reklama

Objevujeme exotickou chuť: Představujeme aki a lokvát

Některé subtropické rostliny se dají pěstovat i doma, a ještě se navíc můžete dočkat i pěkné úrody. Není to úplně jednoduché, ale jak vypěstovat chutný lokvát či aki, vám poradí Zdeněk Hlaváč z Botanické zahrady ČZU Praha.

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Lokvát, atraktivní jako rostlina, květ i plod

Jeho původní domovinou je Čína a Japonsko, ale v současnosti se pěstuje i ve Středomoří a vlastně v celém subtropickém pásmu. Je to stálezelená keř, který vykvétá na podzim a plodí v jarním období, v dubnu či květnu.

Něžné květy lokvátu
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Něžné květy lokvátu

Lokvát si můžete vypěstovat i sami doma. Koupíte plody, vyjmete velká hnědá semena a okamžitě je vysejete do květináče s běžným substrátem. Roste zpočátku poměrně rychle. Rostlina má dlouhé kožovité listy a je velmi atraktivní. Lokvát nesmí stát trvale ve vodě, hniloba by mohla poškodit kořeny.

Plod lokvátu
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Plod lokvátu

Bez naroubování rostlina plodí asi za 5–6 let. Plody se používají jako čerstvé ovoce a vzdáleně připomínají švestku. Můžete je použít i na marmeládu či džem.

Aki, překvapivě chutné ovoce

Tyto plody rostou na rostlině jménem akaseloviana, která patří do čeledi myrtovitých, má nádherné jedlé květy, které se hodí i do ovocných salátů.

Atraktivní květy
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Atraktivní květy

Pro zdárný růst potřebuje tato rostlina vytvořit v bytě subtropické podmínky. Vyžaduje v zimě nízkou teplotu, dostatek světla a letnění.

Plod aki je velmi chutný
i (Zdroj: Archiv FTV Prima, se svolením FTV Prima)
Plod aki je velmi chutný

Pro komerční využití se akaseloviana pěstuje v Austrálii a na Novém Zélandu. Plodem je ovoce aki, které má skvělou chuť.

Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů

Publikováno: před týdnem, Autor: Václav Postránecký, Profil autora: Václav Postránecký