reklama

Připravte se na sklizeň první zeleniny z vlastní zahrady

Sklizeň zeleniny z vlastních zdrojů je to nejlepší, co můžeme dopřát svému tělu i své peněžence. A pokud použijeme rané odrůdy, můžeme je na záhony vysévat dokonce opakovaně, protože tyto odrůdy mohou dozrávat během roku i několikrát.

i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Sklizeň vlastní zeleniny se vydaří jen tehdy, když to provedeme správně (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)

Sklizeň vlastní zeleniny

Ceny zeleniny v obchodech se zbláznily a atakují opravdu nesmyslné hranice. Dopřát si proto zeleninu v takové míře, jako jsme byli zvyklí v minulých letech, už není pro každého samozřejmostí. Existuje ale jedno řešení, a tím je vypěstovat si zeleninu na vlastní zahradě, případně na balkoně, a v tu správnou dobu provést sklizeň.

Postupující jaro a počátek léta je už vhodným obdobím, kdy můžeme začít sklízet první druhy rané zeleniny, zejména pokud jsme si zeleninu předpěstovali a využili k růstu sazenic a uzrání zeleniny skleníky nebo pařeniště.

Mezi takovou zeleninu můžeme zahrnout ředkvičky, kedlubny, salát nebo jarní cibulku či kopr. Jedná se o zeleninu, která má velmi krátkou dobu vegetace a může se už velmi brzy sklízet.

  • Pěstování ředkviček není nijak zvlášť náročné. Velmi brzy po výsevu vyklíčí a během 14 dnů se mohou začít sklízet. Výborné jsou ředkvičky odrůdy Lada.
  • Semínka raných odrůd kedluben, které budeme pěstovat v pařeništi nebo na záhoně chráněném před jarními mrazíky, vyséváme již od února. Na záhon je přesazujeme v polovině dubna. Od března do dubna vyséváme letní odrůdy, zatím ještě pořád do truhlíků, na záhony přesazujeme v polovině května po mrazících. Pokud sazenice přikryjeme kvůli chladu netkanou textilii, můžeme vysévat i přímo na záhony. Pozdní odrůdy (Gigant) vyséváme až začátkem května přímo na záhon. Mezi rané odrůdy patří třeba oblíbená Bohemia.
  • Salát můžeme vysévat do půdy společně s ředkvičkou a mrkví. Ředkvičky, které rychle sklidíme, ponechají místo salátům, a ty, až na ně dojde řada, nechají růst mrkev. Saláty sklízíme, když jsou zralé, přibližně 3 měsíce po vysetí. Odrůda Adinal patří mezi ty odolné.
  • Semínka vybrané odrůdy jarní cibulky vyséváme přímo v březnu a pak zhruba od září do října pro velmi časnou jarní sklizeň natí i celých rostlin. Sazečka odrůdy Entita je sladká a jemná.
  • Kopr se při cíleném pěstování vysévá záhy od března do konce července. Za 6 týdnů po výsevu již můžeme sklízet nať. Velmi vhodná je odrůda Moravia.

Vyjmenované druhy zeleniny patří do skupiny opakovaně použitelných zelenin, což znamená, že po sklizni je můžeme opakovaně vysévat na záhony od jara do podzimu.

Na uvolněné záhony vysejeme nová semena rané zeleniny
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Na uvolněné záhony vysejeme nová semena rané zeleniny

Jak sklízet?

Ze záhonu zeleninu vytahujeme opatrně, abychom plody nepřetrhli a nepoškodili. Skládáme ji do košíku nebo dřevěných lísek, aby nebyla v moc velké vrstvě na sobě. Ideální je zeleninu rovnou na zahradě omýt od hlíny a nečistot a odstranit nepoživatelnou nať nebo kořínky. 

Plastový Plus Garden Košík na sklizeň je ideální pro sběr, přepravu a čištění sklizně a potravinářských zahradnických nástrojů. Cedníková strana má odtokové otvory pro mytí právě sklizených produktů, zatímco uzavřenou stranu lze použít pro namáčení nebo přepravu čistých produktů nebo nástrojů Ergonomické postranní rukojeti jsou ideální pro nošení oběma rukama, zatímco sklopné rukojeti jsou blokovány pro pohodlné používání jednou rukou.
Na sklizeň zeleniny využijeme velmi praktický děrovaný košík
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Na sklizeň zeleniny využijeme velmi praktický děrovaný košík

Nůž na sklizeň je ideální pro odřezávání tlustých stonků. Přesně broušená čepel z nerezové oceli má plochý hrot pro rychlé řezy tlačením a zoubkovanou část pro řezání vláken vláknitými rostlinami. Na slabé kořínky se zase budou hodit univerzální nůžky.

Na ořezání nati poslouží zahradnický nůž
Na ořezání nati poslouží zahradnický nůž (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Listy, nať i kořínky můžeme odstranit rovnou na zahradě
Listy, nať i kořínky můžeme odstranit rovnou na zahradě (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)

Zeleninu buď zkonzumujeme ihned čerstvou, nebo si jí krátkodobě uskladníme. Potřebuje chladné místo s teplotou okolo 7 °C. Nižší teplota zeleninu poškodí a vyšší teplota zapříčiní její rychlé ovadnutí.

Pokud nebudeme chtít zelené části zeleniny zpracovávat v kuchyni, po odříznutí je uložíme rovnou na kompost
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Pokud nebudeme chtít zelené části zeleniny zpracovávat v kuchyni, po odříznutí je uložíme rovnou na kompost

Na uvolněné záhony můžeme opětovně vysít další ranou zeleninu, například salát nebo ředkvičky můžeme skutečně pěstovat celoročně.

Nemusíme ani příliš složitě připravovat záhony, postačí je uhrabat a vysít semena. Důležitá je pořádná zálivka. Dokonce nemusíme ani příliš dbát na řídký výsev, protože jakmile se ze semínek vyklubou sazeničky, můžeme je přepikýrovat na vhodnější stanoviště.

Po sklizni záhony povrchově upravíme a máme připraveno na další setí a výsadbu
i (Zdroj: Prima DOMA MEDIA, s.r.o.)
Po sklizni záhony povrchově upravíme a máme připraveno na další setí a výsadbu

Raná zelenina musí se sklidit včas, protože pokud je přezrálá, ukládá hořké látky, které negativně ovlivňují chuť. Pozdní zelenina je oproti tomu postupem času stále chutnější, takže ji bez obav můžeme sklízet až později. I když se traduje, že sklizeň zeleniny je nejlepší ráno nebo večer, ranní sklizeň není úplně nejvhodnější. Mnoho odrůd jako salát nebo ředkvičky, hromadí přes noc dusičnany. Dusičnany mohou být pro člověka nezdravé, v průběhu dne jsou však světlem odbourávány. Kromě toho je obsah vitaminů na konci dne nejvyšší. Proto na základě těchto zkušeností budeme zeleninu sklízet na konci dne.

Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů, rubrika Zahrádkářská poradna; bylinkyprovsechny.cz; Fiskars; compo.com

Publikováno: 2. 6. 2023, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová