Jarní mrazy poškodily většinu květů ovocných stromů a nevyhnuly se ani zahradám. Důkazem toho jsou omrzlé květy i listy jahodníků. Plody naštěstí ale nejsou ztracené, protože nakvétají postupně – jen se budete muset smířit s menší úrodou, než tomu bylo v minulých letech.
Omrzlé jahody
Letošní neobvykle teplé jaro kvetení jahod nastartovalo o několik dní až týdnů dříve a nečekaný jarní mráz tak mohl spoustu květů spálit, což bude mít za následek snížení úrody pro tento rok. Květy i začínající plody jahod nesnáší obvykle už teploty kolem nuly. Vlivem mrazu květy zmrznou, odumřou a přestanou se vyvíjet. Pokud na svých rostlinách pozorujete černé středy květů jahodníku, je jasné, že se jedná o omrzlé jahody. Všechny tyto poškozené plody opatrně odstraňte, aby se rostlina zbytečně nevysilovala a mohla pokračovat v násadě nových květů a plození. Naštěstí ale jahody nikdy nevykvetou všechny naráz, takže případné jarní mrazíky by neměly zlikvidovat celou úrodu.
Prevence před mrazy
Zakrytí netkanou bílou textilií
Geotextilie dokáže omezit tepelné ztráty a udržet teploty vyšší průměrně o 1,5 až 3 °C. Bílou netkanou textilii ale používejte jen přes noc, kdy jsou teploty nejnižší, přes den je potřeba ji odstranit, aby se ke květům dostali opylovači.
Zálivka
Překvapivě hodně práce s ochranou před mrazíky udělá správná zálivka. Voda, která se vsákne do půdy, bude večer totiž teplejší než vzduch a odpařováním vytvoří v okolí jahodníků ochranu. Zalévejte proto večer a dostatečně.
Mulčování
Dostatečná vrstva mulče okolo rostlin zabrání promrzání půdy i omrznutí rostlin. Mulč půdu prohřívá.
Výběr odrůdy
Pokud se ve vašem kraji jarní mrazíky vyskytují spíše pravidelně nebo bydlíte ve vyšších nadmořských výškách, bude jistější vsadit na pozdní odrůdy jahod, které nakvétají až od poloviny května. Také měsíční jahody nemají s namrzáním velké problémy. Musíte se pouze smířit s tím, že budete sbírat menší plody, než je tomu u klasických odrůd.
Zdroj informací: bydlimekvalitne.cz, vysnenazahrada.cz
Publikováno: 15. 5. 2024, Autor: Martina Pilzová, Profil autora: Martina Pilzová