malý vzorek.

Hotové koření se perfektně uchovává ve skleněných patentových sklenicích, které jsou navíc i poměrně dekorativní. Jen si dávejte pozor na uchování bylinek na přímém slunci, díky kterému koření i během několika měsíců rychle vybledne a ztratí svou dekorativní funkci.

Výroba kořenících směsí z vlastních zásob
i (Zdroj: shutterstock.com)
Výroba kořenících směsí z vlastních zásob

Publikováno: 26. 10. 2022, Autor: | autor: Lucie Peukertová