reklama

Pak choi – čínské zelí plné vitaminu C

Používáte v kuchyni pouze tuzemskou zeleninu nebo si rádi zaexperimentujete? Třeba čínské zelí pak choi je zdrojem vitaminu C a dalších důležitých látek. Jeho pěstování pak není o nic složitější než pěstování jakékoli košťálové zeleniny nebo salátu.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Čínské zelí pak choi je oblíbenou zeleninou

Čínské zelí pak choi

Pak choi (Brassica chinensis) pochází z východní Asie a jedná se o významnou zeleninu mnoha asijských zemí. Tato jednoletá rostlina tvoří nehlávkující listovou růžici z řapíkatých, tmavě zelených lesklých listů, které směrem ke kořínkům světlají až do bíla. Listy mladých rostlin lze sklízet už za 3 týdny. Čínské zelí pak choi je rostlina příbuzná mangoldu. Patří do skupiny brukvovité zeleniny stejně jako naše klasické zelí. 

Existuje velké množství různých forem čínského zelí, které se od sebe může lišit velikostí, vzhledem nebo možnostmi využití. 

Čínské zelí pak choi koření mělce
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Čínské zelí pak choi koření mělce

Pěstování pak choi

Semínka můžeme vysévat do skleníku již od dubna. Přímý výsev je vhodný po 1. červenci až do začátku srpna. Pokud vysejeme semena pak choi dříve, riskujeme, že rostliny "vyběhnou" do květu. Čínské zelí koření mělce pod povrchem půdy a rychle roste. Je důležité pravidelně zalévat, aby měly rostliny dostatek vláhy. Půdu zaléváme spíše mírným postřikem než mohutnými přívaly vody. Použijeme lehký a propustný substrát – nejlépe pro výsev a množení. Vyséváme ve sponu 0,4×0,3 m nebo 0,4×0,4 m, do hloubky maximálně 1 cm. Využijeme slunné stanoviště, případně polostín. Semena vyklíčí po 10 až 14 dnech, k vyklíčení potřebují teplotu od 5 do 22 °C.

Mladé sazeničky vyrostou již za 3 týdny
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Mladé sazeničky vyrostou již za 3 týdny

Vegetační doba je v našich podmínkách pouze 60 dní. Vhodné je záhony, kam jsme vysévali čínské zelí pak choi, zakrýt bílou netkanou textilií, která sazeničky ochrání před nájezdy žravých dřepčíků a květilkou zelnou.

Čínské zelí pak choi lze pěstovat celoročně. Na rozdíl od jiných druhů také netvoří zavinuté hlávky a podle odrůdy může dorůstat až do velikosti 40 centimetrů. Pak choi je možné sklízet v jakémkoliv stádiu. Listy mladých rostlin se dají sklízet poměrně brzy, dokonce už cca za 3 týdny od vyrašení. Listy sklízíme tak, že seřezáváme nejprve vnější listy, aby ze srdíček mohly postupně narůstat další.

Pokud chceme vysévat už na jaře, zvolíme raději pěstování ve skleníku
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Pokud chceme vysévat už na jaře, zvolíme raději pěstování ve skleníku

Pokud se nechceme spoléhat na nákup semen v obchodě, můžeme si ze vzešlých rostlin odebrat semena sami. Pokud necháme několik rostlin pak choi vykvést (kvetení probíhá cca v září) a počkáme, až rostlina zhnědne, přeneseme je do interiéru a ideálně zavěsíme květy dolů. Semena postupně vypadají samy.

Další možností, jak čínské zelí pak choi pěstovat, je, že můžeme ze zakoupeného zelí v obchodě odříznout kořeny s nadzemní částí, ponořit konce kořenů do vody a postavit doma nádobu na světlé místo – za 1 až 2 týdny pak už můžeme rašící rostlinu přesadit do květináče se zeminou a nechat vyrůst nové listy.

Čínské zelí pak choi – kolekce "ASIE". Listy jsou vhodné pro přípravu čerstvých listových salátů i pro tepelné zpracování. Lze je vysévat hustěji pro sklizeň mladých lahůdkových listů.
Pokud nám pak choi na záhonech vykvete, můžeme rostliny využít ke sběru semen
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Pokud nám pak choi na záhonech vykvete, můžeme rostliny využít ke sběru semen

Využití pak choi

Čínské zelí pak choi má vysoký obsah vitaminů C a B, obsahuje vlákninu, antioxidanty, vápník, hořčík, draslík nebo fytonutrienty, které snižují riziko očních chorob. Křehké listy s řapíky se používají do salátů nebo k tepelným úpravám. Pak choi se dá kombinovat s ostatními listovými saláty, s ovocem či avokádem nebo ořechy.

Zdroj informací: dobrasemena.cz, osej.cz, jaktak.cz, radimejak.cz, zahradkaruvrok.cz

Publikováno: 25. 3. 2024, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová