Podzim barví listy, ale i plody zářivými odstíny na pozadí syté zlaté. Mezi zemitou hnědí, oranžovou a zlatou vyniká zejména proměnlivá červeň dozrávajících plodů
Procházka takto vybarvenou krajinou evokuje optimismus a pozitivní náladu navzdory mlhám nebo dešti. Trochu radosti a veselosti si přineseme i do interiéru. Duhové listy javorů a temně rudé dubové, svítící lampiónky mochyní, červené vřesovce, větvičky obalené plody jeřabin, šípků nebo hložinek vytvoří bohatou podzimní kytici. Slušet jí to bude v hnědém nebo bělavém kameninovém džbánu. Pokud chceme být ještě více styloví a respektovat dokonale stávající roční období, zvolíme originální vázu.
Zelenou cuketu nebo oranžovou dýni na spodu seřízneme (pokud nenarostla s plochou dolní částí) a vnitřek vydlabeme. Nesmíme proříznout pevnou vrchní slupku. Zvolíme suchou variantu – do pevně zaklíněné aranžovací hmoty zapichujeme výše jmenované produkty podzimu. Jiná možnost je do vydlabané dýně upevnit malou vázu a větvičky postavit do vody.
Velká fotogalerie podzimní inspirace jen pro Vás!
Rudé podzimní plody navíc obsahují značnou dávku vitamínů i minerálů. Praktičtější jedinci se nemusí těšit jen z působivé a nápadité kytice, ale plody zužitkovat. Chutné a zároveň léčivé jsou marmelády a vína z jeřabin, na chřipku úspěšně útočí šípkový čaj.
Několik tipů na zužitkování podzimní úrody:
1.zralé šípky (výhodné je, když je přejde první mráz) zbavíme jadérek a usušíme. Vzniklou drť používáme k přípravě čaje, který vyniká vysokým obsahem vitamínu C
2.očištěné šípky nakrájíme na kousky. Masité šípkové slupky zalijeme vodou a na mírném ohni rozvaříme. Na tři díly rozvaru přidáme dva díly cukru a šťávu z jednoho citrónu. Povaříme do zhoustnutí, nalijeme do malých skleniček, zakápneme brandy nebo rumem, uzavřeme a otočíme dnem vzhůru. Po vychladnutí uložíme do chladu a temna. Podobě zpracujeme i jedlé jeřabiny, dají se sušit i zavařit jako kompot.
Jindřiška Kodičková
Foto Jindřiška Kodičková
Publikováno: 3. 11. 2008, Autor: