reklama

Cukety, dýně, tykve... jak na ně?

Vyznat se ve velkém množství všech možných tykví a dýní nejrůznějších tvarů a barev může být někdy složité. Z čistě botanického pohledu to je ale o dost jednodušší. Cukety, patizony, muškátová dýně, Hokkaido a další - všechny spadají do početné rodiny tykví (Cucurbita).

Tykve v celé své pestré paletě tvarů a barev jsou velmi dekorativní (Zdroj: Depositphotos)

Takže měkká letní cuketa je v podstatě "tykev“ stejně jako velké podzimní oranžové tvrdé druhy určené ke skladování. Stejný původ jim zajišťuje v podstatě stejné nároky a podmínky na pěstování. Sklizňová doba je relativně dlouhá. Od poloviny léta sklízíme cukety, které v podstatě plodí po celé léto až do podzimu, později se přidávají další druhy a sklizeň posledních je až před příchodem mrazů. Tykve a zejména ty určené ke skladování, představují doslova unikátní zeleninu s celou řadou skvělých vlastností!

Zelené a žluté cukety
Zelené a žluté cukety (Zdroj: Daniela Dušková)

V první řadě je to skvělá chuť a snadné kuchyňské zpracování s tím se že se dají upravit na milion způsobů. Snadno se pěstují, netrpí chorobami ani škůdci, a plody se po sklizni dají dlouho skladovat. Některé odrůdy tykví patří chuťově ke zcela výjimečným potravinám. Pro svůj vysoký obsah kalorií a univerzální využití v kuchyni je lze používat jako základní potravinu srovnatelnou třeba s brambory. Dýně jsou bez nadsázky multifunkční potravinou, dužninu využijeme v kuchyni nebo ke krmení domácích zvířat, semena se suší nebo se z nich lisuje olej, z některých tykví lze vyrábět nádobky nebo je využít jako dekoraci.

Tykve pocházejí z Ameriky a patří mezi nejstarší užitkové rostliny. V Evropě zdomácněly krátce po objevení Ameriky a odtud se dostaly i do Asie. Tykví je velké množství a pro lepší orientaci se rozdělují do čtyř skupin:

Tykev obecná (Cucurbita pepo)

Tykev obecná zahrnuje například takový druh, jako jsou patizony. Zajímavým typem na zpracování je nakládání mladých nedozrálých patizonků. Botanicky do této skupiny ještě patří tykve špagetové, olejné a okrasné. Nejoblíbenějším druhem z této skupiny je pak jistě tykev cuketa (Cucurbita pepo var. giromontiina) K výborným odrůdám patří žlutá ´Paladin´, pruhovaná Bush Baby F1, kulatá ´Tondo Chiardo di Niza´ a tmavě zelená Ambassador F1. Cukety můžeme grilovat, péct, smažit, vařit spolu s ostatní zeleninou nebo je jíst syrové. Výborným typem při jejich přebytku je vylisovat z nich osvěžující šťávu, která je výborná na zahnání žízně v horkých letních dnech.

Dýně a patizony
Drobnější dýně a patizony (Zdroj: Depositphotos)

Tykev muškátová (Cucurbita moschata)

Muškátová tykev je zajímavá svým hruškovitým tvarem. Plody jsou na povrchu béžové a dužina je jasně oranžová, jsou velmi lahodné, známá je například odrůda Butternut, které se říká "máslová tykev“. Výborná z ní je zejména polévka nebo ji můžeme upéct i se slupkou v troubě. Stačí přidat máslo nebo olivový olej a po upečení jen vydlabeme lžící.

Máslová dýně
Máslová dýně je skvělá na polévku a pečení (Zdroj: Depositphotos)

Tykev velkoplodá (Cucurbita maxima)

Bývá označována jako dýně, plody jsou pevné, většinou oranžové, v případě odrůdy Goliáš mohou vážit až 30 kg a považují se za nejlepší tykve na výrobu kompotů a džemů. Dá se i dobře vydlabat a použít jako dekorace na svátek Halloween. Pro stejný účel ale byla přímo vyšlechtěna odrůda Gigante.

Pěkná je i stříbřitá výrazně žebrovaná dýně Jarrahdale. K dalším odrůdám patří Blue Hubbard, Cinderella a Marina di Chioggia která má zajímavý hrbolatý povrch, stejně jako tykev Galioux d Eysines. Hodí se pro konzervování i na přímý konzum, výborně se kanduje. Navíc zralé dýně působí velmi dekorativně.

Dýně Jarrahdale
Dýně Jarrahdale má silnou dužinu a je velmi chutná (Zdroj: Daniela Dušková)
Tykev Galioux d eysines
Tykev galioux d eysines se zajímavým zvrásněným povrchem je určena pro skladování i dekoraci (Zdroj: Daniela Dušková)

Oblíbencem číslo jedna je ale u nás zajisté odrůda Hokkaido a to především pro svou extra lahodnou chuť. Její velice cennou vlastností je, že ji před použitím v kuchyni nemusíme loupat. Slupka je jemná a i po krátké době vaření krásně změkne. Dužina je velmi silná, oranžová s extra vysokým podílem karotenoidů. Slupka na povrchu je rovněž oranžová. Máme ale i zelené Hokkaido zvané "Kabocha" - Hokkori a Blue Kuri. Které má úplně stejné vlastnosti jako oranžová verze. Pro někoho je dokonce o něco chutnější než oranžové Hokkaido. Obě jsou vhodné do studené i teplé kuchyně. Fantastická je polévka, jemný dýňový krém, pečené lupínky i salát.

Hokkaido s oranžovou slupkou, Hokkori se zelenou
Tykev Hokkaido s oranžovou slupkou a Hokkori se zelenou (Zdroj: Daniela Dušková)

Tykev fíkolistá (Cucurbita ficifolia)

Představuje poslední skupinu tykví. Používá se hlavně jako podnož pro jarní roubování melounů a okurek.

Skladování tykví

Tykve jsou výjimečné i tím, že se dají velmi dlouhou dobu skladovat a to se zachováním svých kvalit. Velmi důležitá je ale sklizeň dřív než přijde první mráz. Stačí, aby byl plod tykve vystaven jen menšímu mrazíku, a jeho skladovatelnost se znatelně zkrátí. Větší mráz plod zcela zničí. Tykve se sklízejí i se stopkou. Pokud při sklizni některým plodům stopka upadne, měli bychom je sníst jako první. Většina tykví musí po sklizni několik týdnů dozrávat. Rozložíme je venku na sluníčku nebo doma a necháme je minimálně dva týdny dozrávat. Stopka by měla být pěkně zaschlá bez známek hniloby. Pokud rozložíme dýně venku, měly by být alespoň pod střechou. Vlhká tráva ani déšť vyzrávání nesvědčí. Pokud by již hrozil mráz, musíme je přenést dovnitř.

Dýně na sluníčku
Dýně po sklizni potřebují doschnout na sluníčku (Zdroj: Daniela Dušková)
Cukety
Cukety zrají nesmírně rychle a v létě můžeme sklízet každý den (Zdroj: Depositphotos)

Poté co stopky pěkně zaschnou, můžeme je přenést do skladovacích prostor. Mohou zůstat i v bytě, ale dvacet stupňů je maximum. Při manipulaci dáváme pozor na potlučení plodů a zacházíme s nimi šetrně, velké tykve se skladují v jedné vrstvě, malé můžeme naskládat na sebe. Při skladování dýně na rozdíl od brambor, mrkve a celeru nemají rády zimní vlhkost, která je častou příčinou hnilob. Stejně jako u ostatní skladované zeleniny a ovoce je důležitá pravidelná kontrola plodů, s tím, že nahnilé kusy včas vyhodíme.

Dýně pro dekoraci

Mnohé plody, ať malé nebo velké jsou velmi dekorativní a velmi snadno z nich vytvoříte poutavé aranžmá. Malé tykve se budou nejlépe vyjímat na ošatce nebo v mělkém košíku. Velké plody stačí jen vystavit jednotlivě. Pěkné jsou skupinky po třech kusech. Tykvemi můžete zkrášlit byt i terasu. Venku je můžeme velice pěkně zakomponovat i do podzimních květinových truhlíků nebo nádob. Dobře doplní chryzantémy, astry a mnohé traviny. Pro dekorace se velmi dobře hodí odrůda Turbante Turco, které opravdu připomíná turecký turban.

Okrasné dýně
Okrasné dýně poslouží i jako dekorace podzimních truhlíků (Zdroj: Daniela Dušková)

Vyzkoušejte nakládanou cuketu jako kiwi

Publikováno: 10. 5. 2021, Autor: Daniela Dušková, Profil autora: Daniela Dušková