reklama

Konečně rostou! Jak zpracovat houby, aby se nezkazily?

Suché a teplé počasí, které panuje v posledních letech v letních měsících, houbám tolik nepřeje. Ovšem první podzimní dny? To je jiná! Pokud jste doteď váhali, tak je nejvyšší čas vyrazit. Právě teď se budete vracet domů s plnými košíky. Jak ale všechny své houbové úlovky zpracovat?

i (Zdroj: Shutterstock)
Konečně rostou! Jak zpracovat houby, aby se nezkazily?

Pokud jste právě v těchto dnech vyrazili na houby, jistě jste se nevrátili s prázdnou. Houbaři teď mají doslova žně, takže vám občas ty košíky mohou skoro přerůst přes hlavu. Pokud už jste smaženice a houbových řízků přejedení, začněte houby sušit, v zimních měsících potom jako když najdete.

Jak se sušilo dříve?

Jestliže houba bude správně usušena, neztratí svou nutriční hodnotu a všechny hodnotné živiny z nich budete moct těžit i nadále. Sušení hub není žádná převratná novinka, už naši předkové sušili houby při přípravě na chladnou zimu. Samozřejmě metoda sušení hub se za tu dobu posunula, stále ale máte možnost sušit houby tak, jak to dělávaly naše prababičky.

Základem jsou dobře očištěné a na plátky nakrájené houby, které se poskládají na rámy se sítí. Takto je musíte nechat pomalu sušit na stinném a zároveň vzdušném místě. Pokud nebude na obloze ani mráček, můžete je nechat sušit venku na sluníčku, ideálně na plechu. Pokud máte podezření, že houby nejsou ještě správně vysušené, můžete je dosušit v mírně rozehřáté troubě. Poté je uzavřete do sklenice a uložte na tmavé místo. Vydrží tak po celý rok.

Konečně rostou! Jak zpracovat houby, aby se nezkazily?
i (Zdroj: Shutterstock)
Konečně rostou! Jak zpracovat houby, aby se nezkazily?

Sušení v sušičce ovoce

Mnohem rychlejší je ale sušení hub s využitím sušičky. Ta si s houbami poradí během jednoho dne a ušetříte tak několik dní času a hlavně prostor. Navíc nasušíte větší množství, aniž byste riskovali výskyt plísní, zachováte chuť, vitamíny a další zdraví prospěšné látky bez použití chemie. To vše dělá ze sušičky ryze praktického a užitečného pomocníka v domácnosti. Než sušičku zapnete, nezapomeňte, že první krok se od dob našich předků nezměnil, před sušením samozřejmě nezapomeňte houby pečlivě očistit a nakrájet na zhruba stejné plátky. Tím zajistíte dokonalou dehydrataci a až roční záruku skvělé chuti.

Konečně rostou! Jak zpracovat houby, aby se nezkazily?
i (Zdroj: Shutterstock)
Konečně rostou! Jak zpracovat houby, aby se nezkazily?

Podle čeho vybrat?

Sušička neslouží jen k sušení hub, ale můžete v ní sušit také ovoce, maso nebo třeba bylinky. Co budete chtít sušit, si rozmyslete před její koupí a berte na to při jejím výběru ohled. Máte-li zahradu a zároveň rádi chodíte na houby, určitě volte větší a výkonnější hranatou sušičku. Příležitostní houbaři takovou nejspíše potřebovat nebudou a postačí běžná kruhová sušička.

U kruhových sušiček vybíráme podle základních dvou kritérií, a to jsou velikosti plátů a počet plátů. Zpravidla jsou kruhové typy levnější volbou, ale jejich nevýhodou je nerovnoměrné proudění tepla během sušení, a tak je nutné pláty během procesu prohazovat. Při pořízení hranaté sušičky tento problém nebudete muset vůbec řešit. Zde teplý vzduch proudí horizontálně a do procesu sušení tak není potřeba zasahovat.

Konečně rostou! Jak zpracovat houby, aby se nezkazily?
i (Zdroj: www.electroworld.cz)
Konečně rostou! Jak zpracovat houby, aby se nezkazily?

Jednotlivé sušičky se mohou také lišit v tom, jak rychle budete mít houby usušené. Jde-li vám o rychlost sušení, zaměřte se na výkon. Obyčejnější modely zvládnou maximálně 250 W, optimum je pak výkon 250 až 550 W. Pro aktivní houbaře by mohly být výhodnější výkonnější modely. V zásadě ale platí, že výkon neovlivňuje konečný výsledek, pouze proces urychluje.

Nezapomeňte také na velikost, aby se vám spotřebič jednak vešel do kuchyně a také, aby měl dostatek plátů, které lze poskládat nad sebe. Nejlevnější modely disponují čtyřmi až pěti pláty, naopak ty největší i devíti a více. Zase záleží na tom, jak často budete spotřebič využívat. Čím více sušíte, tím větší model vybírejte. Některé modely disponují zajímavými funkcemi, jako je časovač či možnost nastavení různých programů sušení.

Čtěte také:

Můžete využívat troubu?

Alternativně lze sušit houby i ovoce v kuchyňské troubě. Důležité je, abyste předehřáli troubu na co nejnižší teplotu horkovzdušného ohřevu, ideálně jen na 40–60 °C. Vyšší teplota by dokázala houby vysušit úplně stejně, ale z plodů by se začaly ztrácet vitamíny a minerály. Některé moderní trouby přímo disponují programem na sušení.

Konečně rostou! Jak zpracovat houby, aby se nezkazily?
i (Zdroj: Shutterstock)
Konečně rostou! Jak zpracovat houby, aby se nezkazily?

Před vložením hub do trouby zase houby očistěte a nakrájejte na stejně velké plátky. První dvě hodiny sušte na co nejnižší teplotu, optimálně na 40 °C, poté ji můžete zvednout až na 60 °C a čekat, až se houby zcela zbaví vody. Jestliže máte přímo program na sušení, tak po vložení hub do trouby už nemusíte nic řešit a trouba udělá vše za vás.

text: redakce ve spolupráci s odborníky ElectroWorld, foto-zdroj: shutterstock

Publikováno: 27. 9. 2022, Autor: | autor: Redakce ve spolupráci s ElectroWorld