reklama

Mizuna – japonská zeleninová obdoba salátu

Mizuna zelená (Brassica capestris japonica) se dá vypěstovat i v našich podmínkách. Její semínka připomínají semena hořčice a mají i stejnou barvu. Ve výhoncích mizuny je velké množství nejrůznějších vitaminů a dalších zdravých prvků. Proto rozhodně stojí za to pěstování vyzkoušet a mizunu ochutnat.

i (Zdroj: archiv redakce)
Mizuna – japonská zeleninová obdoba salátu

Netradiční název této zeleniny pochází z japonštiny, kde MIZU = voda a NA = zelené. Což evokuje myšlenku, že tento zeleninový salát roste jako z vody. Mizuna má opravdu sytě zelenou barvu, někdy jsou její řapíky zbarveny do fialova. Patří do čeledi brukvovitých. Tudíž její blízce příbuznou rostlinou je hořčice.

Jak pěstovat mizunu

Na pěstování se jedná o nenáročnou rostlinu, která roste poměrně rychle a je odolná i vůči výkyvům počasí. Jestliže se rostlina plně vyvine, pak dosahuje na výšku až 45 cm. Rostlina i po odebrání listů rychle regeneruje a dorůstá. Objeví-li se na rostlině květy, vyštípneme je, protože snižují jakost zeleniny.

V předjaří uskutečníme výsev semen do truhlíků nebo sadbovačů. Předpěstované sazenice během dubna vysazujeme na venkovní záhony. Zprvu je vhodné je přikrýt netkanou textilií jako ochranu před mrazíky a škůdci. Vysazujeme do sponu 30 x 50 cm. Protože koření poměrně mělce, vyžaduje častou zálivku.  Sklízet začínáme obvykle dva měsíce po výsadbě sazenic na konečné stanoviště.

Jak mizuna chutná

Mizuna tvarem svých listů trochu připomíná rukolu, podobně i chutná. Její chuť je ale mírnější a jemnější. Obsahuje vitaminy skupiny B, C a E. Je rovněž cenným zdrojem vápníku, draslíku a hořčíku. Abychom konzumovali listy vždy svěží a čerstvé, odřezáváme z rostlin jen takové množství, které momentálně spotřebujeme.

Mizuna – japonská zeleninová obdoba salátu
Mizuna – japonská zeleninová obdoba salátu (Zdroj: )
Mizuna – japonská zeleninová obdoba salátu
Mizuna – japonská zeleninová obdoba salátu (Zdroj: )
Mizuna – japonská zeleninová obdoba salátu
Mizuna – japonská zeleninová obdoba salátu (Zdroj: )

Jak mizunu konzumovat

Rostlinu můžeme odříznout jak celou, tak postupně odlamovat z růžice rostliny jednotlivé listy. Opranou mizunu můžeme konzumovat prakticky ihned jako syrový salát, samostatně anebo jako přílohu. Záleží spíše na vás, jak vám zachutná. Pro svou lehce pikantní chuť se hodí do všech míchaných salátů. Její listy je možné podávat blanšírované nebo krátce dušené. Najde uplatnění i jako náhrada baby špenátu. Mizunu lze přidávat i do polévek, případně osmažit lístky s krevetami. Výborná je v ředkvičo-okurkovém salátu a taky se skvěle hodí jako barevné i chuťové oživení do baget.

Nepatrné množství cukru a vysoké procento vlákniny předurčuje tuto potravinu k využití při redukčních dietách a pro doplnění kyseliny listové.

Mibuna – příbuzná mizuny

Stejným způsobem jako mizunu pěstujeme i její blízce příbuznou mibunu (Brassica rapa ssp. Japonica). Ta má štíhlé celokrajné lžičkovité listy. Využívá se v kuchyni stejným způsobem jako mizuna. Oba typy rostlin se dají skvěle přirychlovat. Rostou dobře již při 15 °C.

Text: Zuzana Bohdalová
Foto: Shutterstock.com

Publikováno: 23. 8. 2018, Autor: