reklama

Není tykev jako tykev, ale nezklame vás žádná

Druhy tykví jsou nepřebernou přehlídkou mnoha odrůd. Všechny jsou sice jedlé, což ale neznamená, že jsou zároveň chutné. Ovšem ty, které se nehodí do kuchyně, zase bývají krásnou podzimní dekorací. A jak se v tykvích vyznat? Třebaže se to nezdá, není to tak složité.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Mezi druhy tykví obecných patří i tyto okrasné malé dýně (Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))

Druhy tykví překvapí svou různorodostí

Všechny druhy tykví (nebo také dýní) patří do jedné velké zeleninové rodiny a doputovaly k nám podobně jako třeba brambory nebo kukuřice, v 16. století z amerického kontinentu a od té doby se staly jednou z nejvíce pěstovaných plodin. Dýně mají nezastupitelné místo ve zdravém jídelníčku, protože jsou z 90 % tvořeny vodou, ale zároveň obsahují mnoho důležitých minerálů jako sodík, draslík, hořčík nebo železo. Oranžové zbarvení některých odrůd pak zase signalizuje přítomnost luteinu a beta karotenu.

U nás nejčastěji pěstované sorty tykví pak lze rozdělit do čtyř základních druhů: tykev obecná, tykev velkoplodá (či obrovská), tykev muškátová a tykev fíkolistá. Dýní existuje skutečně nepřeberné množství odrůd a někdy až překvapuje, kdo je s kým vlastně příbuzný. Například to, že mezi variantu tykve obecné se řadí i mezi zahrádkáři oblíbené cukety či chutný patizon.

Mezi tykve obrovské se řadí i cukety
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Mezi tykve obrovské se řadí i cukety

Někdy je tak snazší zařadit tykve do správné skupiny podle jejich stopek: například tykev obecná má stopky s výrazně podélnými hranami, zatímco tykev velkoplodá ji má kulatou.

Špagety i turbánky

Mezi tykve obecné patří některé velmi zajímavé odrůdy, třeba tykev špagetová, jejíž výborná dužnina se po uvaření, které trvá maximálně 12 minut, proměňuje v jakési „špagety“. Další významnou představitelkou z této skupiny je tykev olejná, která se pěstuje výhradně kvůli olejnatým jadérkům. Ta lze přímo bez oloupání konzumovat, ale především se z nich vyrábí rostlinný olej plný důležitých minerálů (zinek, mangan nebo měď) a řadící se k nejkvalitnějším rostlinným olejům, který je vhodný i ke konzumaci za studena.

A mezi druhy tykví obecných nalezneme i řadu oblíbených okrasných dýní nejrozličnějších tvarů – od andělských křídel po malé turbánky a hruštičky.

Tykve velkoplodé se hodí k širokému využití v kuchyni
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Tykve velkoplodé se hodí k širokému využití v kuchyni

Některé druhy tykví jsou teplomilné

Nejčastěji se na zahradách pěstují velkoplodé dýně, například hokkaido s výbornou oranžovou dužinou, kterou lze v kuchyni využít na nejrůznější způsoby. I tady objevíme mnohé okrasné odrůdy a také skutečně obrovské dýně používané jako nepřehlédnutelné halloweenské dekorace.

Muškátové dýně mívají často hruškovitý tvar
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Muškátové dýně mívají často hruškovitý tvar

Teplomilnější druhy tykví zastupují dýně muškátové, které se hodí k pěstování hlavně v klimaticky mírnějších oblastech – třeba na jižní Moravě nebo v Polabí. Vyznačují se lahodnou máslovou chutí a malým počtem semínek, takže někdy není ani zapotřebí je z dužiny vydlabávat.

Krásné tykve fíkolisté se u nás pěstují jako podnože okurek a dýní
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Krásné tykve fíkolisté se u nás pěstují jako podnože okurek a dýní

Snad největšími krasavicemi jsou druhy tykví ze skupiny s přídomkem fíkolisté. V našich klimatických podmínkách se pěstují jako podnože melounů a okurek, protože dozrávají poměrně pozdě, tedy v době, kdy už je u nás chladněji, takže nemají šanci plně dozrát.

Zdroj informací: pořad Receptář Prima nápadů; www.potravinovezahrady.cz; www.plus.rozhlas.cz, www.toprecepty.cz

Zdroj videa: Prima DOMA s.r.o.

Publikováno: 13. 1. 2024, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová