Brokolice na zahradě umí vyvolat dokonalé pozdvižení. Je totiž stále tak trochu považována za exotickou rostlinu, ale je botanicky příbuzná s květákem, a dokonce je i méně náročná na pěstování. Podíváme se, jak je to nejen s pěstováním, a poradíme vám, jak se poprat s nejčastějšími škůdci.
Brokolice na zahradě poroste, ale jen na vhodných půdách
Brokolice na zahradě zcela spolehlivě poroste. Nejlépe se jí daří na hlinitých až hlinitopísčitých půdách s neutrální reakcí. Na kyselých půdách je vhodné vápnění, které dokáže půdní reakci dostat na požadovanou úroveň.
Velmi důležitá je výživa půdy. Vzhledem k tomu, že brokolice patří k plodinám 1. trati, je vhodné půdu již na podzim důkladně zrýt a vyhnojit, na škodu také není přídavek posekané trávy s listím. Zde je vhodné také uvést, že před pěstováním brokolice je naprosto nezbytné vyhnout se zelenému hnojení ve formě nasazení hořčice nebo řepky. Tyto rostliny jsou taktéž brukvovité, což zvyšuje riziko napadení některými škůdci, ale také nádorovitostí.
Na stejném místě, kde plánujete pěstovat brokolici, také nepěstujte zelí, květák, ředkvičky nebo kapustu. Tyto všechny příbuzné druhy pojí stejní škůdci a také stejné choroby. Stejně tak jako u jiných druhů zeleniny zachovávejte pravidla střídání plodin na záhonech.
Od předpěstování po sklizeň
Brokolice na zahradě roste nejlépe v době, kdy ještě nejsou horké dny, nebo již pominuly. Vzhledem k tomu, že vegetační doba drtivé většiny odrůd trvá v rozmezí 80 až 120 dnů, je vhodné výsev precizně naplánovat. Brokolici vysévejte do propařeného nebo supresivního substrátu již v únoru až březnu.
V dubnu již mohou mladé rostlinky do skleníku nebo teplého pařeniště, kde jim nehrozí pozdní jarní mrazíky. U mladých rostlin dávejte velký pozor na napadení dřepčíky, kteří velmi rádi zdecimují celé rostliny i během několika málo dní. Velmi efektní se jeví použití bílé netkané textilie. Také pozor na bělásky zelné, kteří brukvovité mají v oblibě, výskyt housenek a jejich sběr či likvidace už tak oblíbenou činností není.
Sklizeň provádějte ve chvíli, kdy se již růžice vyvinula, avšak není tak pevná. Opatrně ji odřízněte od košťálu ostrým nožem a uložte do lednice, kde jejím zchlazením zabráníte tomu, aby rychle zežloutla.
Květní růžice brokolice se používá do polévek a salátů. Obsahuje hodně vitaminu C a E a také flavonoidy. Je to ideální zelenina na hubnutí, protože při jejím trávení organismus vynaloží více energie, než nám brokolice dodá. Jsou prokázány její blahodárné vlivy na zdraví trávicího traktu.
Zdroj informací: dobrasemena.cz
Publikováno: 22. 1. 2024, Autor: Jaromír Malich, Profil autora: Jaromír Malich