reklama

Stevia – zázračná sladká tráva

Stevia rebaudiana neboli Stevia sladká, je bíle kvetoucí, světlomilná, tropická bylina, která dokáže plně nahradit cukr a je daleko chutnější a také zdravější než umělá náhradní sladidla. Možná, že je to právě Stevia, která jednou vyřeší problémy s obezitou, usnadní boj s s nemocí všem kardiakům a pomůže zlepšit kvalitu života i osobám s diabetem.

i (Zdroj: shutterstock.com)
Stevia – zázračná sladká tráva

Stévii poprvé, až kolem roku 1890, popsal paraguayský přírodovědec dr. Bertoni . Rostlina tedy nese ve svém botanickém názvu i část jeho jména. Výzkumy, týkající se této rostliny se dostaly do popředí věděckého zájmu až ve 20. letech minulého století. Především to byli francouzští biochemici, kteří na základě poznatků dr. Bertoniho v 30. letech  úspěšně získali, procesem rafinace lístků stévie, jemnou bílou krystalickou látku, čistý steviosid, jehož obsah v listech činí 3-10 % suché hmotnosti.

Semínka tohoto keříku si Paraguay chrání stejně, jako si Čína před vývozem chránila  bource morušového. První semínka se tedy vyvezly až v sedmdesátých letech minulého století, kdy se poprvé se Stévií seznámila také japonská kultura. Tu naprosto uchvátila a dnes ovládá již čtyřicet procent prodeje se sladidly na japonském trhu. Největším producentem Stévie na světě je však překvapivě Čína. Kromě ní ji hojně užívá Thajsko, Korea, Tajwan, Malajsie, Jižní AmerikaIzrael. Dříve byla velmi oblíbená i v USA. Tam byla ale, kvůli obavám z vytlačení ropného průmyslu náhradními palivy, vyvolána  mylná a neověřená fáma o tom, že je Stevia jedovatá.

Sladší než cukr?

Dokážete si představit něco, co je sladší než cukr či med? Stevia je dokonce 300x sladší než tyto dva základní druhy sladidel. Na rozdíl od nich však obsahuje komplex sladících látek, které v lidském organismu nezvyšují hladinu cukru v krvi. Vlastně mají zcela opačný účinek – hladinu cukru v krvi a játrech pomáhají stabilizovat.

Zázračné, blahodárné účinky Stévie

Medové lístky, Baby sugar, nebo chcete-li sladká tráva, jak bývá tato bylina mnohdy označována, má také řadu jiných vlastností, které působí příznivě na lidský organismus. Stévie podporuje i činnost slinivky, chrání před vysokým krevní tlakem a podporuje trávení. Má také blahodárné účinky na zhutnění svalové hmoty, což má velký význam při odtučňování.
Pomáhá rovněž při léčbě kožních nemocí, jako jsou například ekzémy, akné a dermatitidu. Dokonce snižuje chuť na alkohol a tabák, což usnadňuje detoxikační a odvykací proces. Prokazatelně snižuje únavu, jakož i únavový syndrom. Také buněčný metabolismus pomáhá podporovat a tím zvyšuje hladinu mentální aktivity. Stévie má ale i antibakteriální a protivirové účinky. Například urychluje hojení ran, reguluje tvorbu bakterií v ústní dutině a omezuje tvorbu zubního kazu. Výzkumy z expedice v Paraguayi potvrdily, že tamní domorodci, kteří pravidelně žvýkají listy Stevie, netrpí takřka vůbec kazivostí zubů a nemají  dokonce ani  sklony k paradentóze, či problémy s dásněmi.

Pěstování Stevie

Není to vůbec složité. Stevii můžete pěstovat i v květináči u okna (nejlépe situovaného směrem na východ). Ideální ovšem je, máte-li možnost „ubytovat“ tuto zázračnou rostlinu na své okrasné zahradě. Pakliže pro ni najdete teplé a slunné místečko, poskytnete tím bylině ideální podmínky ke tvorbě komplexů sladkých látek. Pokud neplánujete založit si steviovou plantáž o výměru několika hektarů, doporučujeme na zimu rostlinu přesadit do květináčů a přenést ji do domu.
Drobnolistý keřík
s kopinatými listy a bílými květy, který dospívá po čtrnácti až sedmnácti týdnech, kdy dorůstá velikosti až padesáti centimetrů, byl původně jednoletou rostlinou. Odbornými šlechtitelskými postupy se však časem tento keřík zařadil mezi víceleté kultivary. Vegetativní množení rostliny se dělá pomocí zelených řízků, řízků kořenů, odnoží a dalších vegetativních částí rostlin. V našich poměrech rostlina na zimu usychá, ale přezimuje v kořenech se zemitým balem. Zahradníci ji nabízejí už jako hrnkovanou sazenici.
Pokud hodláte používat rostlinu jako sladidlo, neměla by se přehnojovat. Rostliny zimují ve skleníku, kde je teplota 5 až 13 °C, při omezené zálivce. Zimování v bytě, při pokojové teplotě bude lepší, umístíme-li rostlinku raději na chodbu, verandu apod., kde je teplota co nejnižší, ne však pod 5 °C. Zájemci o pěstování, kteří nemají vhodné podmínky na zimování, to mohou řešit jako u muškátů – koupit na jaře sazenice a pěstovat Stevii jen od jara do podzimu (v bytě nebo na zahradě). Při vysazování na zahradu bychom neměli s výsadbou příliš spěchat, aby ji nepoškodily jarní mrazíky. Ideální pro výsadbu je konec května nebo červen – podle počasí.
Kromě toho, že je Stévie dokonalým přírodním sladidlem, které nemá téměř žádnou kalorickou hodnotu, má také léčivé účinky. Tato travní odrůda je  navíc i velmi nenáročná na pěstování a to jak na zahradě, tak i v květináči za oknem. Ačkoliv farmaceutický průmysl  rostlinu zpracovává i do podoby léků ve formě kapslí, různých sirupů i prášků, jak už to tak u většiny léčivých bylin bývá, nejzdravější je Stevia čerstvá nebo sušená. Stevia sladká (Stevia Bertoni Rebaudiana) je vskutku zajímavá rostlina, jež by díky řadě svých, dalo by se říci, až zázračných vlastností a snadnému pěstování, neměla chybět v žádné moderní domácnosti nebo zahradě.

Text: Lucie Sýkorová

Publikováno: 3. 1. 2011, Autor: