reklama

Chcete mít čerstvé bylinky hned po ruce? Pěstujte je rovnou v kuchyni

Dochucovadla v kuchyni jsou různá koření, omáčky nebo další přísady, které se přidávají do pokrmu nebo k pokrmu, aby bylo dosaženo požadované chuti nebo aby se chuť zvýraznila. Jde třeba o sůl, cukr, pepř, ocet, kečup, bylinky, hořčici nebo také třeba majonézu. V tomto článku se zaměříme na bylinky, které si můžete doma vypěstovat.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Dochucovadla v kuchyni jsou především byliny

Dochucovadla v kuchyni jsou nutností

Dochucovadla v kuchyni jsou nutností, zvlášť pokud jde o byliny. Dodají totiž chuť a vůni každému pokrmu. Byliny, jako bazalka, tymián, rozmarýn, petržel nebo petržel patří k těm nejznámějším, existuje však ještě mnoho dalších, s nimiž můžete v kuchyni experimentovat a řadu z nich si můžete i doma vypěstovat. Pěstování bylinek v květináčích je snadné a pohodlné. Umožňuje vám to mít čerstvé bylinky po ruce po celý rok. A kromě toho je to i skvělý způsob, jak si můžete vyzdobit kuchyň. Jak ale doma pěstovat bylinky? Povíme vám to.

Jak mít po ruce neustále čerstvé bylinky

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Jaký typ květináče zvolit pro pěstování bylinek?

Bylinky potřebují hluboký květináč, který mu umožní zdravý vývoj kořenů. Hliněné květináče jsou proto dobrou volbou, protože jsou porézní a umožňují dobré odpařování vody, čímž zabraňují hnilobě kořenů. Plastové květináče jsou ale rovněž dobrou volbou. Oproti hliněným květináčům jsou dokonce i levnější. Dbejte však na to, aby měly drenážní otvory, jimiž může přebytečná voda odtékat a nebude se hromadit v květináči.

Chcete mít čerstvé bylinky hned po ruce? Pěstujte je rovnou v kuchyni
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Chcete mít čerstvé bylinky hned po ruce? Pěstujte je rovnou v kuchyni

Jaká půda je vhodná pro pěstování bylinek?

Bylinkám se daří v dobře odvodněné půdě bohaté na živiny. A proto do květináčů dejte kvalitní zeminu určenou ideálně pro bylinky. Vytvořit si můžete i vlastní směs ze zeminy, písku a kompostu. Před výsadbou se ujistěte, že půda je dobře navlhčená.

Jak pěstovat jednotlivé bylinky

Bazalka

Bazalka je jednou z nejoblíbenějších bylinek, kterou si velmi snadno vypěstujete i ze semínek. Při pěstování bazalky udržujte půdu vlhkou. Lístky sbírejte pravidelně. Po 6 týdnech potom zaštípněte středový výhonek, abyste zabránili jejímu předčasnému kvetení. Pokud květiny vyrostou, stačí je odříznout.

Chcete mít čerstvé bylinky hned po ruce? Pěstujte je rovnou v kuchyni
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Chcete mít čerstvé bylinky hned po ruce? Pěstujte je rovnou v kuchyni

Pažitka

Pažitka produkuje růžové jedlé květy a jejich chuť je podobná cibuli. Pro vysoké výnosy je důležité pažitce dopřát důslednou zálivku po celou vegetační sezónu. Při zalévání půdu důkladně navlhčete. U plně vzrostlých rostlin je potřeba minimální péče. Po odkvětu květů je odstraňte, aby se semínka nerozšířila.

Petržel

Petržel je pravděpodobně nejběžnější a nejrozšířenější bylinkou. Existuje plocholistý nebo kadeřavý. Oba můžete pěstovat ze semen, ale i ze sazenic. Daří se jim na polostinném místě. Během klíčení semínka nezapomeňte často zalévat, aby nevyschla. Po celé léto je pak zalévejte pravidelně a rovnoměrně.

Rozmarýn

Rozmarýn je dřevitý, stálezelený keř, který je odolný a miluje slunce. Po odkvětu nezapomeňte rostlinu zastřihnout. Doma ho pěstujte na jasném světlém místě, kde je však i v létě poměrně chladno. Zalévejte ho rovnoměrně po celé vegetační období.

Chcete mít čerstvé bylinky hned po ruce? Pěstujte je rovnou v kuchyni
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Chcete mít čerstvé bylinky hned po ruce? Pěstujte je rovnou v kuchyni

Oregano

Oregano je jednou z těch trvalek, které dobře rostou ve vlhkých podmínkách na plném slunci. Nechte ho vyrůst asi na 10 cm, a pak ho lehce zaštipujte nebo zastřihávejte, podpoříte tím tvorbu husté a košaté rostliny. Pravidelné zastřihování způsobí, že se vám rostlina nejenže rozvětví, ale také se vyhnete případné nohavitosti. Oregano nepotřebuje tolik vody, jako ostatní bylinky. Zalévejte ho proto jen tehdy, až bude půda na dotek suchá. Lepší je u něj zalévat důkladně, ale méně často. Zalévejte ho do té doby, dokud voda nevyteče z drenážních otvorů na dně nádoby.

Chcete mít čerstvé bylinky hned po ruce? Pěstujte je rovnou v kuchyni
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Chcete mít čerstvé bylinky hned po ruce? Pěstujte je rovnou v kuchyni

Tymián

Tymián je nádherný, ale potřebuje kolem sebe prostor. Nechte ho na slunném místě. Potřebuje normální zálivku a pravidelné zastřižení. Rostliny je také dobré na jaře seříznout, abyste jejich růst udrželi pod kontrolou. Z řízků si pak můžete vypěstovat nové rostliny.

Chcete mít čerstvé bylinky hned po ruce? Pěstujte je rovnou v kuchyni
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Chcete mít čerstvé bylinky hned po ruce? Pěstujte je rovnou v kuchyni

Kopr

Kopr se nejlépe pěstuje na plném slunci, kde může dorůst až do jednoho metru. Občas proto potřebuje posekat. Abyste si zajistili zásobu kopru pro celou sezónu, pokračujte v setí semen každých několik týdnů. Pro delší sklizeň nedovolte, aby na rostlinách vyrostly květiny. Pokud půda zůstane po celou vegetační sezónu nenarušená, v další sezoně vám pak vyroste více kopru.

Šalvěj

Šalvěj je pěkná vytrvalá bylina, kterou zalévejte střídmě a vysazujte ji na plné slunce. Rostlinu pravidelně zalévejte, dokud úplně nevyroste, aby nevyschla. Každé jaro seřízněte těžší, dřevnatí stonky. Každých 4 až 5 let rostlinu vyměňte, aby byla zajištěna ta nejlepší kvalita.

Chcete mít čerstvé bylinky hned po ruce? Pěstujte je rovnou v kuchyni
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Chcete mít čerstvé bylinky hned po ruce? Pěstujte je rovnou v kuchyni

Koriandr

Koriandr se nejlépe pěstuje v chladnějších měsících. Vyhovuje mu dobře odvodněná půda. Sazenice pravidelně zalévejte po celou dobu vegetace. Pro nejlepší růst potřebují asi 25 mm vody týdně. Sazenice ztenčujte na 150 mm od sebe, aby měly prostor pro vývoj zdravých listů. Jakmile jsou rostliny založeny, už nepotřebují tolik vody. I tak je udržujte ve vlhké půdě, ale dávejte pozor, abyste je nepřelili.

Sklizeň bylinek v květináčích

Sklizeň bylinek z květináčů není nic složitého. Je ale důležité vědět, kdy a jak bylinky sklízet, abyste rostlinu nepoškodili a získali bylinky té nejlepší chuti. Většinu bylinek je možné sklízet ve chvíli, když rostliny dosáhnou výšky 15 až 20 cm. Listy nebo stonky bylin stříhejte čistými kuchyňskými nůžkami. Ujistěte se přitom, že na rostlinách i po ostříhání zůstane dostatek listů, aby mohly pokračovat v růstu.

Jak sklizené bylinky skladovat?

  • Čerstvé bylinky je nejlepší použít hned po sklizni. Pokud je ale okamžitě nespotřebujete, můžete je uložit do igelitového sáčku a dát je do lednice. Mohou tam však rychle ztratit svou chuť a čerstvost. Čerstvé bylinky můžete také dát i do vázy s čerstvou vodou, což jim prodlouží jejich životnost.
  • Sušené byliny získáte tak, že je sušíte na vzduchu nebo v sušičce potravin. Sušení na vzduchu probíhá nejlépe, když je svážete do svazků, které zavěsíte listy dolů na suché, chladné a tmavé místo. Po úplném usušení pak ze stonků odstraňte listy a uložte je do vzduchotěsné skleněné nádoby. Sušené bylinky je pak možné používat po několik měsíců.
Chcete mít čerstvé bylinky hned po ruce? Pěstujte je rovnou v kuchyni
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Chcete mít čerstvé bylinky hned po ruce? Pěstujte je rovnou v kuchyni
  • Bylinky je možné také zmrazit. V tom případě čerstvé byliny omyjte, nasekejte je najemno a vložte je do formiček na led. Ty pak naplňte vodou a vložte je do mrazáku. Jakmile se kostky tvoří, můžete je přenést do sáčků. Mražené bylinky můžete používat několik měsíců.

Publikováno: 21. 6. 2023, Autor: | autor: Adriana Dosedělová | zdroj: acouplecooks.com, eatingwell.com, gardnersworld.com, platthillnursery.com