reklama

Bylinky v oleji a octu

Během léta si užíváme bylinky všemi smysly, proč by také ne, když je toto roční období pro voňavé zážitky jako stvořené? Pokud stále vymýšlíte, co byste si z bylinek mohli vyrobit, vyzkoušejte třeba bylinky v oleji nebo octu. Je to jedna z metod, jak aromatické bylinky dlouhodobě uchovat jako dekoraci, ale stejně tak tyto suroviny užitečné v kuchyni využijete i prakticky.

i (Zdroj: shutterstock.com)
Bylinky v oleji a octu

Výroba bylinných octů a olejů byla oblíbená již dříve, jistě byste se s bylinkami naloženými v těchto tekutinách setkali v kuchyních jako s dekorací. Jenže tyto jedlé dekorace je škoda nějak nezužitkovat. Nic netrvá věčně a ani trvanlivost bylinných olejů a octů netrvá věčně. Zatímco octy lze využít do různých marinád, pomazánek nebo do salátů, kvalitní oleje mohou posloužit i jako důležitá složka přírodní kosmetiky.

Sušené nebo čerstvé?

Jistě vás bude lákat do octu nebo oleje naložit klidně i celé kvetoucí natě některých bylinek v čerstvém stavu. To je samozřejmě možné, ale je třeba upozornit na to, že čerstvé byliny je vždy třeba pečlivě umýt studenou vodou a osušit utěrkou případně nechat přirozeně oschnout. Musí být navíc perfektně ponořené do oleje, jinak velice snadno zplesniví.

Sušené byliny jsou v tomto ohledu mnohem méně ohrožené, přeci jenom se sušením zbaví vody, která právě v oleji nebo octu může poněkud zlobit.

Pro naložení lze použít jak celé natě i s květy, tak i jednotlivé části bylinek. Záleží na druhu a na účelu výrobku. Celou kvetoucí nať lze využít třeba u tymiánu obecného (Thymus vulgaris) a jeho příbuzné mateřídoušky úzkolisté (T. serpyllum), dále pak se bude hodit yzop lékařský (Hyssopus officinalis) nebo levandule lékařská (Lavandula angustifolia). U některých bylin lze ovšem spíše naložit pouze listy, což je případ třeba bazalky pravé (Ocimum basilicum).

v-roba-oleje-s-tymi-novou-nat-.jpg

Zdroj: archiv redakce

Příprava bylin na naložení

Ještě než se pustíte do přípravy samotných bylin na naložení, připravte si nádoby, do kterých budete bylinky nakládat. Pro dekorační účely jsou skvělé především láhve s užším hrdlem, vhodné budou i láhve sirupové. Pokud byste ovšem tyto láhve chtěli opět použít, počítejte s tím, že se vám díky úzkému hrdlu budou jen těžko odstraňovat bylinky a ani mytí sklenic nebude nijak snadné. Pro praktické využití těchto kuchyňských surovin se spíše hodí láhve se širším hrdlem, které půjdou snadno umýt a opakovaně využít.

Pokud budete používat sušené bylinky, pak je stačí pouze rozemnout a rovnou uložit do sklenic. U čerstvých bylin lze nakládat celé natě nebo listy, ale pokud chcete dosáhnout výrazné bylinné vůně i chutě a chcete maceraci v oleji i octu urychlit, pak bylinky nasekejte nožem na jemnější kusy. Bylinky pak už jen zalijete zvoleným octem či olejem.

Vhodné druhy olejů a octů

Pro kuchyňské účely jsou vhodné kvalitní olivové oleje. Jen berte v úvahu, že má tento olej sám o sobě výraznou chuť i vůni, proto se nehodí pro naložení bylinek se specifickou vůní. Olivový olej si tak příliš nerozumí třeba s mátou (Mentha) či meduňkou lékařskou (Melissa officinalis). Z dalších olejů, které se vyrábí z českých plodin, lze doporučit olej slunečnicový a řepkový.

V případě, že chcete bylinkový olej použít na výrobu domácí kosmetiky, pak určitě neuděláte chybu olejem ricinovým, mandlovým nebo avokádovým.

V kuchyni jistě oceníte ocet vinný bílý či červený a jablečný. Ocet kvasný se pro naložení bylinek hodí ze všech nejméně, pokud byste ho i přesto chtěli použít, vybírejte pouze ten, který obsahuje méně jak 6 % kyseliny octové.

Průběh a délka macerace

Byliny uložené v oleji či octu se macerují většinou dva až čtyři týdny. Pokud ovšem chcete dosáhnout výrazné vůně a chcete do oleje či octu přenést co nejvýraznější bylinkovou chuť, pak macerujte třeba i šest týdnů. Se sklenicí optimálně každý den zatřepte, aby se uvolnily obsahové látky z léčivých rostlin. Po uplynutí doby macerace sceďte olej nebo ocet přes husté plátýnko do čisté sklenice a uchovávejte v chladu a temnu.

Univerzální bylinkový olej vhodný do zeleninových salátů

  • přibližně 2 hrsti najemno nasekaných bylinek – směs natě tymiánu obecného, natě dobromysli obecné, natě yzopu lékařského a listy bazalky
  • ½ l olivového nebo slunečnicového oleje

Bylinkový ocet do pomazánek a do marinád na grilování

  • přibližně 2 hrsti nasekaných čerstvých nebo rozemnutých sušených bylin – nať dobromysli obecné, listy pelyňku estragonu, listu kopru vonného
  • ½ l vinného nebo jablečného octa

foto: Lucie Peukertová

Publikováno: 21. 7. 2021, Autor: | autor: Lucie Peukertová