V období vegetačního klidu bychom se měli – pokud nám to počasí dovolí – dát do zimního prořezu dřevin na zahradě. Povíme si proto něco o nářadí vhodném k této činnosti, obecných zásadách prořezu i konkrétních zkušenostech.
Kdy a jak provádět řez


Ovocné dřeviny
"Dvakrát měř, jednou řež" – to je přísloví, které při řezu a tvarování koruny dřevin určitě platí. Špatně provedený řez má na svědomí zakrnělost nebo naopak příliš silný růst, což má za následek špatnou plodnost.
Řez musí být individuální, přizpůsobený druhu a odrůdě dřeviny, jejímu vzrůstu a zdravotnímu stavu, podle požadovaného tvaru koruny a dalších činitelů.
Účelem řezu v prvních letech po výsadbě je vypěstovat světlou, silnou a pevnou korunu s brzkou a pravidelnou plodností. V pozdějších letech udržujeme řezem správný poměr mezi plodností a růstem koruny. Staré stromy zmlazujeme proto, abychom zabránili jejich vyčerpání. Je mnoho teorií a metod jak dosáhnout dobrých výsledků.
Obecně řečeno – u stromů s jádrovým ovocem (jablka, hrušky, kdoule, mišpule) provádíme řez v době vegetačního klidu – tedy v zimě.
Peckoviny (švestky, třešně, broskvoně a meruňky) se pro riziko onemocnění prořezávají v létě. U mladých stromků se vedle těchto výchovných zásahů ovlivňuje řezem i růst, a to v předjaří, ještě před rašením. Ovšem toto je velmi zjednodušené a doporučuji, abyste vždy před zásahem prostudovali pečlivě odbornou literaturu.
Řez a průklest v době vegetačního klidu podporuje růst. Průklest působí více na celou korunu, řez pak na jednotlivé větve. Zimní řez u stromů slabých růstem děláme před začátkem vegetace. Tím podpoříme jejich růst.
Bujně rostoucí stromy s dlouhými výhony řežeme až v době rašení nebo až v době květu, a tím jejich růst omezíme. Silný zimní řez podporuje růst, ale omezuje plodnost. Nikdy neřežeme při teplotě nižší než –8 °C. Vzpřímené větve rostou nejvíce a málo plodí. Čím více rostou větve vodorovně, tím větší počet pupenů na nich vyraší – stromek vytvoří slabé vzpřímené letorosty a více nasadí na květ.
Drobné ovoce – maliníky, ostružiníky, bobuloviny
Prořezáváme v zimě a v létě. Nás zajímá zimní řez. V tuto dobu tvarujeme rostliny odstraňováním špatně umístěných nebo starých odplozených výhonků, prořezáváme příliš husté větévky a výhony rostoucí do středu koruny. Zimní řez provádíme co nejpozději, až ke konci období vegetačního klidu, aby pupeny, co jsme nechali, co nejméně poškodili ptáci. Budou-li i přesto výhony poškozeny, odstraníme je.
Popínavé rostliny
Pro opadavé popínavé rostliny je nejvhodnější doba řezu jejich vegetační klid. Stálezelené druhy můžeme prořezávat i na jaře. Jednotlivé stonky zkracujeme nad zdravý pupen nebo výhon, který roste požadovaným směrem. Řez stonku se střídavými pupeny vedeme vždy šikmo těsně nad pupenem (rovnoběžně s pupenem). U stonku se vstřícnými pupeny vedeme řez těsně nad pupeny kolmo na větev.
Nářadí pro řez a tvarování dřevin
Druhy a typy nářadí jsou také popsány v článku Nářadí pro řez a střih.
Na trhu je mnoho zahradnického nářadí různé kvality a ceny. Z vlastní zkušenosti vím, že levné pomůcky moc dobrou službu neudělají, a tak do kvalitního nářadí investuji raději více peněz, neboť mi při správné údržbě může vydržet velmi dlouho i při mimořádně náročném používání. Zmínil jsem údržbu, ještě jedna důležitá okolnost ale prodlužuje životnost nářadí, a tím je jeho správné použití. Tedy, chcete-li, aby vám nářadí dlouho sloužilo, pak jej používejte pouze na tu činnost, ke které je určeno a udržujte jej v čistotě a funkčnosti (ostření, mazání…).
Stromy se dají většinou lehce prořezávat zahradnickými nůžkami. Odstraní se jimi měkké výhony i dřevnaté stonky do průměru 1 cm. Práce s nimi vyžaduje zručnost, což si mnoho lidí neuvědomuje. Držíme-li nůžky v normální poloze, měla by být slabší čepel, tedy horní ostří, vždy blíž k pupenu nebo k místu, kde přirůstá větev, kterou chceme odstřihnout. Dlaň ruky tak většinou směřuje dolů. A nikdy s nimi nestříhejte drát. Některé nůžky mají na vnějším okraji čepelí zářez pro střihání drátu.

Pilkou odřízneme silné dřevnaté odnože, odstraníme pahýly růží a použijeme ji i na silnější větve. Používáme speciální prořezávkovou pilku. Běžná pilka se v čerstvém dřevě brzy zahltí. Do málo dostupných míst se dostaneme pilkou na dlouhé násadě.

Zahradnický nůž by měl být vždy po ruce. Začišťujeme jím řezy, odřezáváme nedřevnaté části. Mějte jej vždy ostrý.


Nůžky na živý plot – jak už název napovídá, používáme k úpravám živých plotů, k zástřihu rostlin (levandule, vřes atd.).


Údržba nářadí
Nářadí po použití řádně očistíme a osušíme. Nakonec je otřeme kouskem látky namočené v oleji. Nástroje udržujeme ostré. Skladujeme je na suchém a bezpečném místě.
Likvidace ořezaného materiálu
Dřevnaté i nedřevnaté části můžeme kompostovat, dřevo se ovšem rozkládá velmi pomalu. Nikdy nekompostujte nemocné části rostlin! Ty je třeba včas spálit. Ve městech je možnost zbavit se bio odpadu v městských sběrných dvorech.
Doporučená literatura
- Christopher Brickell, David Joyce: Řez a tvarování dřevin (v češtině vydal Slovart, 2005)
- Radoslav Šrot: 1000 dobrých rad zahrádkářům
Publikováno: 16. 1. 2015, Autor: Fox (text), Fiskars (foto), Profil autora: Redakce