reklama

Seznamte se s pučálkou, zdravým jarním mlsáním

Pučálka. Nevíte, kde jste to slyšeli? Možná od babičky, která si toto staročeské jídlo připravovala v době půstu. Dnes tuto jednoduchou recepturu můžeme použít jako zdravé mlsání k televizi. A rozhodně nepřibereme!

i (Zdroj: shutterstock.com)
Seznamte se s pučálkou, zdravým jarním mlsáním

Co to ta pučálka je?

Hovoříme-li o pučálce, máme na mysli tradiční postní pokrm, který vznikne opražením naklíčených zrn hrachu. Jedná se o celá semena hrachu včetně slupky a zárodečného klíčku. Hrách musí nejdříve vzklíčit, nabobtnat takzvaně „napučet“. Odtud vznikl název pokrmu. Hrách napučí po několikadenním máčení ve vodě.

Pučálka v historii

Většina za nás si pučálku spojuje s obdobím Velikonoc. Jedná se totiž o staročeské jídlo, které se konzumovalo nejčastěji v období velikonočního půstu. Doložené historické zmínky o pučálce jsou z 15. století. Nabobtnalý hrách se dříve pražil na sucho, až později se začal smažit na tuku. Následně se upravoval na slano anebo na sladko.

V dobách dávno minulých praženou pučálku prodávaly na ulicích pučálnice. Tak se říkalo ženám, které ji přímo na ulici pražily a pak hned prodávaly. Podle pučálky byla také pojmenována první postní neděle a zároveň počátek velikonočního půstu.

Pojí se s ní i různé tradice. Například na Mladoboleslavsku se například vodou slitou z naklíčeného hrachu zaléval hrách připravovaný k setí, aby byl odolnější vůči chorobám.

Seznamte se s pučálkou, zdravým jarním mlsáním
Seznamte se s pučálkou, zdravým jarním mlsáním (Zdroj: archiv redakce)
Seznamte se s pučálkou, zdravým jarním mlsáním
Seznamte se s pučálkou, zdravým jarním mlsáním (Zdroj: archiv redakce)
Seznamte se s pučálkou, zdravým jarním mlsáním
Seznamte se s pučálkou, zdravým jarním mlsáním (Zdroj: archiv redakce)
Seznamte se s pučálkou, zdravým jarním mlsáním
Seznamte se s pučálkou, zdravým jarním mlsáním (Zdroj: archiv redakce)
Seznamte se s pučálkou, zdravým jarním mlsáním
Seznamte se s pučálkou, zdravým jarním mlsáním (Zdroj: archiv redakce)

Jak napučet hrách?

1. den hrách přebereme a propláchneme. Zalijeme ho vodou tak, aby jí bylo dost ještě 3 cm nad vrstvou hrachu. Jako nádobu pro naklíčení můžeme vybrat například zavařovací sklenici. Hrách necháme 24 hodin stát v chladnější místnosti.

2. a 3. den slijeme z hrachu vodu, která v něm zůstala. Propláchneme ho čerstvou vodou, znovu zalijeme vodou a opět vrátíme do zavařovací sklenice. Sklenici utěsníme potravinovou fólií a do ní třeba vidličkou propíchneme dírky. Tím umožníme hrachu, aby dýchal a zároveň se nevysušoval. Následně hrách necháme stát jeden den opět na stejném místě.

3. nebo 4. den jsou již na hrachu klíčky, můžeme se tedy pustit do samotné přípravy pučálky.

shutterstock-199985888.jpg

Zdroj: archiv redakce

Jak udělat z hrachu pučálku

Nejprve na pánvi rozehřejeme máslo. Máslo zpěníme a vysypeme do něj naklíčený hrách. Mírně jej osolíme, opepříme a opékáme něco mezi 3 až 5 minutami. Opékáním ztratí měkkost a syrovou chuť. Občas ho opatrně protřepeme, aby se neuvolnily slupky.

Foto: shutterstock.com

Publikováno: 25. 3. 2021, Autor: | autor: Zuzana Bohdalová