reklama

Jedlé dárky nejen pro vaše známé

Zdravý životní styl se promítá i do našich každodenních životů. Svépomocí dokážeme vyrobit nejen bylinkové kořenící směsi, ale také zdravé jogurty, sýry, bylinné směsi na přípravu nálevů i skvělé BIO sirupy a džemy. Ve vašem okolí je ovšem určitě i mnoho takových, kteří si s výrobou neví rady a koneckonců si na ni třeba ani nedokáží udělat čas. Právě pro ně se hodí jedlé dárky z vaší zahrady, které vyrobíte bez zbytečných barviv, konzervantů a zbytečné chemie. Pokud si zatím nejste v této sféře jistí, začněte od toho nejjednoduššího a postupem času zkuste i složitější postupy.

i (Zdroj: archiv redakce)
Jedlé dárky nejen pro vaše známé

Dnes jsou home made výrobky v kurzu a není se čemu divit. Jsou předmětem zájmu na různých trzích, plní se jimi internetové obchody a navíc se do jejich výroby pouštíme i my sami.

V domácích podmínkách lze vyrobit téměř vše, a pokud neradi vyrábíte něco, co je jen pro okrasu, tak proč nevyzkoušet výrobu jedlých dárků? Vaše známé jistě potěší a vy jejich výrobou zabavíte sebe i své děti.

Zdravý životní styl i sladkosti pro potěšení

V současné době nás opravdu zajímá, co konzumujeme, takže nikoho asi nepřekvapí, že si suroviny na výrobu těchto potravin vybíráme opravdu pečlivě.

Stejně tak se dají na jedlé dárky zužitkovat suroviny z vaší zahrady. Ovoce i některé druhy zeleniny poslouží na výrobu chutných marmelád, džemů nebo sirupů. Dnes jsou také velmi oblíbené šumivé limonády nebo ovocná vína. Zelenina zase doplní zdravé chutney či jiné typy zeleninových omáček.

Pokud se tedy chcete pustit do výroby jedlých dárků, určitě myslete také na kvalitu použitých surovin, i když jsou z vaší zahrady. Snažte se je pěstovat ekologicky šetrným způsobem bez použití zbytečné chemie.

Bylinky, kam se podíváš

Léčivé rostliny mohou tvořit hlavní téma vašich jedlých dárků. Stejně jako ovoce a zelenina by měly být i bylinky v BIO kvalitě. Na jejich pěstování vlastně není ani třeba žádných hnojiv či syntetických postřiků, snadno se bez nich obejdete.

Co tedy z bylinek můžete všechno vyrobit? Zdravé i chutné jsou bylinné sirupy vyrobené za studena. Suroviny nijak nevaříte, byliny macerujete pouze v cukru spolu s přidanými plátky citrusových plodů. Bylinky skvěle doplní sladké cukroví, slané sušenky nebo třeba kváskový chleba.

Asi nejoblíbenějším způsobem zpracování bylinek je výroba bylinkových směsí určených na výrobu léčivých nálevů. Tyto směsi mohou být pojaty jako sypané nebo je můžete naplnit do čajových sáčků, které opatříte hezkou visačkou s etiketou.

Pokud vás práce s bylinkami opravdu baví, bude vás stejně tak zajímat i výroba bylinkových kořenících směsí nebo bylinkových solí. V domácích podmínkách si snadno namícháte například italskou nebo provensálskou směs, kterou ochutíte masité pokrmy i zeleninové saláty.

Jedlé dárky nejen pro vaše známé
Jedlé dárky nejen pro vaše známé (Zdroj: )
Jedlé dárky nejen pro vaše známé
Jedlé dárky nejen pro vaše známé (Zdroj: )
Jedlé dárky nejen pro vaše známé
Jedlé dárky nejen pro vaše známé (Zdroj: )

Bylinkové směsi

Skvělý bylinkový čaj si připravíte kombinací již několika málo bylinek, které vám rostou na zahradě nebo na louce za domem. Pokud tedy chcete svým blízkým namíchat chutnou směs, vymyslete si téma. Čaj totiž může být pojat jako léčebný nebo třeba jen relaxační. Fantazii se meze nekladou.

Čisticí kúra

  • 1 díl měsíčku a listu jahodníku
  • ½ dílu kopřivy a třezalky

Chřipkový nálev

  • 2 díly lípy
  • 1 díl mateřídoušky, květu černého bezu a heřmánku

Foto a text: Lucie Peukertová 

Publikováno: 6. 6. 2017, Autor: