Zdá se vám, že spojení zelenina a mrazy nejde dohromady? Ale to je velký omyl, protože některé oblíbené druhy jsou učinění „polárníci“ a pobyt na promrzlém záhonku jim naopak velmi prospívá.
![](https://img.primadoma.cz/w_10/42/9c/column/429ce497e9864a0e793f9034d396c804_depositphotos_501594014_l.jpg)
Zelenina a mrazy to spolu zvládnou
Nadcházející studené měsíce sice většinou zahrada prožije v zimním spánku, ale některá zelenina a mrazy se mají rády. Typickým představitelem této skupiny je třeba růžičková kapusta, která přežije na záhonu až do -15 °C. Pokud se ještě více ochladí, pak jí postačí ochránit ji netkanou textilií. Mrazivý vzduch jí jde velmi k duchu, protože její drobné růžičky získají po přemrznutí ještě lahodnější chuť. Ty ovšem skliďte najednou, nikoliv jen postupným odlamováním. Jejich přebytek bez problému přežije v mrazáku a vy je budete mít stále po ruce.
Špenát jenom za sucha
Ale zimu zvládá i některá kořenová zelenina a mrazy jí prakticky nevadí. Týká se to třeba pastiňáku, který je podobný petrželi, ale má štiplavější chuť a je více odolný proti chladu. Ale v zemi můžete ponechat také mrkev, které vůbec nevadí, když zemina zmrzne. Bohužel ale při nestálém počasí a střídání teplot, což je v posledních letech u nás typické zimní počasí, začnou kořeny uhnívat. Se zimou si hravě poradí rovněž chutný a vitaminy nabitý černý kořen, kterému se také říká hadí mord, v jehož případě platí totéž, co u růžičkové kapustičky, protože mrazy výrazně zlepšují jeho chuť.
![Černý kořen alias hadí mord je trochu zapomenutá, ale chutná a zdravá zelenina, která může zůstat pod sněhem](https://img.primadoma.cz/w_10/f0/c9/column/f0c92cbc0c5f25df5aecede30c444cd9_depositphotos_688124186_l.jpg)
Na zeleninu a mrazy je dobré myslet už při výsadbě zeleninových záhonů, protože existují přímo vhodné druhy – například zimní pórek nebo salát, které jsou určeny k zimnímu sklízení. Platí to i o špenátu, nicméně ten byste měli sklízet pouze za suchého počasí, protože mokré listy se snadno zapaří a rychle vadnou.
Zelenina v mrazu může být pod dekou
Pokud si nejste jisti, že vaše zelenina a mrazy svoje soužití zvládnou, vyplatí se mít v zásobě již zmiňovanou netkanou textilii, která se ostatně hodí i pro další účely – třeba pro ochranu rajčat a paprik na počátku podzimu, kdy venkovní teploty už nejsou příliš vysoké, ale na keřících je ještě mnoho dozrávajících plodů.
Netkaná textilie je dostupná v různé šířce i gramáži, pro ochranu před chladem je nejvhodnější gramáž mezi 30–50 g na m². Šíři zvolte podle konkrétních potřeb, ale chybu neuděláte s textilií širokou 3 m, protože se vám bude lépe upevňovat a ochrání také větší záhony a vyšší rostliny.
![Netkaná textilie pomůže ochránit zeleninu, když udeří první mrazíky](https://img.primadoma.cz/w_10/e8/e7/column/e8e7a5cd500542c9ef43dc7c02285457_depositphotos_469620872_l.jpg)
Při upevňování využijete například kolíčky na upevnění kolem rostlin, pytlíky s pískem nebo kameny a cihly na zatížení u země. Hodit se mohou i ocelové tyčky, které upevní textilii na záhonech s nižšími druhy, třeba s fazolemi. A její pomocí ochráníte dobře i rostliny v nádobách a také v pařeništích.
Zdroj informací: pořad Receptář prima nápadů; ceskestavby.cz; prozeny.cz
Publikováno: 7. 12. 2023, Autor: Romana Slaninová, Profil autora: Romana Slaninová