I v listopadu může být zahrada místem, které nám poskytne dostatek svěží čerstvé zeleniny určené k přímé konzumaci nebo k uskladnění. Některé druhy zeleniny můžeme nechat v půdě dokonce i přezimovat. Stanou se tak důležitým zdrojem čerstvých vitaminů na našem talíři v průběhu celé zimy. Vybavme se tedy vhodným nářadím a vyrazme do zahrady pro chutnou a hlavně zdravou zeleninu, kterou náš organismus v tomto období velmi ocení.
Poslední měsíc sklizně
Listopad je měsícem posledních sklizní a důkladného úklidu zahrady. Pokud jsme neopomněli pozdní letní výsevy v srpnu a září, máme nyní k dispozici poměrně dostatečný počet zeleninových druhů, které můžeme v zahradě sklízet. Patří k nim hlavně hlávková kapusta, čínské zelí, salátová čekanka, salát polníček, růžičková kapusta, ředkvičky, mrkev, špenát, černý kořen, pastiňák, zimní pór a zimní a jarní cibule nebo mangold.
Které druhy zeleniny můžeme ponechat na záhonech
Některé druhy můžeme pochopitelně na záhoně ponechat přes zimu. Přezimování venku na záhoně běžně zvládají: pozdní mrkev, kterou stačí přikrýt listím, růžičková kapusta, kterou můžeme sklízet po celou zimu průběžně a stejně tak i kadeřávek. Dále ve volné půdě přezimuje petržel, pastiňák, špenát, černý kořen, zimní pór, který přihrneme zeminou a polníček.
Sklízíme pozdní kořenovou a košťálovou zeleninu
V listopadu se však musíme pustit na zahradách do sklizně červené řepy, celeru, tuřínu, ředkve a někdy i mrkve. Vybereme si pro tuto příležitost den, kdy neprší a ani není po dešti a pustíme se do práce nejlépe s rycími vidlemi. Pro práci ve volné půdě jsou ideální.
Nejlépe, když si pro rytí vyhradíme dopoledne a odpoledne do setmění budeme mít dostatek času na samotnou sklizeň zeleniny a její uložení. Nať ze zeleniny odstraňujeme ihned. Ještě v tomtéž dni sklízíme kořenovou zeleninu. Tu ukládáme pro zimní uskladnění na vyhrazené místo, například v bezmrazém sklepě.
Jak chránit zeleninu na záhonech
Některé druhy zeleniny ponechané přes zimu na záhonech musíme chránit. Ochranný kryt je považován za důležitý u ozimé kapusty, mangoldu, zimního salátu. Chrání je totiž před pronikáním zimních slunečních paprsků, které by ze zeleniny vytáhly vodu.
O růžičkové kapustě je známo, že mráz snese, ale je-li pěstována ve větrných polohách, mrazivé větry ji vysušují. Všude, kde jí toto nebezpečí hrozí, je vhodné udělat na návětrné straně záhonů z netkané textilie clonu napnutou mezi pevné kůly nebo navršit hromadu klestí, která ji ochrání před větry.
Na záhoně může zůstat po celou zimu i černý kořen, ten pak sklidíme v předjaří. Záhon s č. kořenem poházíme kompostem a poté překryjeme chvojím. Ochranné vrstvy pro zeleninu můžeme vytvořit nejen z kompostu a chvojí, ale také z rašeliny či slámy.
Publikováno: 1. 11. 2022, Autor: | autor: Zuzana Bohdalová