Druhy tykví jsou nepřebernou přehlídkou mnoha odrůd. Všechny jsou sice jedlé, což ale neznamená, že jsou zároveň chutné. Ovšem ty, které se nehodí do kuchyně, zase bývají krásnou podzimní dekorací. A jak se v tykvích vyznat? Třebaže se to nezdá, není to tak složité.
Druhy tykví překvapí svou různorodostí
Všechny druhy tykví (nebo také dýní) patří do jedné velké zeleninové rodiny a doputovaly k nám podobně jako třeba brambory nebo kukuřice, v 16. století z amerického kontinentu a od té doby se staly jednou z nejvíce pěstovaných plodin. Dýně mají nezastupitelné místo ve zdravém jídelníčku, protože jsou z 90 % tvořeny vodou, ale zároveň obsahují mnoho důležitých minerálů jako sodík, draslík, hořčík nebo železo. Oranžové zbarvení některých odrůd pak zase signalizuje přítomnost luteinu a beta karotenu.
U nás nejčastěji pěstované sorty tykví pak lze rozdělit do čtyř základních druhů: tykev obecná, tykev velkoplodá (či obrovská), tykev muškátová a tykev fíkolistá. Dýní existuje skutečně nepřeberné množství odrůd a někdy až překvapuje, kdo je s kým vlastně příbuzný. Například to, že mezi variantu tykve obecné se řadí i mezi zahrádkáři oblíbené cukety či chutný patizon.
Někdy je tak snazší zařadit tykve do správné skupiny podle jejich stopek: například tykev obecná má stopky s výrazně podélnými hranami, zatímco tykev velkoplodá ji má kulatou.
Špagety i turbánky
Mezi tykve obecné patří některé velmi zajímavé odrůdy, třeba tykev špagetová, jejíž výborná dužnina se po uvaření, které trvá maximálně 12 minut, proměňuje v jakési „špagety“. Další významnou představitelkou z této skupiny je tykev olejná, která se pěstuje výhradně kvůli olejnatým jadérkům. Ta lze přímo bez oloupání konzumovat, ale především se z nich vyrábí rostlinný olej plný důležitých minerálů (zinek, mangan nebo měď) a řadící se k nejkvalitnějším rostlinným olejům, který je vhodný i ke konzumaci za studena.
A mezi druhy tykví obecných nalezneme i řadu oblíbených okrasných dýní nejrozličnějších tvarů – od andělských křídel po malé turbánky a hruštičky.
Některé druhy tykví jsou teplomilné
Nejčastěji se na zahradách pěstují velkoplodé dýně, například hokkaido s výbornou oranžovou dužinou, kterou lze v kuchyni využít na nejrůznější způsoby. I tady objevíme mnohé okrasné odrůdy a také skutečně obrovské dýně používané jako nepřehlédnutelné halloweenské dekorace.
Teplomilnější druhy tykví zastupují dýně muškátové, které se hodí k pěstování hlavně v klimaticky mírnějších oblastech – třeba na jižní Moravě nebo v Polabí. Vyznačují se lahodnou máslovou chutí a malým počtem semínek, takže někdy není ani zapotřebí je z dužiny vydlabávat.
Snad největšími krasavicemi jsou druhy tykví ze skupiny s přídomkem fíkolisté. V našich klimatických podmínkách se pěstují jako podnože melounů a okurek, protože dozrávají poměrně pozdě, tedy v době, kdy už je u nás chladněji, takže nemají šanci plně dozrát.
Zdroj informací: pořad Receptář Prima nápadů; www.potravinovezahrady.cz; www.plus.rozhlas.cz, www.toprecepty.cz
Zdroj videa: Prima DOMA s.r.o.
Publikováno: 13. 1. 2024, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová