reklama

Které bylinky se hodí do sladkých pokrmů?

Dochucovat sladká jídla lze mnoha způsoby, nejen cukrem nebo umělými sladidly. Zkuste použít bylinky do sladkých jídel. Některé bylinky mají natolik výraznou chuť, že by bylo škoda toho nevyužít. Není to jen velmi oblíbená máta, meduňka nebo některé druhy aromatického koření. Ukážeme vám i jiné bylinky, které vám sladké pokrmy vylepší a ovoní.

i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Bylinky do sladkých jídel si můžeme sami vypěstovat. Z bazalky vyrobíme zmrzlinu

Dochucovadla v kuchyni – bylinky do sladkých jídel

Pod pojmem dochucovadla do jídel si obvykle představíme maggi, kečup nebo koření. Pokud se ale jedná o sladká jídla, máme poněkud omezený výběr. Vyzkoušejte bylinky do sladkých jídel, můžete si je i sami vypěstovat.

Lípie sladká

Zdroj: Prima DOMA MEDIA s.r.o.

Mateřídouška

Aromatická vůně, která vábí hmyz a včely, přivábí i naše smysly. Mateřídouška má všestranné využití. Obsahuje účinné látky, které mají lehce nahořklou, ale příjemnou vůni. Samostatně tuto bylinku využíváme spíše ve formě čajů nebo olejů, ale pokud jí chceme využít do sladkých jídel, připravíme si sirup.

Aby byl sirup dokonalý, je potřeba nasbírat květy a nať mateřídoušky za plného slunce, a navrstvit do sklenice střídavě s cukrem. Každou vrstvu upěchujeme. Aby se rostlinky dobře prosladily, před vložením do sklenice je navlhčíme vodou. Necháme stát 3 týdny na slunci. Protože jsou rostlinky po scezení prosycené cukrem, propláchneme je vodou a tu potom přilijeme do sirupu. Směs na slabém ohni odpařujeme, nesmí se však vařit. Sirup nesmí být řídký ani hustý. Sirup je možné použít jako účinný lék na chrapot a nachlazení, ale také s ním vylepšíme třeba lívance, palačinky, zmrzlinu, zákusky a spoustu dalších sladkých jídel.

Mateřídouška je trvalka, která běžně roste ve volné přírodě, ale lze jí samozřejmě pěstovat nejen na zahradě, ale i třeba v truhlíku za oknem. Mateřídouška vyžaduje slunné místo a písčitý, velmi dobře propustný podklad. Miluje sluníčko, teplo a sucho, ale nemá ráda větrné stanoviště. Kvete od května do září.

Které bylinky se hodí do sladkých pokrmů?
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Které bylinky se hodí do sladkých pokrmů?

Levandule je známá bylinka do sladkých jídel

Středomořská bylinka, která u nás ve volné přírodě neroste. Zato ve spoustě zahrad jí nalezneme veliké trsy. Levandule patří mezi další oblíbené bylinky, používané do sladkých jídel. Sbírají se květy, hned jak rostlina začne kvést.

Při výrobě levandulové limonády přivedeme k varu 3 hrnky vody a necháme chvíli vychladnout. Touto vodou zalijeme sušenou levanduli a přidáme med. Necháme louhovat asi 20 minut. Šťávu scedíme, přidáme citronovou šťávu a zbylou vodu.

Kromě zmíněné limonády lze z levandule vyrábět med, džem, sirup, přidává se do zmrzlin, sušenek nebo vánočního cukroví.

Které bylinky se hodí do sladkých pokrmů?
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Které bylinky se hodí do sladkých pokrmů?

Anýz

Pochází z Orientu, pravděpodobně z východního Středomoří. V kuchyni se anýz používá především jako koření do pečiva, zejména vánočního, na výrobu likérů, jeho nasládlá chuť po lékořici je známá z dětských bonbónů. Přidává se také do chlebového těsta.

U nás se pěstuje jen zřídka, pole s anýzem nalezneme třeba na jižní Moravě. Po anýz je důležitá propustná půda a slunečné stanoviště. Seje se brzy na jaře, dokonce už koncem března, protože potřebuje až 6 týdnů k vyklíčení, kvete až za dva měsíce. Sklízí se v době, kdy mají plody šedozelenou barvu, a nechává se dozrát ve svazcích.

Zázvor

Vlastí zázvorovníku lékařského je jižní oblast Asie, především její tropické části. Z oddenků této rostliny vyrůstají až 1,5 metru vysoké lodyhy. Zázvor není nutné, zvlášť pokud jej chceme pěstovat v domácích podmínkách, vysévat nebo shánět sazenice. Bohatě postačí koupit v obchodě kousek kořene zázvoru a ten jednoduše zasadit do substrátu. Z oddenku se sklizně dočkáme přibližně za 9 měsíců, v průběhu růstu ale můžeme sklízet menší množství zázvoru.

Zázvor konzumujeme kandovaný, přidává se do vánočního pečiva, je součástí limonád, čajů i kávy a připravuje se z něho velmi chutný pudink.

Které bylinky se hodí do sladkých pokrmů?
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Které bylinky se hodí do sladkých pokrmů?

Tipy na netradiční bylinky ve sladké kuchyni

Mexická limonádová bylinka (Agastache mexicana) je bylinka, která má svůj domov v Mexiku, a vůní je jí možné přirovnat k fenyklu, mátě, citronu a kandovanému ovoci. Tato bylinka se používá na přípravu nápoje nebo sirupu. Používají se čerstvé i sušené květy a listy.

Které bylinky se hodí do sladkých pokrmů?
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Které bylinky se hodí do sladkých pokrmů?

Verbena citrónová, také jinak nazývaná Aloisie: rostlina s úžasnou a velmi intenzivní citronovou vůní, která aromatem předčí dokonce i samotný citron. Pěstujeme ji jako balkonovku, ale i v létě na zahradě na slunečném místě, ovšem na zimu ji umístíme na světlé místo v bytě. V tuto dobu by verbena měla mít období vegetačního klidu. Teplota by neměla klesnout níže než 5 °C, a také omezíme zálivku. Není neobvyklé, když verbeně opadají listy. Potřebuje propustnou, hlinitopísčitou zeminu s drenážní vrstvou.

Které bylinky se hodí do sladkých pokrmů?
i (Zdroj: Depositphotos (https://cz.depositphotos.com))
Které bylinky se hodí do sladkých pokrmů?

Pro milovníky bylinek do sladkých jídel představuje opravdu výraznou rostlinu. Aromatické listy používáme k přípravě čajů, nápojů, salátů, ovocných pohárů, dresinků, omáček, zeleninových i masových pokrmů.

Publikováno: 17. 7. 2023, Autor: | autor: Martina Pilzová | zdroj: bylinkyprovsechny.cz, jaktak.cz, sazenicka.cz, zivebylinky.cz