reklama

Blíží se čas sklizně brambor! Získejte maximální úrodu

Sklizeň brambor je jedním z nejdůležitějších momentů pro každého zahradníka. Správná technika sklizně může zajistit bohatou úrodu a zdravé brambory, které budete moci využít v kuchyni. Zde je několik tipů, jak sklízet brambory a získat maximální výnos.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Na sklizeň brambor se musíme dobře připravit (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Kdy je správný čas sklizně brambor?

Správný čas sklizně brambor závisí na odrůdě, kterou pěstujete. Většina brambor se sklízí, když jsou rostliny již zralé a listy začínají žloutnout a usychat. Doporučuje se vysadit brambory na jaře a sklízet je na podzim, když rostliny dosáhnou plného vývoje. Je také důležité vzít v úvahu specifická doporučení pro danou odrůdu brambor, kterou pěstujete, a podmínky vaší oblasti.

Možná to nevíte, ale sklizeň brambor je klíčovým momentem, který ovlivňuje jejich chuť a kvalitu. Existují několik znaků, které můžete sledovat, abyste zjistili, kdy jsou brambory připravené k sklizni:

  1. Listy: Pozorujte bramborové listy. Když začnou záležitostí žloutnout a usychat, je to znamení, že je čas na sklizeň.
  2. Kvetení: Druhým indikátorem je kvetení bramborových rostlin. Když rostlina kvete, můžete začít sledovat, zda jsou plody dostatečně vyvinuté.
  3. Velikost: Brambory by měly dosáhnout dostatečné velikosti pro daný odrůdový typ. Obvykle je to kolem 2-3 měsíců od výsadby.
  4. Testování: Pokud si nejste jisti, můžete provést testovací sklizeň. Vyjměte jednu nebo dvě rostliny a zkontrolujte velikost a kvalitu brambor. Pokud jsou dostatečně velké a mají hladkou, pevnou kůži, jsou připravené k sklizni.
Brambory vhodné ke sklizni musí být dostatečně velké
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Brambory vhodné ke sklizni musí být dostatečně velké

Příprava na sklizeň brambor

Před samotnou sklizní brambor je důležité připravit půdu. Odstraňte plevel a uvolněte půdu kolem rostlin. To umožní bramborám snadněji růst a tvořit plody. Pokud chcete získat větší brambory, můžete provést "odhrnutí", což je odkrytí horní části bramborového hrbu. Tím se brambory dostanou do kontaktu se slunečním světlem a mohou se nadále zvětšovat.

Náš tip:

Pro odstranění husté zelené nadzemní části můžete použít skládací nůž Fiskars řady X™. Má zakřivenou špičku a je vyroben z nerezové oceli. Zahnutou špičkou lehce zachytnete za stonek a lehkým pohybem snadno odříznete zelenou část. Nůž je velice ostrý, snadno s ním odříznete i zdřevnatělé stonky jiných rostlin.

Sklízecí nůž využijete nejen při sklizni brambor, ale při sběru dalších plodů. Vyzkoušeli jsme ho při odřezávání dýně, sklVždy při práci dbejte na bezpečnost, ať nepoškodíte rostliny a sebe nezraníte. 

Sklízecí nůž vám ulehčí sběr plodů po celé zahradě
i (Zdroj: Fiskars)
Sklízecí nůž vám ulehčí sběr plodů po celé zahradě

Technika sklizně

Existují různé techniky pro sklizeň brambor. Nejběžnější způsob je ruční sklizeň, při které se brambory ručně vyhrabávají ze země. Použijte vidle nebo lopatu a opatrně vyhrabávejte brambory ze země. Snažte se zbytečně brambory nepoškodit, abyste prodloužili jejich trvanlivost. Hrůbek se zbytky natě podryjte, tím uvolníte hlízy a lehce půjdou vytáhnout z půdy.

Při práci s půdou oceníte lehkost nástroje. K tomuto doporučujeme použít lehké rycí vidle Light™ značky Fiskars. Díky ergonomii skvěle padnou do ruky. S odlehčenou hliníkovou násadou mohou bez problémů pracovat i ženy. Pogumovaný povrch zajistí bezpečný úchop bez klouzání. Ve Fiskarsu myslí i na design, proto rycí vidle zakoupíte ve speciálním bíločerném designu.

Kromě výše zmíněných vidlí nabízí Fiskars také různé další zahradnické nástroje, jako jsou lopatky, vidle, hrábě, kultivátory a ruční plečky, které jsou navrženy tak, aby byly snadno ovladatelné, odolné a pohodlné.

Při práci s rýčem ocení lehkost nástroje především ženy
i (Zdroj: Fiskars)
Při práci s rýčem ocení lehkost nástroje především ženy

Další možností je mechanická sklizeň, která se provádí pomocí speciálních strojů. Tyto stroje vyhrabávají brambory ze země a oddělují je od rostlin. Mechanická sklizeň je rychlejší a efektivnější, ale může být náročnější na pořízení a údržbu.

Je důležité postupovat opatrně při vykopávání hlíz, abyste zabránili jejich poškození, protože poškozené brambory se rychleji kazí při skladování.

Brambory vyrývejte opatrně, abyste nepoškodili hlízy
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Brambory vyrývejte opatrně, abyste nepoškodili hlízy

Skladování brambor

Po sklizni je důležité brambory správně skladovat, aby si uchovaly svou čerstvost a chuť. Skladujte brambory na chladném a suchém místě, ideálně při teplotě okolo 4-10 °C. Vyhněte se přímému slunečnímu světlu, které může způsobit zelenání brambor. Kontrolujte pravidelně brambory a odstraňujte případné zkažené kusy, aby se předešlo šíření hniloby.

Využití sklizených brambor

A nakonec, nezapomeňte využít sklizené brambory v kuchyni! Brambory jsou výživnou a mnohostrannou surovinou, kterou lze použít ve mnoha receptech. Vařte je, pečte, smažte nebo je použijte jako přísadu do polévek, salátů a dalších pokrmů. Brambory jsou bohaté na vitamíny, minerály a vlákninu, a jsou skvělou volbou pro zdravou stravu.

Sklizeň brambor je zábavný a odměňující proces, který přináší radost a bohatou úrodu. Dodržujte správné postupy sklizně a užijte si čerstvé a chutné brambory ze své zahrady.

Zdroj: sazenicka.cz, fiskars.cz, www.agromanual.cz

Publikováno: 19. 8. 2023, Autor: Pavlína Wagnerová Málková, Profil autora: Pavlína Wagnerová Málková